АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Облітераційний ендартерит

Прочитайте:
  1. Облітераційний атеросклероз

Це захворювання, яке супроводжується повною облітерацією артеріальних судин нижніх кінцівок внаслідок спазму. Це одне з найбільш поширених захворювань. Хворіють переважно чоловіки у віці 20-30 років.

Етіологія:

Психічні, емоційні навантаження, шкідливі звички, травми,систематичне переохолодження, ендокринні порушення з розвитком гіперфункції надниркових залоз, що спричиняють спазм судин.

Класифікація:

1. Повільно прогресуючий. протягом короткого часу розвивається гангрена.

2. Швидко прогресуючий. Протягом короткого часу розвивається гангрена.

3. Облітераційний тромбангит, коли поряд з облітерацій ним ендартеритом спостерігається тромбофлебіт.

Клінічна картина:

Хвороба перебігає нерівномірно, хвилеподібно,з періодичними загостреннями і ремісіями; почавшись, вона невпинно прогресує.

Виділяють такі стадії хвороби:

1. Спастична

2. Тромботична

3. Некротична

4. Гангренозна

На І стадії хворі скаржаться на відчуття холоду в пальцях стопи, підвищену стомлюваність ніг при тривалій ходьбі (більше 1000 м), відчуття повзання мурашок (парестезії), мерзлякуватість, судоми в мязах, серцебиття, пітливість.Хвора кінцівка на дотик холодніша за здорову. Пульс в артеріях стоп на цій стадії ослаблений або не визначається. Зявляється характерний симптом захворювання- переміжна кульгавість. Спостерігаються сильний біль у литкових мязах і трофічні розлади мязів гомілки. Спеціальні методи дослідження- осцилографія,реовазографія,сфігмометрія- свідчать про зниження основних показників на 30%. На ІІ стадії спазм судин стає тривалішим, переміжна кульгавість турбує частіше, обмежуючи активність хворого. До функціональних розладів кровообігу приєднуються органічні ураження судин. Зявляється постійний свердлячий біль, який посилюється в горизонтальному положенні. У міру прогресування хвороби біль з пальців поширюється на стопу і нижню третину гомілки і стає нестерпним. Хворі не сплять ні вдень,ні вночі. Ходити їм дуже важко. При огляді спостерігаються виражена атрофія мязів,блідість шкірних покривів, ціаноз пальців стоп, мармуровість, синьо-червоний колір стопи. Шкіра на стопі стоншується, злущується, нігті деформуються. Виражена температурна асиметрія (до 5-7 С). Розвивається прогресуюче виснаження на тлі болю і безсоння.

ІІІ і ІV стадії характеризуються появою набряку пальців, стопи, порушенням живлення мяких тканин, некрозом дистальних відділів кінцівки (гангрена), пекучим болем у нижніх кінцівках. Обстеження спеціальними методами свідчить про виражене порушення кровопостачання (до 80-90%).

Лікування

І.Консервативне

1. Судинорозширювальні засоби- ксантинолу нікотинат, галідор.

2. Спазмолітики- папаверин, но-шпа, адреналін.

3. Засоби мікроциркуляторної дії- трентал, пентоксифілін.

4. Холінолітики- циклозил.

5. Антикоагулянти- гепарин, фенілін.

6. Тромболітичні препарати- фібринолізин, тромболізин, стрептокіназа.

7. Гангліоблокувальні засоби- бензогексоній, мідокалм, димекалін.

8. Десенсибілізувальні засоби- димедрол, супрастин, тавегіл.

9. Препарати, які поліпшують реологічні властивості крові, - нікотинова, ацетилсаліцилова кислоти, реополіглюкін, поліглюкін.

10. Гормональні препарати- кортизону ацетат, преднізолон, ретаболіл.

11. Внутрішньоартеріальне уведення лікарських речовин.

12. Оксигенобаротерапія.

13. Ультрафіолетове і внутрішньосудинне лазерне опромінення крові.

ІІ. Оперативне

Якщо консервативні методи виявляються неефективними, застосовують оперативне лікування- поперекову і грудну симпатектомію. У разі розвитку гангрени кінцівку ампутують.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 538 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)