АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Система крові.

Прочитайте:
  1. I' Система кровм
  2. I. Остеология (кости, система скелета)
  3. I. ПЕРЕДНЯЯ СПИНАЛЬНАЯ СИСТЕМА
  4. II. Соединения; система соединений
  5. III. Нервная система
  6. IV. Система изложения
  7. IX. Дыхательная система
  8. IX. Система HLA
  9. VI Система навчаючих завдань для перевірки кінцевого рівня знань
  10. VIII.4.2. Сердечно-сосудистая система

Загальна кількість крові в організмі при розвитку тренованості дещо збільшується. Вміст в ній еритроцитів і гемоглобіну зростає. Це збільшує дихалну поверхню крові і її кисневу ємкість.

Лейкоцитарна формула у натренованих, особливо у стаєрів, змінена в сторону збільшення кількості лімфоцитів.

При виконанні граничних навантажень до органів кровообігу пред’являються дуже великі вимоги. Діяльність серця в таких умовах характеризується зниженим прискоренням ритму скорочень, зменшенням майже всіх фаз серцевого циклу, збільшенням систолічного і хвилинного об’ємів крові. СО крові при цьому може зрости до 150-200 мл, ХОК - до 30-40 л.

Для забезпечення кисневої потреби організму при гранично напруженій роботі велика роль відводиться перерозподілу крові. Кровопостачання органів черевної порожнини при цьому різко знижується.

При підвищенні кисневої потреби організму повинна бути збільшена перш за все вентиляція легень. Особливо при циклічній роботі субмаксимальної і великої потужності. Легенева вентиляція у тренованих спортсменів-чоловіків може досягати 150-200 л/хв, у жінок - 90-130 л/хв.

При важкій роботі у тренованих вміст еритроцитів і гемоглобіну в крові дещо зростає. Це сприяє збільшенню кисневої ємкості крові (до 20-22 мл). Проте, якщо робота дуже важка, токількість еритроцитів і гемоглобіну може зменшуватись. Це відбувається в результаті інтенсивного руйнування еритроцитів під впливом деяких продуктів обміну речовин. Кровотворна функція мозку при цьому підвищена. У нетренованих важка робота супроводжується більш значним зменшенням кількості еритроцитів і гемоглобіну в крові, що обумовлено руйнуванням еритроцитів і пригніченням кровотворної функції.

Не дивлячись на посилення всіх процесів, що забезпечують доставку О2, особливо при роботі субмаксимальної і великої потужності потреба в кисні не задовільняється і м’язова діяльність виконується за рахунок анаеробних джерел енергії. Це веде до утворення значного кисневого боргу і зменшення рН в кислу сторону в результаті накопичення в ній кислот, зокрема молочної.

У нетренованих максимальний кисневий борг не перевищує 5-7 л. У тренованих він може досягати 20 і більше літрів. Відповідно підвищується і концентрація молочної кислоти в крові до 250-300 мг%. В цьому проявляється адаптація організму до роботи в умовах різко зміненого внутрішнього середовища, що особливо важливо при циклічній роботі субмаксимальної потужності.

Значні зміни при напруженій роботі відбуваються в діяльності нирок. Перерозподіл крові в організмі і втрати води з потом призводять до зменшення діурезу. Зменшення кровопостачання нирки викликає її кисневе голодування. В результаті чого змінюється функціональний стан ниркового епітелію і в сечі різко зростає вміст білка. В деяких випадках при дуже тривалій напруженій роботі в сечі можуть з’явитися еритроцити.

Збільшення потреб в О2 відбувається при любій спортивній діяльності, особливо при циклічній роботі субмаксимальної і веикої потужності, при якій у тренованих спортсменів споживання О2 досягає 5-6 л/хв. Аеробні можливості організму при такій роботі повинні бути дуже високі. Про ці можливості прийнято судити по величині МПК, яка визначається або непрямим шляхом - по ступеню прискорення серцебиття при стандартних навантаженнях помірної потужності, або прямим методом. Досліджуваний виконує на велоергометрі 3-5 хв повторні навантаження поступово зростаючої потужності. Споживання О2 при цьому зростає по мірі збільшення роботи, досягає максимальної для данного спортсмена величини і далі залишається потійною, недивлячись на збільшення потужності роботи. Це і є величина МПК даного спортсмена..

Чим більше МПК, тим більше задовільняються потреби в кисні. Це особливо важно при тривалій циклічній роботі роботі. Але споживання О2 при спортивній діяльності рідко досягає максимальних величин, оскільки при МПК можна працювати обмежений час. Як правило, при циклічній роботі споживання О2 становить ~80% від МПК даного спортсмена, тимчасово підвищуючи лише при збільшенні потужності роботи. У спортсменів-стаєрів високої кваліфікації МПК становить 5-6 л/хв. Максимальні величини цього показника у спортсменів досягають майже 7 л/хв. В осіб, що не займаються спортом. ця величина не перевищує 3-3,5 л/хв.


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 369 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)