АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ситуаційні задачі для перевірки кінцевого рівня знань. 1 Хворий В, 64 років, готується до планової операції з приводу поліпу сечового міхура

Прочитайте:
  1. VI Система навчаючих завдань для перевірки кінцевого рівня знань
  2. А. Визначення рівня аміаку сироватки.
  3. А. Задачі для самоконтролю
  4. А. Ситуаційні задачі.
  5. А. Ситуаційні клінічні задачі
  6. А.Ситуаційні клінічні задачі
  7. Анатомічні дефекти і прирівняні до них стани
  8. Б – тести для контролю вихідного рівня знань.
  9. Б – тести для контролю вихідного рівня знань.
  10. Б. Задачі для самоконтролю

 

1 Хворий В, 64 років, готується до планової операції з приводу поліпу сечового міхура. Проведені необхідні лабораторні та інструментальні обстеження. Залишився день до оперативного втручання. В чому буде полягати передопераційна підготовка сечовидільної системи в даному випадку?

Відповідь: необхідно провести катетеризацію сечового міхура м’яким катетером та виконати промивання через нього відповідним розчином антисептика.

 

2 Хворий С., 36 років, госпіталізований в ургентному порядку з діагнозом “карбункул задньої поверхні шиї”. Черговий хірург зобов’язав медсестру підготувати операційне поле до невідкладного втручання. Що повинна зробити медична сестра?

Відповідь: медична сестра повинна прикрити гнійник стерильною серветкою і поголити шкіру навколо нього в напрямку від карбункула до периферії.

 

3 Хворий М., 45 років, готується до операції з приводу виразкової хвороби шлунку. Чим можна харчуватись пацієнту в день операції?

Відповідь: хворий не повинен нічого їсти і пити в день операції.

 

4 Хворий К., 35 років, має бути транспортований в операційну, де йому будуть робити оперативне втручання з приводу варикозної хвороби правої нижньої кінцівки в плановому порядку. 20 хвилин потому йому була зроблена премедикація (промедол 2%-1 мл, димедрол 1%-1 мл). Хворий намагається йди до операційного блоку самостійно. Як в такому випадку має поступити медична сестра?

Відповідь: необхідно спокійно пояснити хворому про потребу транспортування в операційну в лежачому положенні і транспортувати його на каталці.

 

5 Хворий М., 67 років, має бути доставлений в операційну, де йому за життєвими показами має бути виконане оперативне втручання з приводу профузної шлункової кровотечі. Стан хворого важкий. Яким чином необхідно транспортувати хворого? Як його перемістити на каталку?

Відповідь: хворий має бути транспортований в лежачому положенні на каталці, на каталку його потрібно обережно перекласти, в процесі перекладання мають прийняти участь 3 чоловіки.

 

6 Медична сестра за призначенням лікаря провела катетеризацію сечового міхура м’яким катетером хворій жінці, що має бути прооперована в екстреному порядку з приводу розлитого перитоніту. Сеча по катетеру не виділяється. В чому причина відсутності сечі? Як має поступити медична сестра в такому випадку?

Відповідь: сеча не виділяється можливо з-за невірно виконаної катетеризації сечового міхура чи за відсутності її в сечовому міхуру; медичній сестрі необхідно повідомити лікаря про ситуацію, що склалася.

 

7 При проведенні катетеризації сечового міхуру м’яким катетером хворому Д., 72 років, останній відчуває виражений біль. Катетер з-за опору погано просовується в сечовивідний канал. Яку помилку допустила медична сестра при проведенні катетеризації сечового міхуру?

Відповідь: медична сестра не обробила кінець катетеру вазеліновою олією.

 

8 Хворому У., 76 років, який страждає на хронічний запор, має бути виконане оперативне втручання з приводу пахової грижі. Хворий до дня операції не спорожнював кишечник протягом останніх 4-х діб. Під час проведення клізми, рідина що поступає у пряму кишку одразу виливається через відхідник. Яка може бути причина такого стану? Як має в такому випадку поступити медична сестра, що проводить цю маніпуляцію?

Відповідь: можливо пряма кишка містить калові камінці; необхідно виконати видалення калових камінців за допомогою пальця, а після цього знову спробувати промити кишечник за допомогою клізми.

 

9 Під час введення зонду для промивання шлунку у хворого з’явився нестримний сильний кашель. Що могло стати причиною цього, як поступити в такому випадку?

Відповідь: зонд потрапив у грушоподібні пазухи гортані і його потрібно негайно вийняти; введення зонду повторити, як пацієнт заспокоїться.

 

10 Медсестра з метою підготовки хворого до екстреного оперативного втручання поставила йому товстий зонд у шлунок і стала проводити його промивання. При промиванні відзначається виділення промивних вод із домішками крові. Як в такому випадку необхідно поступити медичній сестрі?

Відповідь: необхідно негайно повідомити лікаря.

 

11 Хворий Щ., 23 років, має оперуватись в екстреному порядку з приводу проникаючого ножового поранення черевної порожнини. Йому буде виконана лапаротомія, ревізія органів черевної порожнини. Операцію будуть виконувати під комбінованою ендотрахеальною анестезією. Останній раз хворий приймав їжу 2 години потому. Яким чином підготовити шлунково-кишковий тракт до операції даному пацієнту?

Відповідь: необхідно промити шлунок товстим зондом.

 

12 Хворий Д., 66 років, має оперуватись з приводу пахової грижі. Хворий був обстеженим і готувався до операції в амбулаторних умовах. В день операції він поступив в хірургічне відділення. Медична сестра для підготовки операційного поля взяла хворого в процедурну кімнату. Там вона виявила, що хворий поголив місце майбутнього поля дома 1 добу потому. На шкірі пахової ділянки маються пустули з жовтим вмістом. Як має в такому випадку поступити медична сестра? Чи можна подавати хворого в операційну?

Відповідь: у хворого після гоління в домашніх умовах розвинулись явища фолікуліту; медична сестра повинна повідомити про це лікаря; оперативне втручання має бути відміненим до купування явищ запалення придатків шкіри в ділянці майбутнього операційного поля.

 

13 З метою підготовки операційного поля до планової операції хворому Д., який має оперуватись з приводу хронічного холециститу, медична сестра поголила відповідну ділянку тіла ввечері напередодні дня операції. Яку помилку допустила медична сестра, які можуть бути наслідки в даному випадку?

Відповідь: у хворого до моменту виконання оперативного втручання можуть розвинутись явища запалення шкіри та її придатків в місті гоління, це може стати причиною відміни оперативного втручання.

 

14 Після введення місцевих анестетиків (0,5% розчин новокаїну в кількості 150 мл) в зоні операційного доступу у хворого, що оперується в плановому порядку з приводу пахової грижі, раптово з’явились явища кропивниці, утруднене дихання, став знижатись артеріальний тиск. Яка помилка була допущена під час підготовки даного пацієнта до оперативного втручання?

Відповідь: хворому не були проведенні алергологічні проби на місцеві анестетики.

 

15 Хворому С., 45 років, під час виконання планової операції з приводу великої вентральної грижі будуть вводити розчин цефтриаксону з метою профілактики нагноєння післяопераційної рани. У хворого в анамнезі відсутні будь-які дані про алергічні реакції. Чи треба йому виконати алергологічну пробу на антибіотик до оперативного втручання? Якщо так, то за допомогою якого методу?

Відповідь: хворому обов’язково треба зробити внутрішньо-шкіряну алергологічну пробу на цефтриаксон.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 510 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)