АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Наслідки вживання

Прочитайте:
  1. B. Надмірне вживання жирної їжі.
  2. Аналіз ринкової рівноваги, її економічна сутність, наслідки відхилення від неї.
  3. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  4. Анатомо-фізіологічна характеристика щитовидної та паращиттовидної залоз; наслідки при відхиленнях функцій.
  5. Будова та функції дихальної системи. Наслідки паталогії.
  6. Будово стріо-палідарної сист. функції, наслідки порушень
  7. Водно-сольовий обмін, значення для організму, що росте та розвивається, можливі порушення та їх наслідки
  8. Крововтрата, причини, стадії розвитку, наслідки.
  9. Наслідки акселерації в організмі дітей і підлітків

Серцево-судинна система

Основні клінічні форми серцево-судинних порушень - алкогольна артеріальна гіпертензія й алкогольна кардіоміопатія. Помірна артеріальна гіпертензія (підвищення артеріального тиску до 180-160/110-90 мм рт. Ст.) Крім артеріальної гіпертензії у хворих відзначаються тахікардія до 100-110 уд / хв у спокої, гіперемія обличчя, гіпергідроз, тремор рук, століття, мови, гепатомегалія (без вказівок на наявність жовтяниці в минулому), "печінкові" долоні, обкладений язик в перші дні після запою, а також метушливість, порушення координаційних проб.

Основним суб'єктивним проявом алкогольної кардіоміопатії є різноманітні больові відчуття в прекордіальной області. Біль зазвичай з'являється на наступний день після запою. Вона позбавлена ​​приступообразно, пов'язана з фізичним навантаженням, носить характер колючої, ниючий; може тривати годинами і цілодобово.

Пошкодження міокарда може проявлятися змінами ЕКГ, різними порушеннями ритму і провідності серця, симптомами серцевої недостатності. Алкогольна кардіоміопатія може виявлятися пароксизмами мерехтіння передсердь або тахікардії, що виникають після запоїв. Зв'язок появи аритмії з вживанням спиртних напоїв зазвичай простежується і самими хворими. Триваюче пияцтво може на будь-якій стадії хронічного алкоголізму привести до формування постійної форми мерехтіння передсердь.

При хронічної алкогольної інтоксикації змінюються стінки судин, що призводить до склерозу судин серця і мозку. Порушеннями серцевої діяльності і кровообігу обумовлено і настільки часте у хворих алкоголізмом підвищення артеріального тиску, гіпертонічний криз, які загрожують крововиливом у мозок і наступним за ним паралічем різного ступеня тяжкості.

Дихальна система

Подразнюючу дію спиртних напоїв на слизові оболонки і наслідки інтенсивного паління обумовлюють часто зустрічаються запальні процеси в глотці, нерідко з поразкою голосових зв'язок. У хворих на алкоголізм, як правило, сиплий і грубий голос, нерідко спостерігається рак гортані, через порушення кровообігу в легенях розвиваються застійні явища, а еластичність легеневої тканини значно зменшується.

Систематичне зловживання алкоголем не тільки значно полегшує зараження туберкульозом та істотно ускладнює його перебіг - в першу чергу через різке ослаблення на грунті пияцтва захисних сил організму.

Особи, які страждають на хронічний алкоголізм хворіють на пневмонію в 4-5 разів частіше, ніж люди, не зловживають алкоголем, причому вона протікає в них важко, нерідко з абсцедуванням; дозвіл захворювання зазвичай не повне (часто з результатом в осередковий пневмосклероз).

Шлунково-кишковий тракт

Прийом алкоголю, впливаючи через центральну нервову систему, опосередковано стимулює підвищену секрецію шлункового соку - однак, незважаючи на підвищену кількість виділяється при цьому стінкою шлунка соку, він містить значно менше, ніж у нормі, травних ферментів, його травна здатність сумарно декілька нижче, ніж до впливу. Однак секреція шлунка може змінюватися самим різним чином: від значного збільшення до різкого погіршення. 95% хворих на алкоголізм страждають алкогольним гастритом. Клінічна картина хронічного алкогольного гастриту характеризується різноманітними больовими відчуттями в епігастральній ділянці, диспептичними розладами; вранці буває блювота з мізерним вмістом, не приносить полегшення. Нерідко алкогольний гастрит передує розвиток ще більш серйозного і небезпечного захворювання, яким є виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки.

