АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Цілющі властивості фруктових, овочевих соків.

Прочитайте:
  1. Будова серця. Властивості серцевого м'яза
  2. Властивості аерозолів
  3. Властивості АНС.
  4. Властивості водо- і жиророзчинних вітамінів
  5. Властивості гормонів та їх основні впливи. Механізм дії гормонів на клітини організму.
  6. Властивості збудливих тканин.
  7. Властивості нервової системи
  8. Властивості риби
  9. Властивості токсинів
  10. Гемоглобін, будова, властивості, види, сполуки

Тема: «Виробничо-лікувальна характеристика вітамінного бару»

План

Особливості організації вітамінного бару.

Цілющі властивості фруктових, овочевих соків.

Хімічний склад та харчова цінність фруктових та овочевих соків.

Особливості приготування фруктово-ягідних, овочевих соків, їх класифікація.

Сиропи із фруктів та ягід у вітамінному барі.

Солодкі страви з фруктів та ягід.

Особливості організації вітамінного бару.

Останнім часом, особливо в умовах приватної ініциативи, привертають увагу нові форми барного обслуговування: молочні бари, вітамінні бари, ігрові бари і т. п.

Для жінок, дітей, людей похилого віку, осіб, які страждають на різні захворювання, для осіб з невеликими фінансовими доходами значний інтерес викликають вітамінні бари —бари для тих, хто не вживає алкоголю. Основною продукцією в них є фрукти, ягоди, овочі і продукція з них: соки, напої, коктейлі і т. ін., головною особливістю яких є те, що вони багаті на вітаміни.Зберігаючи всі зовнішні ознаки звичайних барів — барну

стійку, обслуговування барменами, дизайн і інтер’єр, форми розрахунку, це зовсім нові за змістом підприємства, за якими дуже велике майбутнє.

Цілющі властивості фруктових, овочевих соків.

Фруктовий сік — це натуральний рідкий харчовий про-дукт, одержаний зі свіжих, здорових, зрілих плодів і ягід.

Більша частина соку виділяється із плодів при пережову-ванні. Решта соку виділяється із клітин у процесі переварю-вання в шлунку й кишківнику. Тверді залишки плода, які ор-ганізмом людини не засвоюються, містять ці в основному,целюлозу, протопектин, частину танінових і барвники. У соцімістяться речовини, корисні для нашого організму — цукри,кислоти, білкові речовини, ароматичні й барвники, вітаміни,солі мінеральні, мікроелементи.

Соки у фруктах і ягодах не мають потреби, по суті, в пере-робці або зміні. Для використання в харчуванні соки необхід-но одержувати й зберігати до моменту споживання такими,якими створила їх природа. Усілякі зміни, викликані добав-ками, домішками або різними впливами, віддаляють їх віднатуральності, зменшують біологічну цінність соку.

Про цінність плодових і ягідних соків найкраще можнасудити за багатством й різноманітністю їх харчових і біо-логічних корисних складових частин. Вміст цукру в нихколивається від 4—5 до 18—20 %, калорійність, відповід-но, від 35 до 75 ккал (на 100 г), кислот у соках 5—8 г/л, мі-неральних солей 2,8—5 г/л, азотистих речовин — 2,2—4 г/л.

 

Вітаміни, мінеральні солі, мікроелементи й інші речовини,які містяться в плодах і ягодах і, природньо, у їхніх соках, цеті речовини, без яких неможливе нормальне повноцінне хар-чування й правильний розвиток організму людини. Більшістьз них мають лікувальну дію і попереджують розвиток захво-рювань.

Шведський онколог професор Бервен вважає, що «... якщо50 років тому у Швеції рак шлунка посідав перше місце всписку смертності від раку (більше 50 % хворих на рак), тосьогодні ця цифра різко впала й становить 17 % для чоловіківі 8 % для жінок». Він вважає, що таке зменшення пояснюється зміною умов харчування шведського населення. Якщо 50років тому шведи харчувалися, в основному, м' ясною їжею,причому в більшості випадків у вигляді консервів і копченогом' яса, то сьогодні в їхній їжі переважають продукти з біль-шою кількістю овочів і фруктів.

Академік А. І. Серебров зазначає, що в США з усіх видівракових захворювань рак шлунка становить менше 10 %. Ос-новну роль у зменшенні відсотка захворювань на рак шлунка,на його думку, відіграє харчування населення, зменшенняспоживання копчених продуктів та інтенсивне споживанняовочів і фруктів; він підкреслює чималу роль натуральнихфруктових і овочевих соків, які американці споживаютьобов'язково перед їжею.

У багатьох країнах стало традицією пити перед їжею томатний та інші овочеві соки (а подекуди цитрусові), а післяїжі фруктові — яблучний, виноградний, малиновий, вишневий, полуничний, сливовий, абрикосовий.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 411 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)