АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Роль печінки в обміні речовин цілісного організму

Прочитайте:
  1. A. Відновлення порушеної функції печінки
  2. B. Сприяє відновленю порушеної функції печінки
  3. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  4. E. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  5. J. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  6. O. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  7. А. Припинення усіх функцій організму при надзвичайному напружені захисних механізмів
  8. Адаптація організму до зовнішніх факторів середовища
  9. Активна детоксикація організму
  10. АЛКОГОЛЬНА ХВОРОБА ПЕЧІНКИ

Печінка – найбільша залоза травної системи, у дорослої людини її вага становить 1,3 – 1,8 кг, вона займає центральне місце в регуляції та інтеграції міжорганного обміну речовин і є „центральною біохімічною лабораторією організму”. Печінка слугує проміжною ланкою між портальним і загальним колом кровообігу. Оскільки понад 70 % крові надходить у печінку з v. porta, решта – з печінкової артерії, всі сполуки, які всмоктуються в травному тракті (за винятком ліпідів, які надходять спочатку в лімфатичну систему), надходять у печінку, де зазнають низки перетворень і далі з током крові транспортуються до органів і тканин.

печінка компенсує надходження до органів і тканин поживних речовин у період між прийманням їжі (у фазу абсорбції в печінці синтезуються глікоген і жири, а в постабсорбційний період там відбувається глікогеноліз, ектогенез тощо). У печінці знешкоджуються продукти метаболізму (білірубін, продукти обміну амінокислот), інактивуються лікарські препарати та токсичні речовини екзогенного походження.

Гепатоцити відіграють ключову роль у реакціях проміжного метаболізму: у них синтезуються найважливіші білки (альбумін, протромбін, фібриноген тощо), що обумовлює участь печінки у підтриманні онкотичного та регуляції артеріального тиску, об’єму циркулюючої крові, механізмах її згортання; утворюються ліпопротеїни, низькомолекулярні біологічно активні речовини – креатин, 25-оксихолекальциферол тощо; відбувається синтез кінцевого продукту азотистого обміну – сечовини; депонуються метали (залізо, мідь, марганець тощо), вітаміни (А, D, Е, К, РР, В1, В2, В12) та глікоген, вміст якого може досягати 20 % маси печінки; утворюються жовчні кислоти та жовч, необхідні для травлення ліпідів; синтезується глюкуронова кислота, яка бере участь у реакціях кон’югації, а також є попередником для синтезу глікозаміногліканів.

Отже, гепатоцити виконують метаболічну, білоксинтетичну, детоксикаційну та екскреторну функції, кожен шлях обміну речовин (білків, амінокислот, ліпідів, вуглеводів, біологічно активних речовин – гормонів, біогенних амінів, вітамінів, мікроелементів і води) прямо або опосередковано контролюється печінкою.

Тканини вищих організмів потребують постійного надходження збагачених енергією речовин і попередників для синтезу складніших молекул. Ці потреби забезпечуються харчуванням, яке часто буває нерегулярним і нерівномірним. печінка компенсує перерви в поступленні поживних речовин. Так, в фазу абсорбції в печінці синтезуються глікоген і жири. А в пост абсорбційний період там відбувається глікогеноліз, ектогенез тощо.

13.1.1. Роль печінки в обміні вуглеводів. моноцукри (глюкоза, фруктоза та галактоза), що утворюються та всмоктуються в тонкій кишці, надходять у печінку, основна роль якої у вуглеводному обміні полягає в підтриманні на постійному рівні концентрації глюкози в крові. Це досягається регуляцією співвідношення між синтезом і розпадом глікогену, який депонується в цьому органі. Синтез глікогену в печінці забезпечує за умов норми тимчасовий резерв вуглеводів, необхідний для підтримання концентрації глюкози в крові тоді, коли її вміст значно знижується (при недостатньому поступленні вуглеводів з їжею або коли проміжок між прийманням їжі значно зростає).

