АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

III. ТЕСТИ ДЛЯ КРОКУ - 1

Прочитайте:
  1. I. Тестирование и консультирование
  2. Б – тести для контролю вихідного рівня знань.
  3. Б – тести для контролю вихідного рівня знань.
  4. Б). Тестовые задания для компьютерного тестирования
  5. Б). Тестовые задания для контрольного тестирования
  6. Б). Тестовые задания для контрольного тестирования
  7. Б. Тести
  8. Б. ТЕСТИ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ
  9. Вазоактивный интестинальный пептид (ВИП, VIP).

 

42. (М,С,Ф) У хворого з рН шлункового соку 4,5-5,0 було знайдено значну кількість метилмалонової кислоти. Це спричинено нестачею вітаміну:

А. В2

В. В5

С. В12

D. С

Е. D

 

43. (Ф) У дорослих людей тривале перебування на дієті без вітаміну А спричиняє на відміну від дітей лише незначне послаблення зору. Причиною цього є те, що в організмі дорослих вітамін А:

А. Накопичується в печінці

В. Здатний синтезуватися з низькомолекулярних попередників

С. Синтезується печінкою

D. Непотрібний взагалі

Е. Утворюється при розпаді ліпідів

 

44. (М,С,Ф) При аналізі шлункового соку хворого встановлено: загальна кислотність – 28 ммоль/л, вільна хлоридна кислота – 1,5 ммоль/л, вміст гастромукопротеїну знижений. Нестача якого вітаміну спостерігатиметься в організмі:

А. Біофлавоноїдів

В. Фолієвої кислоти

С. Пантотенової кислоти

D. Нікотинаміду

Е. Кобаламіну

 

45. (М,С,Ф) В молоці та яйцях дуже низький вміст вітаміну РР, проте вони мають антипелагричну дію. Це зумовлено наявністю в них високого вмісту попередника вітаміну:

А. Рибофлавіну

В. Тиміну

С. Триптофану

D. Аденіну

Е. ГДФ

 

46. (М,С,Ф) У пацієнта встановлено ознаки ураження шкіри (дерматит), шлунково – кишкового тракту (діарея), порушення нервової діяльності (деменція). Причиною цих розладів є:

А. Гіповітаміноз РР

В. Гіпервітаміноз А

С. Гіпервітаміноз D

D. Гіповітаміноз B1

Е. Авітаміноз В6

 

47. (М,С,Ф) У крові хворого встановлено підвищений вміст загального білірубіну, в сечі виявлені білірубінглюкуроніди, концентрація стеркобіліну в калі знижена. Недостатність яких вітамінів спостерігається в організмі?

А. В1, В2 В6

В. PP, C, U

С. K,D,A

D. H, ліпоєвої кислоти

Е. P, пангамової кислоти

 

48. (М,С,Ф) Пацієнт при зверненні до лікаря скаржиться на втрату можливості розрізняти предмети в сутінках, хоча вдень він бачить нормально. Причиною цього є:

А. Гіповітаміноз А

В. Гіпервітаміноз А

С. Дефіцит Г – 6 – ФДГ

D. Гіповітаміноз РР

Е. Гіпервітаміноз D

 

49. (М,С,Ф) Пацієнт звернувся до лікаря зі скаргами на сухість шкіри, її посилене лущення, запалення кон’юктиви і сухість очного яблука (ксерофтальмія). Причиною цих змін є:

А. Авітаміноз А

В. Гіпервітаміноз А

С. Авітаміноз В1

D. Авітаміноз РР

Е. Гіпервітаміноз РР

 

50. (М,С,Ф) У хворого дерматоз на тих ділянках шкіри, які не захищені одягом і піддаються впливу сонячних променів, а також розвинулась діарея, уражений язик та слизова оболонка ротової порожнини. Нестача якого вітаміну може до цього призвести?

А. Р

В. В1

С. РР

D. D

Е. E

 

51. (М,С,Ф) У хворого виявлено різке зменшення секреторної функції шлунка, що супроводжується розвитком анемії. Вкажіть, які з перерахованих вітамінів, за цих умов мають антианемічну дію?

А. Тіамін

В. Ціанкобаламін

С. Ретинол

D. Токоферол

Е. Нікотинова кислота

 

52. (М,С,Ф) Лікування ерозії емалі розчином вітаміну D3 в олії виявилось неефективним. Яка причина незасвоєння цього вітаміну?

