АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СИТУАЦІЙНІ ЗАВДАННЯ .

Прочитайте:
  1. II. Завдання і функції спеціального будинку-інтернату
  2. II. Завдання та функції відділення і порядок надання соціальних послуг
  3. А. Ситуаційні задачі.
  4. А. Ситуаційні клінічні задачі
  5. А.Ситуаційні клінічні задачі
  6. Б. Ситуаційні завдання.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

МОЗ УКРАЇНИ

ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ

ЦИКЛ ПРИРОДНИЧО – НАУКОВИХ ДИСЦИПЛІН

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЗААУДИТОРНОЇ САМОСТІЙНОЇ

РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ТЕМА:

«Вітаміни. Їх роль в обміні речовин».

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ: 512010102

КУРС – 2

КІЛЬКІСТЬ НАВЧАЛЬНИХ ГОДИН – 2.

ВИКЛАДАЧ – ПАВЛИК О. А.

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ.

Вітаміни не є джерелом енергії чи будівельним матеріалом для організму, як білки, ліпіди чи вуглеводи.

Роль віта­мінів полягає в тому, що вони входять як складова частина до молекул багатьох фер­ментів, їх коферментів та деяких інших фізіологічно активних речовин і здійснюють регуляцію метаболізму.

Вітаміни, як правило, не утворюються в людському організмі, і тому, якщо їх немає в їжі, пору­шується синтез ферментів, обмін речовин, розвиваються тяжкі захворювання (гіпо-або авітамінози).

Лише деякі вітаміни (філохінон — віт. К, піридоксин — віт. В, ціанокобаламін — віт. В12, біотип — віт. Н) синтезуються мікрофлорою кишок, всмок­туються в кров і введення їх в організм здорової людини із зовні не потрібне.

Вітаміни є дуже нетривкими сполуками, під час нагрівання більшість з них руйну­ється. Тому для запобігання авітамінозу слід вживати сирі овочі й фрукти.

Знання особливостей дії вітамінів на організм лбдини дадуть можливість студентам зрозуміти ті численні порушення, які виникають при гіпер - гіпо – та авітамінозах і ляжуть в основу при вивченні клінічних дисциплін (терапії, педіатрії, кардіології, неврології, фармакології і інших).

НАВЧАЛЬНІ ЦІЛІ.

ЗНАТИ:

1. Вітаміни як каталізатори всіх хімічних процесів в організмі.

2. Класифікація вітамінів.

3. Характеристика водорозчинних вітамінів, їх роль в життєдіяльності організму.

4. Характеристика жиророзчинних вітамінів, їх роль в життєдіяльності організму.

5. Гіпервітамінози, гіповітамінози і авітамінози.

 

ВМІТИ:

1. Пояснити роль вітамінів в життєдіяльності організму.

2. Визначати продукти харчування, які містять в достатній кількості ті чи інші вітаміни.

3. Пояснити роль кожного вітаміну в обмінних= процесах.

 

МАТЕРІАЛИ ДОАУДИТОРНОЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ.

Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція).

Дисципліна Знати Вміти
А) біологія     Б) хімія.   Г) Анатомія Еволюційний розвиток обміну речовин та енергії     Будова і властивості ферментів, ферментативні реакції. Пояснити хімічні властивості вітамінів   Будова органів травної системи. Пояснити вплив обміну речовин на життя людини.   Пояснити властивості вітамінів.   Пояснити значення травної системи в засвоєнні і утворенні організмом вітамінів.

ЗМІСТ ТЕМИ.

ВІТАМІНИ

У 80-х роках позаминулого століття ро­сійський лікар М. І. Лунін установив, що крім білків, ліпідів та вуглеводів тваринам потрібні ще якісь органічні речовини, без яких тварини гинуть. Пізніше ці речовини було ідентифіковано і названо вітаміна­ми — життєво важливими амінами. Вітаміни не є джерелом енергії чи будівельним матеріалом для організму, як білки, ліпіди чи вуглеводи.

Роль віта­мінів полягає в тому, що вони входять як складова частина до молекул багатьох фер­ментів, їх коферментів та деяких інших фізіологічно активних речовин і здійснюють регуляцію метаболізму.

Добова потреба людини у вітамінах коливається від мікрограмів (кальциферол — віт. Д, ціанокобаламін — віт. В12) до десятків міліграмів (аскорбінова кислота — віт. С, нікотинова кислота — віт. РР). Вітаміни, як правило, не утворюються в людському організмі, і тому, якщо їх немає в їжі, пору­шується синтез ферментів, обмін речовин, розвиваються тяжкі захворювання (гіпо-або авітамінози). Лише деякі вітаміни (філохінон — віт. К, піридоксин — віт. В, ціанокобаламін — віт. В12, біотип — віт. Н) синтезуються мікрофлорою кишок, всмок­туються в кров і введення їх в організм здорової людини із зовні не потрібне. Вітаміни є дуже нетривкими сполуками, під час нагрівання більшість з них руйну­ється. Тому для запобігання авітамінозу слід вживати сирі овочі й фрукти.

