АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

А. Франс

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

 

Пухлина (від грец. oncos — пухлина) — це надмірне некоорди­новане з організмом розростання клітин, що характеризується безперервним розмноженням їх, порушенням процесів росту та диференціювання, що зумовлено змінами в їх генетичному апараті.

У процесі свого росту клітини набувають нових, не притаманних їм у нормі властивостей, зокрема, таких як автономність, безкон­трольний ріст, анаплазія, або катаплазія.

Автономність, безконтрольний ріст - це непідпорядкованість регуляторним механізмам, які обмежують або прискорюють розмноження нормальних клітин. Анаплазія або катаплазія -є втрата пухлинними клітинами характерної для диференційованих нормальних клітин здатності утворювати специфічні тканинні структури і виробляти специфічні речовини. Значення цього терміну переглядається, тому що доведена схильність клітин пухлини до диференціювання з появою складної ультраструктурної організації, з появою в них особливих властивостей.

Разом з тим, у переважній більшості злоякісних новоутворень постійно спостерігається атипія пухлинних клітин, в основі якої лежать зміни структури ядра та органел цитоплазми, а також порушення каріоплазматичного індексу, поява гіпертрофованих, неправильної форми ядерець та ін. (мал.56).

Мол. 56. Зміни структури ядер та ядерця пухлинних клітин: А. — ядро нормальної клітини; Б. — ядро пухлинної клітини; В. — гіпертрофія ядерця; Г— анаплазія пухлинних клітин (мікрофото) (Яядро, Яд — ядерце).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 544 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)