Клінічна картина хронічного А. включає як гостру, так і хронічні форми панкреатиту. Гострий алкогольний панкреатит проявляється нападом резчайшим болю в епігастральній ділянці під час або в найближчі години після вживання спиртних напоїв.

Хронічний панкреатит алкогольної природи проявляється болями в епігастральній і околопупочной області та диспептичними явищами. Болі мають постійний характер, посилюються після вживання спиртних напоїв та їжі, поєднуються з почуттям розпирання в животі, іноді блювотою і нестійким стільцем. Рецидиви загострення відповідають клінічній картині гострого алкогольного панкреатиту. Іноді алкогольний панкреатит призводить до формування неважкого цукрового діабету.

Алкоголь є основною причиною розвитку цирозу печінки неінфекційної природи. Зазвичай при хронічному алкоглі розвиваються спочатку - алкогольна дистрофія (білкова і жирова), надалі - алкогольний гепатит і цироз печінки. Алкогольна дистрофія проявляється помірним збільшенням розмірів печінки, рідше відчуттям дискомфорту в правому підребер'ї після вживання спиртних напоїв. Перебіг цирозу печінки при триваючому вживанні спиртних напоїв вкрай несприятливо; швидко наростають симптоми печінкової недостатності, відзначається енцефалопатія, розвивається печінкова кома.

Гострий алкогольний гепатит зазвичай з'являється на тлі багаторічного зловживання алкоголем. Після прийому великої кількості спиртних напоїв зникає апетит, з'являються нудота і блювота, біль в епігастральній ділянці та правому підребер'ї. При цьому підвищується температура тіла до 38 °, виникають болі в суглобах, м'язах, ломота в тілі. Через 2-3 дні з'являється печінкова жовтяниця. Печінка збільшена, пальпація її болюча.

Сечовидільна система

Поступаючи в організм, в незмінному вигляді алкоголь виділяється шляхом дихання, зі слиною і в основному через нирки. Фильтруясь з крові через ниркові канальці, алкоголь не тільки дратує їх, але і підсилює виділення багатьох цінних і необхідних для нормальної життєдіяльності організму речовин - в першу чергу електролітів калію, натрію, кальцію, магнію, що саме по собі несе серйозні для організму наслідки. Так, при нестачі магнію в організмі відзначаються дратівливість, тремтіння рук, тіла, судоми, підвищується артеріальний тиск, надлишок натрію призводить до затримки і накопичення в організмі рідини, а недолік калію згубно відбивається на серцевої діяльності.

Зловживання алкоголем також призводить до запальних змін в нирках, порушення мінерального обміну, утворенню каменів.

Типовим соматичним проявом хронічного алкоголю є алкогольна нефропатія. Гостра форма алкогольної нефропатії - токсичний некронефроза - виникає після вживання значної кількості спиртних напоїв; проявляється минущою гематурією та протеїнурією; рецидивуючий перебіг може ускладнюватися розвитком пієлонефриту.

Система крові

Алкоголь має токсичний вплив на гемопоез; у 30% хворих пізніми стадіями виявляється мегалобластна анемія. Іншими причинами анемії є скорочення тривалість життя еритроцитів і гастроінтестинальні кровотечі при цирозі печінки. У 5% хворих А. х. розвивається нейтропенія, що служить однією з причин важкого перебігу інфекцій у них.

Залози внутрішньої секреції

Токсичний вплив алкоголю на залози внутрішньої секреції, і в першу чергу на статеві залози, позначається зниженням статевої функції у хворих. Внаслідок "алкогольної імпотенції" у чоловіків легко виникають різні функціональні порушення ц. н. с. (Неврози, реактивні депресії і т.д.). У жінок під впливом алкоголю рано припиняються менструації, знижується здатність до дітородіння, частіше спостерігаються токсикози вагітних.

Хронічний алкоголізм слід відрізняти від психічних хвороб, поєднаних із зловживанням алкоголю, на підставі відсутності змін особистості, властивих цим захворюванням, Так, при шизофренії, що поєднується з хронічним алкоголізмом, розвиваються характерні для неї і чужі зміни особистості, порушення мислення та емоційно-вольової сфери; при циклотимії спостерігаються фазові зміни настрою, що супроводжуються зловживанням спиртними напоями.

