АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лабораторна діагностика. Лабораторні критерії стадій ДВЗ-синдрому Стадії ДВЗ Основні лабораторні показники Час зсідання крові за Лі-Уайтом

Прочитайте:
  1. IV. Лабораторная диагностика ВИЧ-инфекции
  2. IV. Лабораторная диагностика ВИЧ-инфекции
  3. IV. Лабораторная диагностика СГА-инфекции
  4. А 3.5. Діагностика і лікування рефрактерної АГ
  5. А.4.14.2. Лабораторні зміни: діагностика та диференціальна діагностика
  6. А.4.15. Діагностика гіперосмолярного гіперглікемічного синдрому.
  7. Аномалії пологогових сил: класифікація, діагностика, лікування.
  8. Апластические анемии: основные клинические признаки, лабораторная диагностика, критерии диагноза, лечение.
  9. Білет 29 ЗАГАЛЬНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ПРЯМОЇ КИШКИ І НАВКОЛО ПРЯМОКИШКОВИХ ТКАНИН.КЛІНІКА. ДІАГНОСТИКА. ЛІКУВАННЯ.ГЕМОРОЙ.ОСОБЛИВОСТІ ДОГЛЯДУ ЗА ПРКТОЛОГІЧНИМИ ХВОРИМИ
  10. В даному випадку дуже важлива рання діагностика, так як фактор часу відіграє вирішальну роль, бо

Таблиця 2

Лабораторні критерії стадій ДВЗ-синдрому

Стадії ДВЗ Основні лабораторні показники
Час зсідання крові за Лі-Уайтом, хв. Спонтан-ний лізис згтку АЧТЧ, с Число тромбо-цитів х109 Про-тромбіно-вий час, с Тромбі-новий час, с Фібрино-ген, г/л
І < 5 хв. немає < 30 175 - 425 < 10 < 24 > 5
ІІ 5 - 12хв. немає < 30 100 - 150 12 – 15 > 60 1,5 - 3,0
ІІІ > 12 хв. швидкий 60 – 80 50 - 100 15 – 18 > 100 0,5 - 1,5
ІV > 60хв. згорток не утворю- ється > 80 < 50 > 18 > 180 Не визнача- ється або сліди
Норма 6 – 9 хв. немає 30 - 40 150 - 300 11 - 12 16 – 20 2,0 - 4,5

Час зсідання крові за Лі-Уайтом. У конічну суху пробірку набирають 1 мл крові (краще щоб вона витікала із голки самостійно) і визначають час зсідання при температурі 37°С.

Активований час зсідання крові (АЧЗК). У пробірку з 12-16 мг каоліну вноситься 2 мл крові. В нормі АЧЗК становить 2-2,5 хв. Тест свідчить про гіпер- або гіпокоагуляційні зрушення і застосовується для контролю проведення гепаринотерапії.

Активований частковий тромбіновий час (АЧТЧ) (норма 25-40 с) – визначає дефіцит факторів внутрішнього механізму згортання, таких як ХІІ, ХІ, ІХ, VIII, а також присутність у крові їх інгібітору (гепарину). У цих випадках спостерігається збільшення АЧТЧ. Скорочення АЧТЧ вказує на гіперкоагуляцію.

Тромбіновий час (ТЧ) (норма 16-20 с) – характеризує швидкість переходу фібриногену у фібрин. Збільшення ТЧ може бути обумовлено гіпофібриногенемією, дисфібронегенемією, підвищеним вмістом у плазмі ПДФ або присутністю прямих антикоагулянтів (В).

Протромбіновий час (ПТЧ) (норма 11-12 с) визначає активність або дефіцит факторів протромбінового комплексу (V, VII, Х, ІІ) зовнішнього механізму коагуляції. Подовження протромбінового часу при нормальному тромбіновому часу вказує на пригнічення зовнішнього механізму згортання крові, тобто дефіцит V і ІІ факторів.

