АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізіологічна характеристика рухових одиниць м’язів

Прочитайте:
  1. I.I. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА
  2. II. Лебон и его характеристика массовой души
  3. III. Мотивационная характеристика темы
  4. III. Мотивационная характеристика темы
  5. III. Мотивационная характеристика темы
  6. III. Мотивационная характеристика темы
  7. III. Мотивационная характеристика темы
  8. III. Мотивационная характеристика темы
  9. III. Характеристика на интерна
  10. III.3.5. ХАРАКТЕРИСТИКА ИММУНГЛОБУЛИНОВ — АНТИТЕЛ

Головним структурно-функціональним елементом нервово-м’язового апарата є рухова одиниця (РО). Її утворюють:

1) тіло мотонейрона, яке знаходиться в пе­редньому розі спинного мозку або в руховому ядрі головного мозку;

2) аксон цього нейрона (один довгий відросток);

3) кінцеві розгалуження аксона;

4) нервовом’язові синапси;

5) м’язові волокна, з якими з’єднується аксон (мал.5).

Усі РО організму складають нервовом’язовий апарат. М’язове волокно є структурною оди­ницею м’яза, а РО – структурно-функціональною оди­ницею нервово-м’язового апарата. Нервово-м’язовий апарат не слід ототожнювати з опорно-руховим апара­том людини, до складу якого окрім рухових одиниць, входять кості скелету, суглоби і зв’язки.

Рухові одиниці відрізняються між собою розмі­рами тіл мотонейронів, товщиною аксонів, а також числом і типом м’язових волокон. У зв’язку з цим виділяють великі і малі РО. Кількість м’язових воло­кон у них коливається від декількох десятків одиниць (м’язи ока) до декількох тисяч (ікроножний м’яз). Малі РО переважно входять до складу м’язів, які за­безпечують швидкі і точні рухи (м’язи очного яблука, пальців кисті, дрібні м’язи обличчя). В інших м’язах малі РО забезпечують повільні рухи. Великі РО, як правило, входять до складу м’язів тулуба і кінцівок, які здійснюють як швидкі, так і повільні рухи. Великі

РО є переважно високопороговими (В.І.Сафянц, 1976). їх активація можлива лише при виконанні фі­зичних вправ з значним напруженням м’язів. В ціло­му ж в кожному м’язі є різні за розміром РО, що зу­мовлює можливість розвитку ними різної величини напруження (табл.2).

Таблиця 2

Структурна і функціональна характеристика різних типів м ‘язових волокон (Д. Уілмор, Д.Костілл, 1997)

Характеристика Тип волокна
  І ІІА ІІБ
Кількість волокон наматонейтрон 10-180 300-800 300-800
Розмір мотонейрона невели­кий великий великий
Швидкість нер­вової провідності невелика велика велика
Швидкість скорочення, мс      
Тип міозинової -АТФ-фази повільний швидкий швидкий
Сила рухової одиниці невелика велика велика
Аеробна здатність висока середня низька
Окислювально-гліколітична здатність низька висока висока

Мал. 5. Схема будови рухової одиниці (за А.В. Коротковим і С.А. Чесноковою, 1986)

 

Функціонально РО поділяють на повільні (тип І) і швидкі – (тип II). Всі м’язові волокна, які входять до складу діючої РО, за своїми властивостями ідентичні. Кількісне співвідношення м’язових волокон цих двох типів РО має генетичне походження і змінюється в онтогенезі за спадковою програмою. У дітей дош­кільного і молодшого шкільного віку основна маса скелетних м’язів складається з волокон типу І. В пе­ріод статевого визрівання під впливом статевих гор­монів, особливо тестостерону, в скелетних м’язах настають значні зміни в розвитку м’язових волокон. Починають швидко збільшуватись у поперечному розрізі і в кількості волокна типу II. Абсолютна кіль­кість волокон типу І при цьому залишається незмін­ною (Д.А.Фарбер та ін., 1990).

Таблиця 3

Капіляризація трьох видів м ‘язових волокон

в латеральній головці чотирьохголового м ‘язу

стегна у чоловіків і жінок – бігунів на середні і довгі

дистанції а також у неспортсменів (Я.М.Коц, 1986)

 

Типи м’язових волокон Чоловіки Жінки
неспортсмени спорт­смени неспортсмени спорт­смени
Середня кількість капілярів навколо одного волокна
І ІІ-А ІІ-Б 4,2 4,0 3,2 5,9 5,2 4,3 4,6 3,7 2,9 5,1 4,8 3,6
Середня площа поперечного перерізу волокна (мкм2), що приходиться на один капіляр
І ІІ-А ІІ-Б 1014 1335 1338 997 1213 1034 1062 878 871 840

Таблиця 4

Композиція м ‘язів, площа поперечного перерізу

м ‘язових волокон і активність деяких ферментів

чотирьохголового м ‘язу стегна у спортсменів різної

кваліфікації і у неспортсменів (У. Фінк і ін., 1977)