Гормони

Хронічне зловживання алкоголем може завдати серйозної шкоди системам гормональної регуляції стану організму людини, причому наслідки такого впливу зберігаються протягом тривалого часу після лікування від алкоголізму. До такого висновку прийшли німецькі вчені, які вивчали вплив алкоголізму на системи регуляції водно-електролітного балансу організму.

Порушенням водно-електролітного балансу можна пояснити не лише дискомфорт, випробовуваний хворими і відмовилися від алкоголю особами, але і такі ефекти алкоголю, як порушення пам'яті і судомний синдром.

Локомоторний апарат

Алкоголь гальмує активність ферментів, що забезпечують м'язові скорочення, змінює енергетичний баланс, знижує окислення жирних кислот, гальмує процеси синтезу білків і порушує обмін кальцію в м'язових волокнах. Все це змінює силу скорочення м'язів і енергетичні витрати і сприяє виникненню м'язової втоми, порушує метаболізм молочної кислоти і гальмує її виділення.

Статева система

Особливе місце займають сексуальні порушення при алкоголізмі, що носять надзвичайно складний характер.

Хронічний алкоголізм, як правило, веде до глибоких і стійких порушень статевої функції. Розбудовуються всі ланки складного ланцюга рефлексів, що забезпечують нормальне статеве життя: спочатку посилюється, потім перекручується, а потім і повністю згасає потяг. Слабшає або навіть повністю зникає ерекція, не наступає або, навпаки, спостерігається незвично швидке сім'явиверження.

Імунна система

Поряд з вираженими імунними порушеннями у хворих на тяжкі форми хронічного алкоголю відзначені і суттєві зрушення метаболічних показників.. Вони виявлялися зниженням вмісту АТФ у сироватці крові і клітинних елементах (еритроцитах), падінням енергетичного заряду клітин, зниженням% змісту "аеробних" фракцій ЛДГ (ЛДГ 1-2) і підвищенням "анаеробних" (ЛДГ 4-5), що свідчить про переключення енергетичного метаболізму на менш економний шлях анаеробного гліколізу.

Збільшувалася активність пероксидації ліпідів, про що свідчило підвищення рівня малонового діальдегіду (МДА), дієнових кон'югатів (ДК), зростання перекисного гемолізу еритроцитів (ПГЕ).

Нервова система

Алкогольне марення ревнощів. Хворі підозрюють дружин (чоловіків) у зраді, стежать за ними, вимагають від них зізнання у подружній невірності; в стані алкогольного сп'яніння стають агресивними, можуть зробити соціально небезпечні дії. Підлягають госпіталізації в психіатричну лікарню.

Алкогольний галюциноз розвивається на тлі абстиненції, в клінічній картині переважають слухові галюцинації без потьмарення свідомості. Спостерігається наявність двох або кількох голосів, які або лають, або захищають хворого. Хворі прислухаються до голосів, ставляться до них перший час некритично, сприймаючи їх як реальні, нерідко хворі бувають порушені, відчувають страх і під впливом галюцинацій роблять різні, іноді небезпечні дії.

Хворі з гострим алкогольним галлюцинозом в терміновому порядку поміщаються в стаціонар психіатричної лікарні, де вони повинні знаходитися під цілодобовим психіатричним наглядом.

Алкогольний делірій (біла гарячка - Delirium tremens) - найбільш часто зустрічається алкогольний психоз, що протікає з моторної ажитацією, різноманітними ілюзіями і галюцинаціями, дезорієнтацією, помилкового впізнавання, поєднанням страху з гумором, тремором, безсонням, гіпертермією, тахікардією і пітливістю.

Зазвичай делірій розвивається не раніше ніж через 5, а звичайно через 8-10 років систематичного споживання алкоголю. Нерідко розвитку делірію передують поодинокі чи множинні судомні напади. У деяких випадках нападу делірію передують провісники: сон стає неспокійним, переривається тривожними пробудженнями, з'являється дратівливість і невмотивовано пригнічений настрій з відтінком тривожності, що дозволяє розцінювати цей стан як предделіріозний. Стан болісного занепокоєння не дозволяє хворому сидіти на місці. Тремор стає все сильніше і розмашисто. При ясній свідомості, переважно вночі, виникають поодинокі обмани почуттів. У більшості випадків напад має гострий початок і виникає вночі.

