АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ. 1. У новонародженої дитина у віці 15 днів підвищилася температура до 38 о С, з’явилося покашлювання

Прочитайте:
  1. А. Задачі для самоконтролю
  2. А. Ситуаційні задачі.
  3. А. Ситуаційні клінічні задачі
  4. А.Ситуаційні клінічні задачі
  5. Б. Задачі для самоконтролю
  6. Б. Ситуаційні завдання.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

1. У новонародженої дитина у віці 15 днів підвищилася температура до 38 о С, з’явилося покашлювання, утруднення під час смоктання грудей, зригування. З анамнезу відомо, що старша дитина в сім’ї хворіє на ГРВІ. Під час огляду педіатром виявлена задишка до 64 за хвилину, ціаноз носо-губного трикутника, перкуторно – вкорочення тону паравертебрально та під правим кутом лопатки. Аускультативно – під правим кутом лопатки дрібно пухирчасті хрипи. Попередній діагноз. Тактика.

 

 

2. У новонародженої дитини на фоні лікування пневмонії стафілококової етіології (за результатами бактеріологічного дослідження) погіршився стан, наросла задишка до 80 за хвилину, з’явився тотальний ціаноз, печінка по середньо-ключичній лінії збільшилася з 3 см до 5 см, ліва межа серця визначається по середньо-аксилярній лінії, тони серця – глухі, ЧСС 160 за хвилину. Над правою легенею вкорочення тону, дихання не вислуховується. Температура 39 о С. За рахунок розвитку якого ускладнення погіршився стан дитини? Тактика.

 

 

3. Новонароджена дитина на 2-гу добу життя переведена з пологового будинку у відділення патології новонароджених з діагнозом: внутрішньоутробна вогнищева пневмонія, ДН ІІ. Скласти план обстеження.

 

 

4. У доношеної новонародженої дитини після виписки з пологового будинку на 2-му тижні життя з’явилися ознаки гнійного кон’юнктивіту, потім риніт, задишка і невпинний кашель, що призводив до блювоти. Температура тіла – 37,5 о С. Під час огляду педіатром виявлено: блідість шкіри, периоральний ціаноз, перкуторно – тимпаніт, аускультативно – жорстке дихання. Дитина була направлена на стаціонарне лікування. Під час рентгенологічного обстеження діагностована інтрестиціальна пневмонія. Яка може бути етіологія захворювання? Яку антибіотикотерапію доцільно призначити в цьому випадку?

 

 

5. Доношена дитина з ознаками ЗВУР народилась у стані асфіксії важкого ступеню внаслідок антенатальної (хронічна фетоплацентарна недостатність) та інтранатальної гіпоксії (передчасне відшарування плаценти). При народженні проведена реанімація в повному обсязі (спочатку ШВЛ за допомогою мішка і маски, непрямий масаж серця, потім інтубація і ШВЛ через інтубаційну трубку). У відділенні реанімації дитині була катетеризована пупкова вена і розпочата інфузійна терапія. Протягом 5 діб стан дитини був стабільно важким, на початку 6-ї доби знизилась Sа О2. Під час санації дихальних шляхів було виявлено слизово-гнійне мокротиння зеленуватого кольору зі специфічним запахом. Аускультативно в легенях вислуховуються розсіяні дрібно пухирчасті хрипи і крепітація. Попередній діагноз? Про яку етіологію захворювання можна думати в цьому випадку. Яку антибіотикотерапію доцільно призначити?

 

6. Недоношена дитина від 2-ї вагітності 1-х пологів на 34-35 тижні, що ускладнилися передчасним вилиттям навколоплідних вод і тривалим безводним періодом, у матері з обтяженим акушерсько-гінекологічним анамнезом (перша вагітність закінчилась самовільним викиднем, кольпіт, аднексит) народилась з обкручуванням пуповини навколо шиї. Під час огляду у дитини спостерігається периоральний і акроціаноз, м’язова гіпотонія і гіпорефлексія, ЧСС 100 за хвилину, помірне втягнення податливих ділянок грудної клітки на вдосі, аускультативно – ослаблене дихання. Попередній діагноз? Яку антибіотики слід призначити в якості емпіричної стартової терапії.

 

 

7. Доношеної дитина від 2-ї вагітності 1-х пологів на 36-37 тижні матері з обтяженим акушерсько-гінекологічним анамнезом (перша вагітність – мед аборт, кольпіт, загроза переривання вагітності - протягом останнього місяця вагітна знаходилась на стаціонарному лікуванні) народилась шляхом кесарського розтину. Оцінка за шкалою Апгар 7-7 балів. Через 12 годин після народження у дитини з’явилась і почала поступово прогресувати дихальна недостатність. Під час огляду: периоральний і акроціаноз, м’язова гіпотонія, гіпорефлексія, ЧСС 150 за хвилину, задишка до 70 за хвилину, перкуторно – вкорочення тону, аускультативно ослаблене дихання, дрібно пухирчасті хрипи, крепітація у паравертебральних і нижньобокових відділах обох легень. Рентгенологічно: вогнища інфільтрації в обох легенях. Попередній діагноз? Тактика?

 

8. У недоношеної дитини (ГВ 34-35 тижнів) від матері з RW + під час огляду виявлено: блідість шкіри, периоральний і акроціаноз, м’язова гіпотонія, гіпорефлексія, задишка до 70 за хвилину, ЧСС 150 за хвилину, гепатоліенальний синдром, перкуторно – вкорочення тону, аускультативно – ослаблене дихання, розсіяні дрібно пухирчасті хрипи, крепітація. Попередній діагноз? Який антибіотик слід призначити в даному випадку?

9. Доношена дитина народилась у стані асфіксії важкого ступеню, протягом 2-х діб перебувала на апаратній ШВЛ в стабільно важкому стані, на третю добу життя, не дивлячись на лікування, стан дитини погіршився,

зменшилась Sа О2, Під час аускультації в легенях вислуховуються дрібно пухирчасті хрипи, крепітація. В загальному аналізі крові підвищилась кількість лейкоцитів за рахунок нейтрофілів. Попередній діагноз? Яку антибіотикотерапію слід призначити в даному випадку?

 

 

10 Доношена дитина народилась у стані асфіксії важкого ступеню, протягом 5-ти діб перебувала на апаратній ШВЛ в стабільно важкому стані, на шосту добу життя, не дивлячись на лікування, стан дитини погіршився, зменшилась Sа О2, Під час аускультації в легенях вислуховуються дрібно пухирчасті хрипи, крепітація. В загальному аналізі крові підвищилась кількість лейкоцитів за рахунок нейтрофілів. Попередній діагноз? Яку антибіотикотерапію слід призначити в даному випадку, якщо дитина отримувала цефтазидим + амікацин.

 

Додаток 3

 

Контрольні питання:

1. Види пневмоній у новонароджених.

2. Етіологічна структура в залежності від виду пневмонії.

3. Чинники розвитку пневмонії.

4. Шляхи інфікування.

5. Патогенез.

6. Клінічна картина.

7. Фізикальні дані.

8. Рентгенологічна картина.

9. Лабораторна діагностика.

10. Особливості перебігу в залежності від виду збудника.

11. Діагностичні критерії.

12. Диференційна діагностика пневмоній і СДР.

13. Принципи лікування пневмоній.

14. Особливості антибіотикотерапії у новонароджених з пневмоніями.

15. Профілактика пневмоній.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 454 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)