Після вживання їжі вміст глюкози у ворітній вені та печінці зростає до 20 ммоль/л, що зумовлює активацію глюкокінази (меншою мірою гексокінази), яка каталізує фосфорилування глюкози з утворенням глюкозо-6-фосфату. останній або витрачається на синтез глікогену, або використовується на утворення інших сполук, тобто напрям його використання залежить від активності ферментних систем клітини (рис. 13.1).

Рис. 13.1. Схема використання глюкозо-6-фосфату в печінці

Швидке фосфорилування глюкози та затримка її в печінці попереджують значне підвищення вмісту глюкози у загальному колі кровообігу, оскільки фосфорилована глюкоза не виходить із клітин у кров.

Одночасно з утилізацією глюкози в печінці відбувається її утворення. Безпосереднім джерелом глюкози в печінці слугує глікоген, вміст якого в цьому органі за умов норми становить 70 – 100 г, а під час споживання їжі, збагаченої вуглеводами, зростає до 150 г. Зниження рівня глюкози в крові активує фосфоролітичний шлях розщеплення глікогену, якщо ж запаси глікогену вичерпуються (вміст глікогену в печінці знижується майже до нуля приблизно через 24 год голодування), глюкоза утворюється в процесі глюконеогенезу, основними субстратами якого є лактат, піруват, гліцерин і амінокислоти.

У печінці також відбувається метаболізм фруктози та галактози, який включає шляхи їх використання для синтезу інших сполук (гетерополісахаридів, лактози тощо) та в енергозабезпеченні організму. У цьому випадку фруктоза та галактоза перетворюються в печінці або на глюкозу, або на проміжні продукти її метаболізму, або використовуватися на синтез глікогену чи тріацилгліцеролів.

У реакціях пентозофосфатного шляху в печінці утворюється кофермент НАДФН2, необхідний для відновних реакцій у процесах синтезу жирних кислот, холестерину, стероїдних гормонів, а також пентозофосфати, необхідні для синтезу пуринових і піримідинових нуклеотидів.

13.1.2. Роль печінки в обміні ліпідів. У печінці зосереджені майже всі шляхи метаболізму ліпідів – синтез і окиснення вищих жирних кислот, ліпогенез і ліполіз, синтез жовчних кислот, фосфоліпідів, гліколіпідів, холестерину та його ефірів, утворення кетонових тіл, транспортних форм ліпідів (здебільшого, ЛПДНЩ і ЛПВЩ), 25-гідроксилування вітаміну D3 тощо.

Важливим біосинтетичним шляхом є утворення жирних кислот і жирів. Жирні кислоти синтезуються в печінці з ацетил-КоА, джерелом якого можуть бути глюкоза й амінокислоти. Швидкість синтезу печінкою жирних кислот і жирів залежить від складу їжі: якщо вона містить понад 10 % жирів, то швидкість синтезу жиру в печінці різко знижується. Оскільки в печінці може зберігатися тільки обмежена кількість жирів (менше 1 % маси органа), то їх надлишок виводиться в кров у складі ЛПДНЩ і ЛПВЩ, які теж синтезуються в печінці. За добу печінка виділяє в кров близько 20 – 50 г жиру. Порушення виведення жирів із печінки в складі ліпопротеїнів є однією з причин жирового переродження печінки.

Для енергозабезпечення організму велике значення має здатність печінки перетворювати жирні кислоти на кетонові тіла (ектогенез), які можуть використовуватися нервовою тканиною, а також м’язами (за умов тривалого голодування чи тривалого фізичного навантаження) в якості джерела енергії.

У печінці відбувається метаболізм фосфоліпідів. Для їх синтезу необхідний холін або сполуки, які можуть бути донорами метильних груп (ліпотропні сполуки), наприклад, метіонін та неорганічні фосфати, які присутні в печінці у достатній кількості. За умов недостатності донорів метильних груп відбувається відщеплення цих радикалів від фосфоліпідів і перетворення їх на нейтральні жири з подальшим розвитком жирової інфільтрації печінки.