Група вітамінів і деякі фізіологічно ак­тивні речовини утворюють антиоксидант­ну систему. До неї входить насамперед токоферол (віт. Е), а також аскорбінова, нікотинова кислоти, ретинол, філохінон, піридоксин (віт. С, РР, А, К, В6). Вони про­тидіють вільнорадикальному пероксидному окислені ліпідів клітинних мембран, ста­білізуючи їх, запобігають їх руйнуванню.

 

 

За розчинністю віта­міни поділяються на дві групи:

- водорозчинні (вітаміни групи В, вітамін С, віта­мін Р) і

- жиророзчинні (вітаміни А, Д, Е, К).

Потреба у вітамінах підвищується під час росту у дітей, у вагітних жінок, у спортсменів при інтенсивних навантаженнях, у хворих, що приймають тривалий час антибіотики.

При надмірному надходженні вітамінів в організм може розвинутися хворобли­вий стан - гіпервітаміноз. Гіпервітамінози не менш небезпечні, ніж авітамінози.

Вітамін С (аскорбінова кислота) бере участь в окисно-відновних проце­сах» укріплює судинну стінку, підвищує антитоксичну функцію печінки, забезпе­чує опірність організму до інфекцій. Добова доза вітаміну С становить 50-100 мг. Вітамін С у великій кількості знаходиться в лимонах, перці, капусті, чорній смородині, цибулі, шипшині, картоплі і ін. При термічній обробці продуктів вітамін С руйнується. Авітаміноз призводить до розвитку такого захворювання, як цинга. При цьому зазнають змін стінки кровоносних судин, з'являється кровото­чивість ясен, крововиливи.

Гіповітаміноз вітаміну С частіше спостерігається у весняний період.

Вітамін Р (біофлавоноїди) Лікування цинги лише вітаміном С достат­нього ефекту не дає. При споживанні натуральних соків хворий швидко одужує. Виявилося, що у фруктах і овочах, крім аскорбінової кислоти, міститься вітамін Р, відсутність якого в раціоні також призводить до кровоточивості.

Таким чином, цинга виникає не лише при відсутності в їжі вітаміну С, але і вітаміну Р. Вітамін Р укріплює разом з вітаміном С судинну стінку, зменшує проникність капілярів. Добова доза вітаміну Р становить 50 мг. Вітамін Р міститься у чорній смородині, шипшині, горобині, гречці, чайному листку, вишнях.

Вітамін В1 (тіамін) відіграє велику роль в обміні вуглеводів, білків, жирів. Він бере участь у проведенні нервового збудження, впливає на діяльність цент­ральної нервової системи, зокрема кори головного мозку. Вітамін В, підвищує рухову і секреторну активність шлунково-кишкового тракту. Добова потреба дорослої людини вітаміну В, становить 1,4-2,4 мг.

Вітаміном В1 багаті зернові і бобові культури, яловича печінка, серце. Віта­мін В1 при термічній обробці продуктів зберігається, однак температура 120 °С призводить до повного його руйнування.

При авітамінозі Вг виникає хвороба бері-бері, проявами якої є порушення рухів аж до паралічів, ураження нервів, розлади діяльності серця і шлунково-кишкового тракту.

Деякі хворобливі симптоми (втома, судома кінцівок, головний біль) спостері­гаються при гіповітамінозі вітаміну Вг Усі ці явища зникають після приймання вітаміну Вг

Вітамін В2 (рибофлавін) входить до складу клітин і бере участь у клітинно­му диханні. Він впливає на ріст і розвиток плода і дитини. Добова доза вітаміну В,2 становить 2-3 мг. Ним багаті зернові і бобові культури, печінка, серце, молоко, яйця, шпинат, цвітна капуста. Рибофлавін руйнується під дією сонячних променів і в лужному середовищі.

Гіповітаміноз вітаміну В2 призводить до затримки росту і зниження ваги. Виникає характерна клінічна картина: поперечні тріщини на блідих губах, біля кутів рота ці тріщини вкриті кірочками; язик при цьому має зернистий вигляд і по краях залишаються сліди від зубів. Шкіра лиця червоніє, капіляри розширю­ються. Волосся знебарвлюється і випадає.

