АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зміст навчального матеріалу.

Прочитайте:
  1. IV. Зміст навчального матеріалу
  2. IV. Зміст навчального матеріалу
  3. IV. Зміст навчального матеріалу
  4. IV. Зміст навчального матеріалу
  5. IV. Зміст навчального матеріалу
  6. IV. Зміст навчання
  7. IV. Зміст начального матеріалу
  8. V. Зміст навчання
  9. V. Зміст теми заняття
  10. V. Зміст теми заняття.

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Імені О.О. БОГОМОЛЬЦЯ

«Затверджено»

на методичній нараді

кафедри педіатрії № 1

Завідувач кафедри

Професор О.В. Тяжка ____________

«____» ___________________ 200 р.

 

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ ВИКЛАДАЧІВ

 

Навчальна дисціпліна педіатрія
Модуль №  
Змістовний модуль  
Тема заняття №13 Функціональні та органічні захворювання стравоходу та шлунку у дітей (гастроезофагальний рефлюкс, дуоденогастральний рефлюкс, функціональна диспепсія, гастроезофагорефлюксна хвороба, гастродуоденіт, виразкова хвороба шлунка і ДПК)
Курс  
Факультет Медичний

 

 

Київ 2008

 

Конкретні цілі

· знати вікові анатомо - фізіологічні особливості будови травної системи

· аналізувати причини та механізми виникнення функціональних та органічних захворювань органів гастродуоденальної зони у дітей.

· навчитися діагностувати найбільш поширені функціональні та органічні захворювання органів гастродуоденальної зони у дітей.

· знати класифікацію функціональних та органічних захворювань органів гастродуоденальної зони у дітей.

· вміти оцінити результати лабораторно-інструментального обстеження функціональних та органічних захворювань органів гастродуоденальної зони у дітей.

· вміти складати план лікування та реабілітаційних заходів при функціональних та органічних захворюваннях органів гастродуоденальної зони у дітей.

Базовий рівень підготовки

Назви попередніх дисциплін   Отримані навички
1. Нормальна анатомія Знання анатомічних особливостей будови органів системи травлення.
2. Нормальна фізіологія Знання основних фізіологічних процесів, що відбуваються в системі травлення: а) механізми регуляції секреторного процесу; б) механізми гастропротекції; в) механізми регуляції моторики шлунка та 12-палої кишки.
3. Біологія та генетика   Значення генетичних факторів успадкування схильності до формування порушення функції органу чи системи.
4. Основи догляду за дітьми Застосовувати знання по організації харчування здорових дітей раннього віку; вміти правильно організувати харчування хворих дітей; знати лікувальні столи.
5. Гістологія Знання гістологічної будови органів системи травлення.
6. Пропедевтична терапія та педіатрія Знання відповідної методики обстеження органів шлунково-кишкового тракту.

Зміст навчального матеріалу.

До функціональних порушень органів гастродуоденальної зони відносять: функціональний гастроезофагеальний рефлюкс (ФГЕР), дуоденогастральний рефлюкс (ДГР) і функціональну диспепсію (ФД).

Функціональний гастроезофагеальний рефлюкс – це закид шлункового вмісту у стравохід, у результаті функціональної недостатності нижнього стравохідного сфінктеру, що не приводить до формування рефлюкс- езофагіту. Основним клінічним симптомом ФГЕР є відрижка повітрям або їжею.

Клініко-діагностичні критерії гастро-езофагеального рефлюксу:

•зустрічається у абсолютно здорових дітей дошкільного і шкільного віку

• відрижка відзначається відразу після прийому їжі і характеризується невисокою частотою (не більше 20-30 епізодів на добу і незначною тривалістю (не більше 20 сек.)

• відсутність печії, дисфагії, одинофагії

Діагностика. При ФГДС обстеженні відмічають не змикання нижнього стравохідного сфінктеру, мимовільну регургітацію шлункового вмісту в стравохід, відсутність запальних змін слизової оболонки стравоходу. За даними добового рН- моніторінгу – кількість рефлюксів менше 50, рН стравоходу 4,0, що відповідає фізіологічному стану секреторної функції стравоходу.

Профілактика трансформації ФГЕР в гастроезофагеальну рефлексну хворобу полягає:

1) дотримання режиму харчування: часті прийоми їжі, невеликі за об’ємом

2) виключення із раціону харчування продуктів, що знижують тонус нижнього стравохідного сфінктеру: жири, томати, шоколад, часник, цибулю, оцет, цитрусові

3) не застосовувати лікарські препарати: холінолітики, седативні, снодійні засоби, в-адреноблокатори, антагоністи Са, теофілін, простагландини, які також знижують тонус нижнього стравохідного сфінктеру.

Функціональна диспепсія– це симптомокомплекс, що включає в себе біль, дискинетичні прояви, локалізовані в пілородуоденальній області, при якому в процесі обстеження пацієнта не вдається виявити яке-небудь органічне захворювання.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 308 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.015 сек.)