Печінка відіграє важливу роль в обміні холестерину, 80 % усієї його кількості (невелика частина надходить у складі їжі) синтезується в ній із ацетил-КоА та згодом у складі ЛПДНЩ транспортується кров’ю до тканин або у складі жовчі виводиться в тонку кишку. Частина холестерину безпосередньо в печінці перетворюється на жовчні кислоти, які використовуються в інших органах на синтез стероїдних гормонів і інших сполук

 
. При взаємодії холестерину з жирними кислотами утворюються його ефіри.

13.1.3. Роль печінки в обміні білків. Синтез більшості білків плазми крові відбувається в печінці. Так, увесь альбумін плазми, 75 – 90 % α-глобулінів і 50 % β-глобулінів синтезуються гепатоцитами; лише в цитоплазмі гепатоцитів утворюються білки, що беруть участь у гемостазі – фібриноген, протромбін, плазмін, проакселерин і проконвертин.

У клітинах печінки, на відміну від інших органів, присутній повний спектр ферментів амінокислотного обміну, тому синтез білків у печінці відбувається з вільних амінокислот, які надходять у складі крові ворітної вени з тонкої кишки. Тут також синтезуються складні білки та білкові комплекси (глікопротеїни, ліпопротеїни), транспортні білки (церулоплазмін, трансферин та інші білки, що беруть участь у транспорті гормонів, вітамінів).

У печінці відбувається дезамінування та трансамінування амінокислот, утворюються замінні амінокислоти, зазнають специфічних шляхів обміну фенілаланін (з утворенням тирозину), триптофан (з утворенням серотоніну), гістидин (з утворенням гістаміну), серин (з утворенням етанол аміну – складового компонента фосфоліпідів) тощо.

із амінокислот у печінці активно відбувається синтез небілкових азотистих сполук – холіну, креатину, глутатіону, нікотинової кислоти, пуринів і піримідинів, порфіринів, дипептидів, коферментів тощо, окиснення амінокислот із утворенням аміаку. У печінці здійснюється синтез численних ферментів.

Під час голодування печінка витрачає власні білки (приблизно 20 %) на глюконеогенез для забезпечення потреб організму глюкозою.

У печінці вивільнений при окиснювальному дезамінуванні амінокислот аміак зв’язується з утворенням сечовини (орнітиновий цикл), тут відбувається і синтез глутаміну – транспортної форми аміаку та аргініну. За умов інтенсивного катаболізму білків і небілкових азотистих сполук (амінокислот, пуринів, піримідинів, біогенних амінів) утворення сечовини в печінці зростає. Ураження печінки знижують її детоксикаційні можливості, що призводять до підвищення вмісту в крові та тканинах аміаку та амінокислот (першою чергою, глутаміну та аланіну).

Більша частина сечової кислоти у людини теж утворюється в печінці, оскільки в цьому органі висока активність ферменту ксантиноксидази, за участі якого оксипурини (ксантин і гіпоксантин) перетворюються на сечову кислоту.

 

13.1.4. Жовчоутворювальна функція печінки. Зовнішньосекреторна функція печінки пов’язана з тим, що вона є травною залозою. У печінці відбувається синтез жовчних кислот та утворення жовчі. З печінки різні речовини ендо- та екзогенного походження або надходять у жовчні протоки й виводяться в складі жовчі (близько 40 сполук), або потрапляють у кров, а потім виводяться нирками. Деякі хімічні елементи, наприклад, плутоній, виводяться з організму тільки печінкою.