Типовий делірій починається з появи і збільшення тривожного афекту. Наростають напливи образних спогадів та уявлень. Одночасно або трохи пізніше з'являються зорові ілюзії, зі збереженням критики до них. Хворі стають частково або повністю дезорієнтовані в місці і в часі. Орієнтування у власній особистості завжди збережена. Міміка і рухи пожвавлюються, увага легко відволікається, настрій вкрай лабільно з швидкою зміною протилежних афектів. Розвивається повна безсоння, потім відзначається ускладнення ілюзій, поява парейдолии, нарешті, виникають справжні зорові галюцинації. Переважають рухливі зорові мікрозоогаллюцінаціі (павуки, змії, комахи, нитки, павутина, дріт). Рідше бачать великих тварин, фантастичних чудовиськ. Галюцинаційні образи змінюються, рухаються, переходять один в іншій, іноді бувають сценоподобние, зображуючи цілі дії, можуть калейдоскопічно змінювати один одного. При поглибленні делірію з'являються слухові, в тому числі і вербальні, а також нюхові, тактильні, термічні галюцинації, в тому числі локалізуються в області рота (характерно відчуття нитки в порожнині рота, яку хворий намагається виплюнути або витягнути). Часті розлади схеми тіла, відчуття зміни положення тіла в просторі. Поведінка, афект і тематика висловлювань відповідають змісту галюцинацій. Наростають рухове збудження, метушливість, спроби втекти, сховатися. Хворі обтрушується, оббирають, розмовляють з уявним співрозмовником.

Поряд з типовими варіантами алкогольного делірію виділяють також атипові, що характеризуються або онейроїдним затьмаренням свідомості, або психічними автоматизмами. До атипових форм відносять також пролонгований (хронічний), професійний (з професійним маренням) і муссітірующій (бормочущій) делірій.

Муссітірующій делірій заслуговує окремого опису, так як є найбільш важкою формою, чреватої дозволом в алкогольну енцефалопатію або має тенденцію закінчуватися летально. Починається муссітірующій делірій так само, як і типовий, потім наростає глибина потьмарення свідомості і воно набуває характеру аментівноподобного. Хворі не реагують на навколишнє, словесне спілкування з ними неможливо. Рухове порушення обмежена межами ліжка і зводиться до перебирання пальцями складок білизни. Нерідко спостерігаються миоклонические посмикування, гіперкінези. Іноді хворі видають нечленороздільні звуки монотонним голосом (бурмочуть). Часом рухове і мовне порушення зникають зовсім. З неврологічних розладів спостерігаються симптоми орального автоматизму, ністагм, птоз, страбізм. Із соматичних ускладнень найбільш важливими є гіпертермія, гіпотонія, зневоднення. При погіршенні стану муссітірующій делірій переходить у важке оглушення, досягає ступеня сопору. По виході з психозу амнезируется весь період хвороби.

При будь-якому варіанті і ступеня тяжкості алкогольного делірію обсяг лікування та обстеження повинен бути максимальним, застосовуються транквілізатори, снодійні препарати, в тому числі і для купірування психомоторного збудження. Призначення нейролептиків, як правило, призводить до посилення інтоксикації та погіршення стану хворого. Основні завдання терапії хворих з алкогольними делириями - швидке виведення токсинів з організму, підтримання життєво важливих функцій, купірування збудження.

Відзначено, що останнім часом зменшилася частка абортивних і класичних делірій. Це означає, що на сьогоднішній день переважають атипові і змішані делірії, що відрізняються поглибленням розладів свідомості з розвитком аментівноподобних і коматозних станів, більшою вираженістю соматоневрологічних розладів, злоякісністю течії і несприятливим прогнозом.

Корсаковський психоз характеризується розладом пам'яті та поліневритів. Виникає частіше після білої гарячки. Запам'ятовування різко порушене при збереженні в пам'яті минулого. Хворі не орієнтуються в часі і в навколишньому, не можуть вдень повідомити події, які були вранці. Прогалини в пам'яті заповнюються вигадками. Критика до хворобу відсутній. Перебіг психозу тривале.