А. Порушення виділення жовчі

В. Порушення слиновиділення

С. Порушення травлення вуглеводів

D. Порушена секреція пепсину

Е. Порушене травлення білків

 

53. (М,С,Ф) У хворого з наявністю петехії у слизових оболонках у сечі виявлено пролін і лізин. Відсутність якого вітаміну приводить до порушення їх гідроксилювання?

А. Вітамін С

В. Вітамін А

С. Вітамін К

D. Вітамін D

Е. Вітамін Е

 

54. (М,С,Ф) У хворого спостерігається болючість по ходу великих нервових стовбурів та підвищений вміст пірувату у крові. Нестача якого вітаміну може викликати такі зміни?

A. С

B. В1

C. В6

D. К

E. РР

 

55. (М,С,Ф) У хворих із зниженим тонусом жовчовивідних шляхів пригнічується зсідання крові, виникають кровотечі, що є наслідком недостатнього засвоєння вітаміну:

A. D

B. E

C. В6

D. К

E. A

 

56. (М,С,Ф) У крові хворого збільшена концентрація пірувату, значну кількість його виявлено у сечі. Який авітаміноз спостерігається у хворого?

A. Авітаміноз В6

B. Авітаміноз В2

C. Авітаміноз В1

D. Авітаміноз D

Е. Авітаміноз C

 

57. (М,С,Ф) Дитина 10 років часто хворіє на гострі респіраторні захворювання, після яких спостерігаються множинні точкові крововиливи у місцях тертя одягу. Гіповітаміноз якого вітаміну спостерігається?

A. В1

B. А

C. С

D. В6

Е. В2

 

58. (М,С,Ф) У хворого відзначається сухість слизових оболонок та порушення сутінкового зору. Нестача якого вітаміну призводить до виникнення таких симптомів?

A. Вітаміну В6

B. Вітаміну В2

C. Вітаміну А

D. Вітаміну D

Е. Вітаміну C

 

59. (Ф) У хворої дитини спостерігається великий живіт, викривлення нижніх кінцівок, велика голова, слабкість. Нестача якого харчового фактору, може зумовлювати даний стан?

A. Вуглеводів

B. Вітаміну D

C. Вітаміну C

D. Заліза

Е. Ліпідів

 

60. (Ф) Вітаміни у разі їх одночасного вживання можуть посилювати дію один одного. Який із вітамінів потенціює антигіалуронідазну активність вітаміну Р?

A. Вітамін К

B. Вітамін В2

C. Вітамін А

D. Вітамін Н

Е. Вітамін C

 

61. (Ф) Біохімічні функції водорозчинних вітамінів реалізуються за рахунок перетвореня їх у коферментні форми. У яку з приведених коферментних форм перетворюється вітамін РР?

A. ФМН (флавінмононуклеотид)

B. ФАД (флавінаденіндинуклеотид)

C. ПАЛФ (піридоксальфосфат)

D. НАД (нікотинамідаденіндинуклеотид)

Е. ТПФ (тіамінпірофосфат)

 

62. (М,С,Ф) Пацієнту хворому на туберкульоз в складі комбінованої терапії призначено ізоніазид. Через певний час у нього з’явились скарги на м’язову слабість, порушення зору, координації рухів. Який вітамін доцільно використати для усунення цих побічних ефектів лікування?

A. Вітамін В2

B. Вітамін В6

C. Вітамін А

D. Вітамін C

Е. Вітамін D

 

63. (Ф) Хворий скаржиться на схуднення, загальну слабкість, кровоточивість ясен, розхитування і випадання зубів. Дефіцит якого вітаміну спостерігається в організмі пацієнта?

A. Вітаміну В12

B. Вітаміну В6

C. Вітаміну К

D. Вітаміну C

Е. Вітаміну Е

 

64. (Ф) Пацієнт скаржиться на відсутність апетиту, випадання волосся, загальне виснаження організму, запалення очей. Із анамнезу відомо, що хворий приймав риб’ячий жир. Надлишок якого вітаміну можна запідозрити в організмі пацієнта?

A. Вітаміну Н

B. Вітаміну Е

C. Вітаміну А

D. Вітаміну C

Е. Вітаміну D

Відповіді до теми “ВІТАМІНИ ТА ЇХ РОЛЬ В ОРГАНІЗМІ”

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 982 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.017 сек.)