Жовчоутворення та жовчовиділення – одна з інтегративних функцій печінки, що об’єднує участь цього органа в пігментному, ліпідному, білковому, мінеральному обміні, кліренсі крові від зайвих метаболітів, процесах травлення. Це складний безперервний процес, який відбувається в гепатоцитах шляхом пасивного й активного транспорту в них води, електролітів, жовчних кислот, холестерину, білірубіну, глюкози, креатину, вітамінів, гормонів тощо. Він включає в себе синтез і секрецію жовчі гепатоцитами, секрецію води та її реабсорбцію епітеліальними клітинами жовчних протоків, екскрецію гепатоцитами органічних і неорганічних компонентів. Утворення жовчі розпочинається в міжклітинних жовчних канальцях, внутрішня поверхня котрих слугує плазматичною мембраною гепатоцита. Останній захоплює воду та розчинні складові частини жовчі з крові та транспортує їх після низки біохімічних перетворень у жовчні канальці. Надходження жовчних кислот у печінку через систему ворітної вени відбувається здебільшого за допомогою натрійзалежної транспортної системи, оскільки передумовою для поступлення жовчних кислот у печінку є градієнт концентрації іонів натрію між внутрішньою поверхнею мембрани гепатоцита та його синусоїдальною мембраною (синусоїдом). Утворення холестерину визначає присутній в гепатоциті фермент b-гідрокси-b-метилглутарил-КоА-редуктаза; надмірна активність цього фермента перенасичує жовч холестерином, кількість жовчних кислот у ній зменшується, що може бути передумовою утворення каміння. Секреція білірубіну в жовч відбувається проти градієнта концентрації шляхом активного транспорту, який лімітує швидкість метаболічної трансформації білірубіну в печінці. Виділена з гепатоцитів жовч накопичується в жовчному міхурі, де з неї реабсорбується вода, а вміст основних органічних компонентів і муцину зростає у 5 – 10 разів, тому міхурова жовч містить 92 % води та 8 % сухого залишку. Ця жовч темніша, густіша, її в’язкість вища порівняно з печінковою, завдяки чому вона може накопичуватися в жовчному міхурі впродовж 12 год. Під час травлення жовч надходить у дванадцятипалу кишку, де виконує низку функцій, а саме: бере участь у емульгуванні жирів; активує ферменти, особливо ліпази; інактивує пепсини та нейтралізує кислий хімус, що надходить з шлунка; сприяє всмоктуванню жирних кислот із довгим ланцюгом і жиророзчинних вітамінів через мембрану ентероцитів; сприяє ресинтезу тріацилгліцеролів у цих клітинах, їх проліферації та злущуванні; стимулює секрецію підшлункового та кишкового соків; посилює моторику кишки; чинить бактерицидну дію на мікроорганізми кишки і, у такий спосіб, запобігає розвитку там гнилісних процесів. Крім того, вона усуває з організму низку лікарських речовин, токсинів, жовчних пігментів і неорганічних речовин, таких як мідь, цинк і ртуть.

Потужним стимулятором жовчоутворення в гепатоцитах є жовчні кислоти, які всмоктуються в кров з кишки, активують процес жовчовиділення секретин і холецистокінін, серед харчових продуктів – олії та яєчний жовток.

Жовч є одночасно екскреторним і секреторним продуктом і являє собою рідкий секрет жовто-коричневого кольору. За добу в дорослої людини утворюється 500 – 700 мл жовчі, її рН = 7,4 – 8,6, вона на 98 % складається з води і 2 % сухого залишку, в якому містяться мінеральні речовини (катіони натрію, калію, кальцію, гідрокарбонат, фосфат-аніони, аніони хлору); жовчні кислоти (таурохолева та глікохолева), жовчні пігменти (білірубін і його окиснена форма білівердин); холестерин і жирні кислоти, фосфоліпіди, сечовина, сечова кислота, креатинін і муцин, неактивні продукти обміну гормонів і вітамінів, чужорідні речовини, що потрапили до організму (табл. 13.1).

 

Таблиця 13.1. Вміст основних сполук у печінковій та міхуровій жовчі, г/л

(за О. П. Тимошенко, Л.М. Вороніною, 2005 р.)

Компоненти жовчі Печінкова жовч Міхурова жовч
Білки 1,5 – 2,5 4,5 – 5,0
Жовчні кислоти 7 – 14 90 – 120
Фосфоліпіди 1,0 – 5,8 30 – 40
Жирні кислоти 1,6 – 3,4 20 – 25
Холестерол 1 – 2 3 – 10
Жовчні пігменти (білірубін, білівердин) 0,3 – 0,6 1,2 – 1,5

 

Основні інгредієнти жовчі (холестерин, фосфоліпіди, жовчні кислоти) гідрофобні, вони набувають гідрофільності лише у вигляді специфічного для жовчі складного макромолекулярного комплексу жовчних міцел, які володіють властивостями рідких кристалів.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1528 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)