Алкогольна інтоксикація.

Гостра алкогольна інтоксикація характеризується початковим періодом порушення ЦНС, що змінюються пригніченням, яке може досягати ступеня наркозу й коми. Період збудження при алкогольної інтоксикації найбільш тривалий у порівнянні з дією інших психотропних засобів. За клінічними проявами розрізняють три ступені алкогольної інтоксикації - легка (1-2% в крові), середня (3-4% в крові), важка (6-7% в крові). Алкогольна інтоксикація середнього і легкого ступеня спеціальної терапії не вимагає за винятком рідкісних випадків атипового і патологічного сп'яніння, які слід розцінювати як інтоксикаційні психози.

Патологічне сп'яніння - психотичні стани, що виникає при прийомі алкоголю в особливому стані, пов'язаному з тривалою безсонням, перевтомою, емоційним перенапруженням, нещодавно перенесеними захворюваннями. Може розвинутися в літаку або в поїзді. Характеризується затьмаренням свідомості, що нагадує сутінковий: сприйняття навколишнього раптово змінюється, з'являються маячні ідеї переслідування, галюцинації, страх. У хворих виникає порушення з гнівом, люттю, агресією. Характерна ознака - відсутність розлади координації рухів (хворі не хитаються, хода в них впевнена). Починається патологічне сп'яніння раптово, буває короткочасним, закінчується раптово дуже глибоким сном, супроводжується амнезією (запам'ятання). Виникає в одного і того ж людини тільки один раз в житті.

Для алкогольної інтоксикації важкого ступеня характерні пригнічення свідомості (глибока оглушення, сомноленція, сопор або кома) і вегетативних функцій (артеріальна гіпотензія, гіпотермія, блідість і синюшність шкіри і слизових, холодний липкий піт), пасивне положення тіла, запах алкоголю у видихуваному повітрі, брадіпное, частий і слабкий пульс. Можливі судоми, аспірація блювотних мас, ларингоспазм, зупинка дихання.

Основні завдання терапії хворих у гострої алкогольної інтоксикації важкого ступеня, при атиповому і патологічному сп'янінні - швидке виведення алкоголю з організму, підтримання життєво важливих функцій, купірування збудження.

Гострі алкогольні енцефалопатії. Поєднують в собі психічні порушення з важкими, системними соматичними й неврологічними розладами. Розвиваються зазвичай на 2-3-й стадії алкоголізму, абстинентний синдром різко виражений, в анамнезі - епілептичні напади, делірії різної структури. Для продромального періоду характерна астенія з адінаміческіх компонентом. Ночами виникає жар або озноб з пітливістю. Це супроводжується серцебиттям, відчуттям нестачі повітря, болем у ділянці серця, судомними скороченнями окремих м'язових волокон в м'язах рук і ніг. Іноді з'являється більш-менш виражена дизартрія, часто спостерігаються симптоми атаксії.

Судомні стани у хворих на хронічний алкоголізм

Особливу увагу в плані розвитку судомних нападів і стани вимагають хворі на хронічний алкоголізм у стані гострої абстиненції.

Як правило, в стані легкого алкогольного сп'яніння у людини відзначається легке почервоніння, а рідше - збліднення шкірних покривів, почастішання пульсу його, нерідко посилюються апетит, статевий потяг. Все це свідчить про расторможеність під впливом алкоголю підкіркових мозкових центрів за рахунок пригнічення гальмівних процесів у корі великих півкуль мозку.

Більш значні дози спиртних напоїв зумовлюють виникнення середнього ступеня сп'яніння - пригнічуючу дію алкоголю починає переважати і розповсюджуватися вже і на підкіркові центри головного мозку. При цьому істотно змінюється і поведінка людини - підвищений настрій, часто характерне для легкого ступеня сп'яніння, змінюється нерідко тривалими скороминущими, або короткочасними станами дратівливості, прискіпливості, невдоволення оточуючими, образою. При досить вираженому стані сп'яніння людина не тільки втрачає здатність реально оцінювати навколишню дійсність, а й своє місце в ній, взаємини з навколишнім - дії його стають небезпечними для самого сп'янілого і для оточуючих його людей.

