АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

МОЗ України

Прочитайте:
  1. дисертаційні роботи послідовників академіка НАПН України Т. С. Яценко
  2. Завдання і функції Фонду України соціального захисту інвалідів
  3. Закон України
  4. Закон України
  5. Закон України
  6. Закон України
  7. Закон України
  8. Закон України
  9. Затверджено наказом № 120 Міністерства охорони здоров’я України від 25 травня 2000 р.
  10. ІІ. Державні органи України, які здійснюють державне управління в галузі забезпечення соціальної захищеності інвалідів

як навчальний посібник

для студентів вищих

медичних закладів освіти

ПІ - IV рівнів акредитації

 

 

Київ

Видавництво

«Генеза»

 

 

 

 


 

Передмова до першого видання

 

 

В умовах реформування вищої медичної освіти в Україні та у зв’язку з широким впровадженням викладання українською мовою набуває важливого значення питання методичного забезпечення навчального процесу. Стосовно патологічної анатомії це має свої особливості, що пов’язано з місцем та значенням, яке посідає ця дисципліна щодо теорії та практики медицини.

Мова йде не тільки про широку інтеграцію патологічної анатомії з іншими, в першу чергу клінічними, дисциплінами. Справа в тому, що вона власне і сама є "анатомією клінічною ", "анатомією лікарською" і водночас наукою фундаментальною, що закладає основи клінічного мислення майбутнього лікаря.

У представленому навчально-методичному посібнику уза­гальнено досвід викладання патологічної анатомії в умовах нового навчального плану. З урахуванням елементів самостійної роботи студентів важливим є не тільки систематизація набутих знань з загальної патології, але й збагачення запасу спеціальних термінів, адже вміння правильно поставити діагноз базується на вмінні правильно використовувати медичну термінологію, а розуміння її визначається тільки глибиною набутих знань.

У цьому плані посібник, якому поки що не існує аналогів в Україні, надає можливість не тільки ознайомитись із загальнопоширеною термінологією патологічних процесів, але й вивчити їх найважливіші прояви.

Посібник складається з окремих розділів, присвячених, вивченню загальнопатологічних процесів: дистрофії, порушень крово- та лімфообігу, запаленню, пристосувально-компенсаторним процесам, пухлинам. У кожному з них у стислій формі подаються основні дані морфології процесів, що ілюструються окремими макро-, мікрофотографіями, електронограмами, схемами та таблицями.

У кожному з розділів використовується певна кількість спеці­альних термінів, до яких даються пояснення. В основу посібника покла­дено навчально-методичні матеріали, надруковані в роботах О.І.Абрикосова, А.І.Струкова, І.В. Давидовського, В.В.Сєрова, Д.С.Саркісова, а також Г.М.Мінха, В.К.Високовича та П.О.Кучеренка.

Посібник розрахований на студентів медичних вузів, лікарів-інтернів та лікарів загальної практики.

Автори будуть вдячні за всі критичні зауваження, що можуть виникнути при опрацюванні змісту та термінології посібника, в якому, безперечно, є окремі недоліки. Певною мірою вони можуть бути виправдані щирим бажанням авторів поліпшити вивчення окремих питань загальної патології.

В.М. БЛАГО ДАРОВ, член Міжнародної

академії патології (США), професор

Читай не для того, щоб супере-

­чити та спростовувати; не для

того, щоб сприймати на віру; і не

для того,щоб знайти предмет для

розмови; але щоб мислити і.мір­ку-

вати


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 420 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)