АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Захворювання крові

Прочитайте:
  1. A. Загальний аналіз сечі, сечовина, креатинін, калій сироватки крові, УЗД нирок.
  2. D. Скоріше за все ятрогенне захворювання з елементами неврозу,однак пацієнтку слід до обстежити
  3. E. Переливання крові
  4. II. Захворювання, викликані впливом промислових аерозолів
  5. II.Захворювання черевної стінки і органів черевної порожнини
  6. III. Історія теперішнього (нинішнього) захворювання (Anamnesis morbi)
  7. IV. Захворювання, синдроми і феномени
  8. V. РЕВМАТИЗМ. ХВОРОБИ СУГЛОБІВ. СИСТЕМНІ ЗАХВОРЮВАННЯ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ.
  9. XIX. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями органів черевної порожнини.
  10. XVI. Догляд за хворими з пошкодженнями та захворюваннями голови.

Розділ внутрішніх хвороб, що вивчає хвороби крові і кровотворення, виокремлено в окрему науку – гематологію. Переважна більшість хвороб крові є важкими захво-рюваннями, як первинними, так і вторинними, що супроводжуються значними пору-шеннями імуногенезу, зниженням, або майже повною втратою імунного захисту ор-ганізму.

Всі гематоллогічні захворювання можна розділити на 3 великі групи:

І – анемій, що мають переважно вторинне походження;

ІІ –гемобластози, або пухлини кровотворних органів, в основі яких лежить безконт-рольна проліферація незрілих кровотворних клітин, різні варіанти імунодефіцитів, g-глобулінопатій та g-глобулінемій.

ІІІ –геморагічні діатези, обумовлені порушеннями різних факторів і фаз згортання крові. Відповідно це три фази: утворення тромбопластину; утворення тромбіну; утворення фібрину.

Найбільш часті клінічні синдроми при захворюваннях крові:

Синдром анемії або гіпоксичний синдром, характеризується загальною слабістю, втомлюваністю, задишкою, запамороченнями, головним болем, шумом в ухах, сер-цебиттям, неприємними відчуттями в ділянці серця. Шкіра і слизові оболонки бліді, ліва відносна тупість серця зміщена вліво, тони серця ослаблені, функціональний систолічний шум на верхівці серця; тахікардія, гіпотонія, а також шум “дзиги” на яремних венах. На ЕКГ – ознаки дистрофії міокарду.

Геморагічний синдром, що лежить в основі всіх геморагічних діатезів і інших ге-матологічних захворювань, характеризуються крововиливами в шкіру, внутрішні ор-гани, що систематично повторюються. Крововиливи можуть бути масивними, у ви-гляді гематом; петехіально-плямистими; змішаними, чи васкулітно-пурпуровими точковими, або у вигляді телеангіектазій і мікроангіом.

Лейкемічний синдром спостерігається при гемобластозах і характеризується знач-ною інтоксикацією, слабістю, втомлюваністю, пітливістю, підвищенням температу-ри, ознобами, зниженням маси тіла, виразково-некротичними змінами слизових. Крім того, спостерігаються симптоми лейкемічної проліферації: гепато -та спленомегалія, збільшення мигдаликів, лейкозна інфільтрація шкіри, мозкових оболонок, ясен, гі­пер­плазія кісткового мозку, що спричинює осалгію – болі в кістках, а в подальшому мож­­ливі і їх переломи.

Синдром імунодефіциту – повна втрата імунного захисту з частими гострими рес-пі­р­аторними захворюваннями, пневмоніями, грибковими ураженями, сепсисом.

Синдром гіперспленізму – поєднання спленомегалії з її надмірною функціональ­ною активністю, а внаслідок руйнування клітин крові, що ведо до анемії, лімфопе-нії, тромбоцитопенії.


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 311 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)