АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

На слайді Ви бачите схематичне зображення різних груп бактерій, коки, бацили, спірохети.

Прочитайте:
  1. Антибіотики різних груп.
  2. Біомеханізм пологів при різних формах анатомічно вузького таза
  3. Г) графічне зображення кількісних показників мінливості певної ознаки.
  4. Гігієнічні аспекти організації праці лікарів. Профілактика професійно-зумовлених захворювань лікарів різних спеціальностей
  5. Диференційна діагностика різних форм карликового росту (нанізму)
  6. Діагностичні критерії різних форм системних васкулітів.
  7. Додаткові зображення
  8. ДРУКУВАННЯ ЗОБРАЖЕННЯ ПО ЧАСТИНАХ
  9. Застосування манітолу на різних етапах лікування.
  10. Значення курсу «Анатомія, фізіологія та паталогія дітей» для корекційних педагогів різних спеціальностей.

БАКТЕРІЇ-ПАТОЛОГІЧНА ЧИ САПРОФІТНА ФЛОРА

Тривалий час велись дискусії про користність чи шкідливість бактерій для організму людини, а також для природи в цілому.

Вашій увазі надаємо короткий огляд з приводу цього питання.

 

2 Бактерії

Такий вигляд мають бактерії під звичайним мікроскопом при не дуже значному збільшенні.

3 Ва жко знайти місце на Землі, де не було б бактерій.

v Вони зустрічаються в самих різноманітних місцях: в атмосфері і на дні океанів, в річках з швидкою течією і у вічній мерзлоті, в парному молоці і в ядерних реакторах; але особливо багато їх в грунті.

v Серед бактерій багато форм, які паразитують на людині, рослинах і тваринах.

 

 

У верхньому шарі грунту знаходяться мильйони бактерій на 1 г, тобто приблизно 2 тони на гектар.

 

5 Бактерії – найдрібніші з организмів, які мають клітинний склад; їх розміри складають від 0,1 до 10 мкм. На звичайній типографській точці можно розмістити сотні тисяч бактерій середнього розміру. Бактерії можна побачити тільки в мікроскоп, тому їх називають мікроорганізмами, мікроорганізми вивчаються мікробіологієй. Розділ мікробіології, вивчающий бактерії, називаеться бактеріологієй. Початок цій науці поклав Антоні ван Левенгук у XVII столітті.

6. На даному слайді, ми бачимо засновника бактеріології Антоні Ван Левенгука, а також перший примітивний мікроскоп.

 

7. На даному слайді, Ви можете порівняти які розміри мають бактерії, порівняно із волосиною.

 

8 Бактерії – стародавні з відомих організмів. Сліди життедіятельності бактерій відносять до архєічних і датуються віком 3,5 млрд. років. В бактериальній клітині відсутне ядро, хромосоми не відділені від цитоплазми оболонкою ядра, а вільно розташовані в ній. Крім цього, в клітині бактерії відсутній ряд органоїдів. Зовні клітинна мембрана оточена клітинною стінкою.

 

9. На даному слайді Ви можете бачити будову самої клітини, яку можна розгледіти під електроним мікроскопом. А даний слайд-схема.

 

В лабораторіях бактерії вирощують у спеціальному середовищі. Найкращим середовищем в лабораторних умовах є: агар-агар, курячий бульйон, жовток яйця. Мільйони бактерій створюють колонії різного кольору і форми.

На слайді Ви бачите колонію росту бактерії (кокова флора)

На слайді зліва Ви бачите мазок, пофарбований із зубного нальоту, на якому є спірохети, з права пофарбований мазок із кишкового тракту, де є велика вількість кокової флори. Дані мазки розглядалися під звичайним мікроскопом при збільшенні від 20-30 разів.

Подібний слайд до попереднього зліва мазок на якому зображена правцева паличка (викликає захворювання на російській мові називається стовбняк). Я к правило зараження відбувається при попаданні бактерій із грунту, іржавих гвіздків, при пораненні шкіри, коли дана бактерія попадає в кров. З права на слайді, бачимо джгутикову бактерію кишкового тракту, яка частіше всього може викликати розлади кишківника у вигляді ентеритів(проносів).

14. Більшість бактерій пересуваєтся пасивно, за допомогою водних або повітряних течій. Тільки деякі з них мають д жгутики. Вони вкручуються в середовище, просуваючи клітину вперед. Напевно, це едина відома в природі структура, виконуюча принцип колеса. По своїй формі бактерії поділяються на групи:

v кокі (мають округлу форму);

v бацили (мають паличковидну форму)

v спірили (мають форму спіралі)

v вібріони (мають форму коми)

На слайді Ви бачите схематичне зображення різних груп бактерій, коки, бацили, спірохети.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 356 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)