АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ВЛАДА ВШАНОВУЄ

Прочитайте:
  1. Совладание с яростью по отношению к пациенту
  2. ТЕМА 10. Развитие стрессоустойчивости личности и обучение навыкам совладающего поведения.

Ще в серпні цього року вийшов указ Президента про підготовку до 80–х роковин Голодомору. Утім лише 7 листопада Кабмін ухвалив розпорядження «Про заходи у зв’язку з 80–ми роковинами Голодомору 1932–1933 років в Україні». У День пам’яті жертв голодоморів на території України та в її закордонних представництвах приспустять Державний прапор України й обмежать проведення розважальних заходів. Відбудеться покладання траурних вінків та композицій з колосків до пам’ятних місць і вшанування пам’яті померлих хвилиною мовчання. Невідомо тільки, чи та «хвилина мовчання» влади буде всенародна — о 16.00, чи якась інша. Адже, за інформацією «УМ», районні управління освіти забезпечили «маси» бюджетників на 8–му ранку біля Меморіалу жертвам Голодомору.

Тим часом в Інституті національної пам’яті, створеному свого часу для дослідження тоталітарних злочинів, зараз намагаються довести, що «міф» про голод «роздмухали» спецслужби США. Там перевидали твір Дугласа Тотала, канадського комуніста, якому радянські спецслужби заплатили, щоб він оголосив, що «Голодомор придумали на Заході». А заступник директора УІНП Дмитро Веденєєв видав книжку «Заручниця глобального протистояння», більшість посилань якої — це видання 1960—70 років на кшталт «Империализм — враг трудящихся». «Останнім часом бачимо тенденцію: говорити не про голод, а про Дніпрогес, не про злочини Сталіна, а як «від Росії лапотної — до індустріальної», не про те, як тоталітаризм ув’язнював інтелектуалів, а про те, як Гагарін у космос полетів, — каже історик Владислав Гриневич. — Це задумано, щоб повертати нас до сталінських моделей пам’яті»

 

ПЛАН ДІЙ

21—22 листопада Громадський комітет організовує у Києві Міжнародний форум «Народ мій є, народ мій завжди буде!», у рамках якого відбудуться міжнародний науковий симпозіум «Голодомор 1932—1933 років в Україні: історія, пам’ять» та світова прем’єра опери «Червона земля. Голод» американського композитора українського походження Вірка Балея.

22—23 листопада в Українському домі працюватиме виставка «Тоталітаризм у Європі», де буде представлено тоталітарні сторінки історії Литви, Латвії, Естонії, Польщі, Німеччини, Чехії, Словаччини, Нідерландів, Словенії, Румунії, Болгарії та України.

У рамках громадської акції «Голодомор–геноцид ’32—33. Пам’ятаємо!» 23 листопада відбудуться:

— всеукраїнський меморіальний захід у Києві біля Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів» (початок ходи пам’яті о 14:00 від ст. м. «Арсенальна», початок панахиди о 15:00, загальнонаціональна хвилина мовчання о 16:00);

— всеукраїнська ініціатива «Запали свічку пам’яті» — запалювання українцями свічок у вікнах своїх домівок о 16:00;

— громадські поминальні заходи на центральних площах міст по всій Україні;

— поминальні заходи у країнах, де представлена українська діаспора.

 

ВАРТО ЗНАТИ

Автор терміну «геноцид» — про український Голодомор

Український геноцид вперше цілісно осмислив юрист Рафаель Лемкін, автор самого терміну «геноцид». Він писав: «Це, мабуть, класичний приклад радянського геноциду, його найдовший і найширший експеримент русифікації — винищення української нації. Перший удар спрямований на інтелігенцію — мозок нації, — щоб паралізувати решту організму. Учителі, письменники, митці, мислителі і політичні діячі були убиті, ув’язнені або депортовані.

Разом із цим ударом по інтелігенції ішов наступ на церкви, священиків і вище духовенство — «душу» України.

Третє вістря радянської атаки було спрямовано на хліборобів, хранителів традицій, фольклору і музики, національної мови та літератури, національного духу України. Зброя, яку застосували проти них, є, мабуть, найстрашнішою — виморювання голодом.

Четвертим кроком у тому процесі стала фрагментація українського народу шляхом поселення в Україні чужинців і... розпорошення українців... Таким чином була б знищена етнічна єдність та перемішані нації».

 

ПРЯМА МОВА

Людмила Гриневич,
керівник Центру дослідження Голодомору НаУКМА:

— Формуючи політику пам’яті, не забуваймо, що удар, спрямований проти України, понівечив усіх, хто обстоював тут громадянські права і виступав за незалежність. Це був злочин проти українського народу, але гинули також поляки, німці, євреї і представники інших національностей. Серед євреїв було чимало звинувачених в українському націоналізмі. Голова Укрхлібу Гольдін, який протестував проти того, щоб його структуру поглинула Москва, був репресований. Секретар Запорізького окружного партійного комітету Ікс (Самойлов) відмовився виконати заготівельний план — і був репресований. Марк Летичевський, який переконував студентів, що Україна має бути самостійною, — був репресований.

 

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 356 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)