АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особливості харчування осіб старших вікових груп

Прочитайте:
  1. A. часте, дрібне харчування, запобігання механічному, термічному і хімічному
  2. Анатомічні особливості кровоносної системи риб
  3. Анатомічні особливості травної системи риб
  4. Анатомо- фізіологічна характеристика спинного мозку, вікові особливості в нормі та в паталогії
  5. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  6. Анатомо-фізіологічні особливості системи кровотворення
  7. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  8. Бактерії, будова, особливості.
  9. Білет 29 ЗАГАЛЬНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ПРЯМОЇ КИШКИ І НАВКОЛО ПРЯМОКИШКОВИХ ТКАНИН.КЛІНІКА. ДІАГНОСТИКА. ЛІКУВАННЯ.ГЕМОРОЙ.ОСОБЛИВОСТІ ДОГЛЯДУ ЗА ПРКТОЛОГІЧНИМИ ХВОРИМИ
  10. Будова серця, серцевий цикл та його ругуляція, вікові особливості.

Фізіологічними особливостями обміну речовин цієї категорії населення є поступове зниження інтенсивності метаболізму, зниження фізичної активності і трудозатрат, нашарування тих чи інших захворювань похилого віку, чи їх ком­плексу, а тому потреба в харчових речовинах та енергії поступово знижується, що враховано в тих же "Нормах фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії", № 272-99 (додаток 2, п.13).

Як видно з цих норм, вміст в добовому раціоні мінеральних солей та біль­шості вітамінів не знижується, що пов'язано з необхідністю кальцинації скелету (з віком ламкість кісток зростає) та підтримкою на необхідному рівні кількості ката­літичних речовин (ферментів, гормонів), бо їх синтез у цьому віці також знижу­ється.

 

3. Особливості харчування осіб розумової та фізичної праці з різними рів­нями емоційного та фізичного навантаження

Особи розумової та операторської праці, як правило, працюють в умовах гі­подинамії, недостатнього фізичного навантаження, що несприятливо діє на стан їх здоров'я та опірність організму до різних захворювань. Тому з метою профілакти­ки таких захворювань рекомендуються постійні заняття фізичною культурою, для чого потрібний суб'єктивний вольовий стимул і додатковий час, на що не всі лю­ди цієї категорії здатні.

Енергетична цінність та вміст білків, жирів, вуглеводів у цієї групи дорос­лого працездатного населення істотно нижчі, ніж у людей фізичної праці. Проте вміст у раціоні мінеральних речовин і вітамінів такий же, як і у останніх. Це обу­мовлено тим, що функція розумової праці потребує достатньо ферментів і гормо­нів, синтез яких пов'язаний з забезпеченням організму повноцінними білками, мі­неральними солями, мікроелементами, вітамінами.

Особам фізичної праці і спортсменам, які витрачають значно більше муску­льної енергії нормами харчування пропорційно важкості та інтенсивності праці (чи тренувань) передбачено збільшення кількості білків, жирів, вуглеводів, а зна­чить - і енергії в раціоні відповідно до груп фізичної інтенсивності навантажень (додаток 2, п.5, 7).

4. Особливості дієтичного харчування хворих різними нозологічними фор­мами захворювань

З курсу дієтотерапії відомо, що розроблено і науково обгрунтовано 15 реце­птур дієт (з варіаціями) для різних нозологічних груп захворювань, які відрізня­ються набором продуктів та особливостями їх кулінарної обробки.

Особливістю нутрієнтного складу цих дієт є те, що у більшості з них збере­жено або навіть збільшено до 100-120 г білків, за виключенням таких хвороб як подагра, сечокислий діатез, гломерулонефрит тощо. Кількість жирів та вуглево­дів, як правило, зменшено, а мінеральних речовин, мікроелементів, вітамінів – збережено, а при деяких захворюваннях, наприклад інфекційних -частина їх втрачається при впріванні.

Парентеральне харчування – це спосіб введення необхідних організму нутрієнтів безпосередньо в кров, минаючи травлення та резорбцію в шлунково-кишковому тракті. Мета парентерального харчування – введення в організм необхідних нутрієнтів та попередження розпаду білків за рахунок амінокислот, які введені зовні, вуглеводів, жирів.

 

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 650 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)