Вітамін В6 (піридоксин) бере участь в обміні і синтезі амінокислот, змен­шує накопичення холестерину в стінках артерій, забезпечує використання заліза в організмі, впливає на кровотворення. У людини вітамін Вб синтезується кишковими бактеріями, але, незалежно від цього, його в організм повинно щодобово надходити 1,5-3 мг.

Вітамін Вс міститься в печінці, яєчному жовтку, яловичому м'ясі, бобових і зернових рослинах, дріжджах.

При авітамінозі вітаміну В6 розвивається анемія (малокрів'я), можуть спосте­рігатися судомні скорочення м'язів.

Вітамін В12 (ціанкобаламін) ще називають зовнішнім фактором Кастла. Цей вітамін всмоктується, з'єднавшись з білком шлункового соку (внутрішнім фактором Кастла). При порушенні цього процесу розвивається анемія, затриму­ється утворення еритроцитів і тромбоцитів.

Багатими на вітамін В12 є печінка тварин, особливо теляча, печінка риб, яєчний жовток, сир, молоко. Цей вітамін синтезується мікрофлорою кишечника. Добова потреба вітаміну В12 становить 2 мкг.

Вітамін РР (нікотинова кислота) бере участь у клітинному диханні, нормалізує секреторну і моторну функції шлунково-кишкового тракту, впливає на обмін речовин. Під впливом нікотинової кислоти підсилюються процеси гальмування в корі головного мозку.

Нікотиновою кислотою багаті висівки, зернові і бобові рослини, печінка тварин, арахіс, дріжджі. Вітамін РР відкладається в організмі про запас, однак при захворюваннях печінки цього не відбувається. Добова потреба нікотинової кислоти становить 15 мг.

За відсутності вітаміну РР розьивається захворювання, що має назву пелагри, характерними ознаками якої є дерматит (запалення шкіри), діарея (пронос) і де­менція (недоумство).

Вітамін А (ретинол) має специфічний вплив на функції зору і розмножен­ня. Він забезпечує нормальний фізичний розвиток і ріст. Якщо з їжі видалити вітамін А, то ріст тварин гальмується. Додавання в їжу невеликої кількості коров'ячого масла, що містить вітамін А, відновлює ріст. Ретинол бере участь у синтезі гормонів кори надниркових і статевих залоз. При авітамінозі А може спостерігатися порушення зору в сутінках, яке називається курячою сліпотою. Відсутність ретинолу може бути причиною ушкодження рогівки ока: ксерофтальмії (сухість ока) і кератомаляції (помутніння й утворення більма - полуди).

Вітамін А утворюється в організмі з каротину - жовтого рослинного пігменту. Цей процес відбувається в печінці. Однак 1/3 добової потреби вітаміну А людина повинна отримувати у вигляді готового вітаміну. Добова доза становить 1,5 мг (5000 МО).

Вітамін А міститься у тваринних жирах, особливо у рибному, у вершковому маслі, яєчному жовтку, молоці. Каротину багато в овочах та фруктах, що мають жовтий колір: абрикоси, морква, диня, банани.

Вітамін Д (кальцифероли) регулює обмін кальцію і фосфору. Цей вітамін важливий для нормального розвитку дитини.

За відсутності вітаміну Д в ранньому дитячому віці виникає рахіт. У таких дітей порушується процес кісткоутворення внаслідок зменшення вмісту солей каль­цію і фосфору. Кістки (особливо кінцівок) стають м'якими і під вагою тіла викрив­ляються, набуваючи форми літери О чи X. На ребрах з'являються потовщення -, грудна клітка змінює форму.

Доведено, що вітамін Д утворюється з неактивної речовини ергостерину, який знаходиться в шкірі, під впливом ультрафіолетових променів. Цим поясню­ється позитивний вплив літнього сонця на дітей.

Джерелом вітаміну Д є риб'ячий жир, печінка тріски, яєчні жовтки. Його добова доза становить 2,5 мкг (100 МО).

Вітамін Е (токофероли) бере участь в окисно-відновних процесах, обміні білків, укріпленні судинної стінки, біохімічних процесах при м'язовому скороченні.

Цей вітамін широко розповсюджений у природі. Він міститься в яєчному жовтку, печінці, зародках пшениці, неочищених рослинних маслах, зелених лист­ках овочів, бананах, яблуках.

За відсутності в їжі вітаміну Е слабне статева функція, неможливе розмно­ження. Спостереження над щурами показали, що хоч запліднення відбувається і настає вагітність, але вона швидко переривається і закінчується викиднем.

Добова потреба вітаміну Е становить 12 мг.

Вітамін К (філохінони) сприяє нормальному згортанню крові. Добова доза вітаміну становить 0,3 мг. Багаті вітаміном К шпинат, салат, капуста, помідори, морква. Крім цього, він синтезується мікрофлорою кишечника.

