АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Семінар викладач Дубовик О.М.

Прочитайте:
  1. Викладач
  2. Викладач Павлик О. А.
  3. Викладач Позднякова Д.С.
  4. Викладач Т.А.Солоденко
  5. Г.В. Скобло, О.Ю. Дубовик
  6. Для викладачів і студентів економічних спеціальностей.
  7. До проведення навчальної практики під керівництвом викладача №16
  8. До проведення навчальної практики під керівництвом викладача №2
  9. До проведення навчальної практики під керівництвом викладача №4
  10. До проведення навчальної практики під керівництвом викладача №5

Перші заходи по гігієні зору проводять у перші хвилини життя в пологовому будинку -закапують спеціальні краплі для профілактики інфекцій.

Щоб попередити порушення зору у немовлячому віці слід виконувати ряд гігієнічних правил: Промивання очей - кожне око промива­ють окремим шматочком вати, змоченим перевареною водою, проводячи ватою від зовнішнього кута ока до внутрішнього, при цьому звертати увагу на почервоніння очей, припухлість повік, виділення з очей, сльозотеча, косоокість,

на першому-другому році життя спостерігаємо чи насуплює брови, моргає або дивиться з напруженням, часто спотикається або падає, багато тре очі або на погляд батьків занадто чутлива до яскравого світла) при наявності одного із симптомів слід звернутись до дитячого офтальмолога.

В період з 3 до 7 років формується зір, а значить усі основні проблеми із зором дітей з'являються до 7 років, а при лікуванні вчасно виявлених проблем досягається найкращий ефект. Дитина з порушенням зору вияв­ляє мало цікавості до речей, які знаходяться на відстані або дуже близько, постійно помиляється у визначенні відстані до предмета.

У дітей старшого віку бувають запаморочення, голов­ний біль, втомлюваність. Ви повинні запідозрити захворю­вання очей, коли дитина відстає в навчанні або у неї вини­кають труднощі з виконанням роботи, пов'язаної з участю зорового апарату, якщо букви при написанні виповзають за рядки, якщо вона скаржиться на те, що надруковані ряд­ки сходяться або розходяться.

Дитина росте, проходить важливі періоди розвитку, і перші зорові навантаження можуть серйозно вплинути на якість зору. Після 7 років зорова система дитини починає випробовувати підвищені навантаження, пов'язані з школою і стає очевидним все те, що не було помічено раніше і що можна було запобігти: короткозорість, астигматизм, амблиопию, косоокість.

У віці від шести до двадцяти років потрібно щороку проходити огляд у лікаря, оскільки у дитини один рік може бути нормальний зір, а через 3, 6, 9 місяців потрібні окуляри.

У підлітковому віці теж можуть спостерігатися багато з пе­релічених симптомів. До інших ознак порушення зору на­лежить також двоїння зображення або його помутніння (нечіткість), втрата бокового зору або райдужного кільця навколо дже­рела світла, довготривала адаптація до темного середовища (затемне­них приміщеннях, наприклад, у театрах.)

Причини зниження зорудитини поділяються на оптичні та сенсорні. Оптичні пов`язані з помутнінням оптичних середовищ ока (рогівки, кришталика, скловидного тіла) або аномальною будовою оптичної системи ока (вроджені аномалії розвитку очного яблука). До оптичних порушень зору у дітей відносить: короткозорість, далекозорість та астигматизм, так як причиною цих захворювань є неповноцінність заломлення світлових променів оптичною системою ока.

Сенсорні пов`язані з порушенням сприйняття світлових хвиль сітківкою при її захворюваннях, порушенням передачі нервових імпульсів по нервових волокнах або порушенням аналізу зорових образів в головному мозку.

Для збереження зір потрібно: раціональне харчування, частіше перебувати на свіжому повітрі, робити фізичні вправи, вільне потрапляння денного світла до кімнати та дотримання гігієнічних норм відповідно до штучного освітлення. Щорічно перевіряти зір дитини, починаючи з раннього віку, проводити комплекс профілактичних заходів - гігієнічних, офтальмологічних, педагогічних

До педагогічних: правильний режим дня та раціональна організація занять у дитячих дошкільних закладах, школі та вдома. Відповідно до гігієнічних рекомендацій тривалість кожного виду занять (малювання, ліплення і т.д.) у молодшій та середній групах дитячого садка не повинна перевищувати 15 хв., у старшій та підготовчій групах - 20 хв. З перервами між ними 5 хв. Чергування таких занять із фізкультурними, музичними заняттями позитивно впливає на функціональний стан основних систем організму, у тому числі і на зір. Між заняттями, пов'язаними з напруженням очей, слід підійти до вікна та протягом деякого часу дивитися вдалину.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 405 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)