Такі прояви середнього ступеня алкогольного сп'яніння свідчать про більш глибокому пригніченні кори головного мозку і паралельно наростаючому процесі пригнічення підкіркових центрів головного мозку. Мова сп'янілого стає нечіткою, змащеній - порушується артикуляція, - немов "каша в роті". помітною стає нечіткість дій. Узгоджена робота м'язів-антагоністів порушується, і невпевненість, хиткість ходи в стані сп'яніння поглиблюються розладом функції вестибулярного апарату, що регулює стан рівноваги.

Істотно ускладнюється сприйняття навколишнього. Так, наприклад, збільшується поріг слухового і зорового сприйняття: до сп'янілого "доходять" тільки сильні звуки, він бачить переважно більш освітлені предмети, хоча деяка неадекватність реакції може мати місце і в цьому випадку. Відзначаються розлади здатності правильно оцінювати час, відстані, швидкість.

У алкоголіків порушується робота генів, відповідальних за білу речовину мозку.

У підлітковому віці мозкова тканина бідніша фосфором, багатша водою, перебуває в стадії структурного і функціонального вдосконалення, тому алкоголь особливо небезпечний для неї. Навіть однократні вживання спиртного можуть мати найсерйозніші наслідки.

Таким чином в першу чергу на прийом спиртних напоїв реагує нервова система - така вибірковість дії на клітини нервової системи пов'язана з тим, що містяться в них у великому обсязі так звані ліпіди легко з'єднуються зі спиртом. Алкоголь, проникаючи в нервові клітини, знижує їх реактивність, при цьому порушується діяльність клітин кори великих півкуль, а потім його дія поширюється на клітини підкіркових центрів і спинного мозку. При одноразовому і рідкісному вживанні спиртних напоїв ці порушення носять ще оборотний характер, систематичне ж приводить до стійкого і часом незворотного порушення функцій нервових клітин, до їх структурному переродження і загибелі. Внаслідок пригнічення процесів гальмування в нервових клітинах кори відбувається розгальмовування підкіркових центрів головного мозку - саме цим пояснюється такий типове для картини алкогольного сп'яніння стан збудження.

Впливаючи на підкіркові центри глибоких структур мозку, алкоголь впливають на дію судинно-рухового центру довгастого мозку, що здійснює регуляцію, зокрема, поверхневих судин шкіри - після прийому алкоголю розширення цих судин суб'єктивно сприймається напідпитку людиною як відчуття тепла. Звідси бере початок поширену оману про те, що алкоголь має зігріваючу дію - насправді ефект зворотний - розширення шкірних судин веде лише до підвищеної тепловіддачі тіла.

При систематичному пияцтві і алкоголізм виражені зміни настають не тільки в центральній, але і в периферичній нервовій системі. Багато хворі відчувають неприємні відчуття в кінчиках пальців рук і ніг, відчуття оніміння та поколювання в них. При тривалому зловживанні алкоголем можуть розвинутися паралічі кінцівок. Запальні зміни міжреберних, сідничного та інших нервів призводять до тяжких наслідків - невралгіях, невритах, супроводжується постійними болями, обмеженням рухів.

Алкогольна поліневропатія, або, як раніше називали, поліневрит - це своєрідна хвороба, яка розвивається у людей, що зловживають тривалий час алкоголем. Всі органи, і в тому числі м'язи, діють, як відомо, за "наказом" нервової системи і під впливом імпульсів, які проходять по нервових волокнах, а при поліневриті ці волокна якраз і зазнають якнайглибші зміни аж до повної загибелі. Дане захворювання спостерігається приблизно у 1 / 3 хворих на алкоголізм переважно на пізніх етапах.

У осіб, які страждають алкогольним поліневритів, виникають всілякі неприємні явища: "мурашки", оніміння, стягування м'язів (особливо нижніх кінцівок), всілякі болю - тягнуть, пекучі, колючі, відмічається різка слабкість в кінцівках - ноги стають як ватяні. Нерідко з'являються судоми внаслідок спазму певної групи м'язів.

У алкоголіків при постукованю молоточком (сухожильний рефлекс) скорочень м'язів не відбувається, тому що нерви, що живлять ці групи м'язів, як би вийшли з ладу, атрофувалися і не проводять імпульсів.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 427 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.009 сек.)