Показники Зна­мени­ті мара­фонці Знамениті бігуни на середні і довгі дистанції Добрі бігуни на середні дистнції Неспорт-смени
МСК (мл/кг-хв.) Повільних волокон, % 74,3 80,5 79,8 77,9 69,2 71,8 54,2 57,7
Площа попе­речного пе­рерізу воло­кон (1000 мкм2): повільних швидких 6,5 8,5 6,5 8,2 6,3 6,4 4,9 5,5
Процент площі, яку займають повільні м’язові во­локна 83,5 81,4 62, 1 60,0
Активність ферментів (мкм/г/хв.): сукцинатде-гідрогенази лактатдегід­рогенази фосфорилази 22,3 737 7,6 21,0 746 8,3 17,7 788 8,9 6,4 843 8,6

Сила, швидкість скорочень і витривалість пові­льних і швидких м’язових волокон різні, що зумовле­но їх морфологічними і біохімічними особливостями (табл.3). Повільні м’язові волокна («червоні» м’язи) мають багато капілярів, міоглобіну і мітохондрій. Вони повільно стомлюються, забезпечуючи довго­тривалі м’язові скорочення порівняно невеликої сили (стаєрський і марафонський біг, лижні гонки, велоси­педний спорт тощо). Чим більше генетично обумов­лених повільних волокон, тим вищий спадковий по­казник максимального споживання кисню. Робоча гіпертрофія повільних волокон лежить в основі роз­витку витривалості (табл.4).

Швидкі м’язові волокна (тип II) називаються гліколітичними, це – «білі» м’язи. На відміну від повільних окислювальних волокон вони працюють в безкисневому (анаеробному) режимі. Розвиваючи велику силу статич­них і динамічних скорочень швидкі м’язові волокна зумовлюють «вибухову» силу і високу швидкість рухів (спринтерський біг, стрибки, підняття штанги).

В процесі спортивних тренувань на витривалість можна досягнути перетворення частини швидких чис­то гліколітичних анаеробних білих волокон (тип II) у другу частину швидких волокон – у волокна окислювально-гліколічні цього ж типу (ПА), які можуть ско­рочуватись сильно, інтенсивно на протязі тривалого часу в аеробних і анаеробних умовах повільно стом­люючись (табл.5). Такі перетворення можливі тільки в межах II типу м’язових волокон. Таким чином, поруч з поділом волокна на І і II типи вчені стали розрізняти м’язові волокна двох видів типу II: підтип – II А і під­тип II Б. Волокна підтипу IIА за своїми властивостями наближаються до повільних волокон типу І.Вони оки-сно-гліколітичні, тобто мають можливість працювати як волокна типу І (повільні) і як волокна типу II Б (швидкі). Волокна підтипу II А здатні функціонувати не тільки в анаеробних, а й в аеробних умовах, присто­совуючись до виконання довготривалих фізичних вправ великої сили і великої швидкості.

Таблиця 5

Процентне розподілення м ‘язових волокон різних

типів в м ‘язах рук і ніг у спортсменів різних спеціалізацій і у не спортсменів (за даними різних авторів, Я.М.Коц, 1986)

 

Група спортсменів і досліджувані м’язи Тип м’язових волокон
І ІІ-А ІІ-Б
Знамениті спортсмени з спортивного орієнтування (п=8):
зовнішній м’яз стегна ікроножний м’яз дельтовидний м’яз 68 67 68 24 29 14 3 2 17
Бігуни-стайєри (п=10):
ікроножний м’яз      
Спортсменки з плавання (n=11):
зовнішній м’яз стегна дельтовидний м’яз широкий м’яз спини 58 68 66 34 32 34 8 0 0
Нетреновані юнаки 16-18 р. (п=69):
зовнішній м’яз стегна 53,9 32,9  
Ненатреновані чоловіки (n=40):
зовнішній м’яз стегна дельтовидний м’яз      

 

Перетворення по­вільних волокон типу І у швидкі волокна типу II (підтип II А чи в підтип II Б) і, навпаки, перетворення волокон типу II у волокна типу І при будь – яких трену­ваннях не можливе, оскільки співвідношен­ня волокон типів І і II має генетичне поход­ження. Дослідженнями вчених встановлено, що спринтери відрізняють­ся від стайєрів кількістю швидких (білих) м’язо­вих волокон. У сприн­терів – 80-85% швидких i: 20-15% повільних червоних) волокон, а у стайєрів 80-90% пові­льних і 10-15% швид­ких волокон. Отже, на короткі дистанції (шви­дкісно – силова робота) доцільно спеціалізувати осіб, у м’язах яких міститься не більше 30% м’язових волокон типу І, а на довгі дистанції (робота на витривалість) – спорт­сменів, м’язи яких містять 60% і більше м’язових волокон цього типу. Доведено, що спортсмени, в м’язах яких перева­жають повільні м’язові волокна, не можуть досягнути значних результатів у спринті, тому що кількісне спів­відношення волокон типу 1 і волокон типу II не зміню­ється в процесі фізичних тренувань. Цей факт необхідно враховувати в практиці фізичного виховання, зокрема при вирішенні питань спортивної орієнтації школярів.


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 1765 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)