Вміст фібриногену в плазмі (норма 2,0-4,5 г/л). Зниження фібриногену спостерігається при прогресуванні ДВЗ-синдрому, лікуванні фібринолітичними препаратами або вродженій гіпо- і дисфібриногенемії.

Продукти деградації фібрину (норма менше 20 нг/л). Їх підвищення свідчить про прогресування внутрішньосудинного зсідання і активацію фібринолізу.

Кількість тромбоцитів (норма 150-300 тис.х109/л). Зменшення їх вмісту свідчить про виснаження тромбоцитарної ланки гемостазу і розвиток коагулопатії споживання.

Профілактика ДВЗ – синдрому:

1. Адекватне, своєчасне лікування та профілактика станів, які спричинюють розвиток ДВЗ - синдрому.

2. Своєчасна оцінка крововтрати, адекватне відновлення ОЦК кристалоїдними і колоїдними розчинами. З колоїдних розчинів перевагу віддають препаратам желатину, за їх відсутності – похідним гідроксиетилкрохмалю. Не застосовують реополіглюкин та 5% альбумін.

3. Системно не використовують препарати, які підвищують коагуляційний потенціал крові (етамзилат, епсилон-амінокапронова кислота та ін.).

4. Без суворих показань не застосовують препарати, які викликають тромбоцитопенію або порушують функцію тромбоцитів (гепарин, реополіглюкин, дипіридамол, напівсинтетичні пеніциліни).

5. За показаннями хірургічне втручання виконують своєчасно і у повному обсязі (екстирпація матки) та в максимально короткі строки. При продовжені кровотечі виконують перев’язку внутрішньої клубової артерії.

Лікування

1. Лікування основного захворювання, що спричинило розвиток ДВЗ-синдрому (хірургічне втручання, медикаментозна та інфузійна терапія).

2. Внутрішньовенне струминне введення 700-1000 мл підігрітої до 37° С свіжозамороженої плазми, яка містить антитромбін ІІІ. Якщо кровотеча не зупиняється – необхідно додаткове введення 1000 мл свіжозамороженої плазми. У наступну другу-третю добу свіжозаморожену плазму використовують у дозі 400-600 мл/добу. За можливості – введення антитромбіну ІІІ у дозі 100 ОД/кг кожні 3 години.

3. Враховуючи швидкість переходу стадії гіперкоагуляції у стадію гіпокоагуляції, відсутності можливості (у більшості випадків по причинах ургентної ситуації) чіткої лабораторної діагностики стадії ДВЗ-синдрому від рутинного застосування гепарину слід відмовитися.

4. Починаючи з ІІ стадії показано введення інгібіторів протеолізу. Контрикал (або інші препарати у еквівалентних дозах) вводять у залежності від стадії ДВЗ-синдрому шляхом краплинної внутрішньовенної інфузії за 1-2 години.

5. Відновлення факторів зсідання крові шляхом введення кріопреципітату плазми. За можливості, рекомендовано внутрішньовенне введення чоловічого рекомбінантного VIIа фактора (новосевен) – 60-90 мкг/кг (1-2 дози).

6. Тромбоконцентрат використовують у разі зниження тромбоцитів менше 50х109/л. Дозу тромбоконцентрату обирають у залежності від клінічної ситуації.

7. Місцева зупинка кровотечі із раньової поверхні проводиться у всіх випадках. Досягається різними методами та способами: коагуляцією, перев’язкою судин, тампонадою рани, застосуванням місцевих гемостатичних засобів.

8. Лікування синдрому поліорганної недостатності.

9. У крайніх невідкладних випадках (подальше прогресування гіпокоагуляції, кровотечі, Hb < 60 г/л, Ht < 0,25%), тільки за життєвих показань у відповідності до рішення консиліуму, згоди хворої або її родичів (за наявності умови) та у разі відсутності препаратів чи компонентів крові у медичній установі і на станції (пункті) переливання крові, можливо введення теплої донорської крові у половинній дозі від обсягу крововтрати.


 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 459 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)