Авітаміноз вітаміну К призводить до зниження здатності крові згортатися. Процес згортання крові порушується внаслідок зменшення протромбіну в крові. А протромбін в організмі утворюється тільки за наявності вітаміну К.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА.

ОСНОВНА:

В. І. Філімонов «Фізіологія людини»

ДОДАТКОВА:

Г. М. Чайченко «Фізіологія людини»

І. С. Кучеров «Фізіологія людини»

С. А. Георгієва «Фізіологія»

Я. І. Федонюк «Анатомія та фізіологія з патологією»

ОРІЄНТОВНА КАРТА ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ З ЛІТЕРАТУРОЮ З ТЕМИ «Вітаміни».

Основні завдання Вказівки Відповіді
Вивчити: 1. Роль вітамінів в життєдіяльності організму.   2. Характеристика основних вітамінів для організму людини.   3. Пояснити такі стани як гіпервітамінози, гіповітамінози і авітамінози.    
  1. Вітаміни як каталізатори всіх хімічних процесів в організмі.
  2. Класифікація вітамінів.
  3. Характеристика водорозчинних вітамінів, їх роль в життєдіяльності організму.
  4. Характеристика жиророзчинних вітамінів, їх роль в життєдіяльності організму.
  5. Гіпервітамінози, гіповітамінози і авітамінози.
 
 

МАТЕРІАЛИ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ:

А. Питання для самоконтролю:

1. Які речовини називаються вітамінами і чому?

2.Які вітаміни відносяться до водорозчинних?

3. Які вітаміни відносяться до жиророзчинних?

4.Які вітаміни можуть синтезуватися мікрофлорою кишечника?

5. Які вітаміни відносяться до антиоксидантної системи?

Б. Тести для самоконтролю:

1. Який вітамін називається антиксерофтальмічним:


А) вітамін А,

Б) вітамін Д,

В) вітамінЕ,

Г) вітамінК,

Д) вітамін В1,

Є) вітамінВ2,

Ж) вітамінВ6,

З) вітамін В12.


2. Який вітамін називається антирахітичним:


А) вітамін А,

Б) вітамін Д,

В) вітамінЕ,

Г) вітамінК,

Д) вітамін В1,

Є) вітамінВ2,

Ж) вітамінВ6,

З) вітамін В12.


3. Який вітамін називається антигеморагічним:


А) вітамін А,

Б) вітамін Д,

В) вітамінЕ,

Г) вітамінК,

Д) вітамін В1,

Є) вітамінВ2,

Ж) вітамінВ6,

З) вітамін В12.


4. Який вітамін називається антиневротичним:


А) вітамін А,

Б) вітамін Д,

В) вітамінЕ,

Г) вітамінК,

Д) вітамін В1,

Є) вітамінВ2,

Ж) вітамінВ6,

З) вітамін В12.


5. Який вітамін називається антидерматичним:


А) вітамін А,

Б) вітамін Д,

В) вітамінЕ,

Г) вітамінК,

Д) вітамін В1,

Є) вітамінВ2,

Ж) вітамінВ6,

З) вітамін В12.


6. Який вітамін називається антианемічним:


А) вітамін А,

Б) вітамін Д,

В) вітамінЕ,

Г) вітамінК,

Д) вітамін В1,

Є) вітамінВ2,

Ж) вітамінВ6,

З) вітамін В12.


7. Який вітамін називається антиксерофтальмічним:


А) вітамін А,

Б) вітамін Д,

В) вітамінЕ,

Г) вітамінК,

Д) вітамін В1,

Є) вітамінВ2,

Ж) вітамінВ6,

З) вітамін В12.


8. Який вітамін називається антицинготичним:


А) вітамін А,

Б) вітамін Д,

В) вітамінС,

Г) вітамінК,

Д) вітамін В1,

Є) вітамінВ2,

Ж) вітамінВ6,

З) вітамін В12.


9. Який вітамін називається антипелагричним:


А) вітамін А,

Б) вітамін Д,

В) вітамінЕ,

Г) вітамінК,

Д) вітамін В1,

Є) вітамінВ2,

Ж) вітамінРР,

З) вітамін В12.



 

10. Які вітаміни відносяться до водорозчинних:


А) вітамін А, Д, Е,К,

Б) вітамін Д, В112,С,

В) вітамін В1, В2, В612

11. Які вітаміни відносяться до жиророзчинних:


А) вітамін А, Д, Е,К,

Б) вітамін Д, В112,С,

В) вітамін В1, В2, В612

 

СИТУАЦІЙНІ ЗАВДАННЯ.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 582 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.019 сек.)