АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особливості анатомії та фізіології підшлункової залози в прикладному аспекті.

Прочитайте:
  1. E. - Прищитоподібної залози.
  2. А. Визначити рівень тіреоїдних гормонів у плазмі крові, сканування щитовидної залози.
  3. Анатомічні особливості кровоносної системи риб
  4. Анатомічні особливості травної системи риб
  5. Анатомо- фізіологічна характеристика печінки, підшлункової залози, як важливих органів травлення, небезпека патологічних їх змін.
  6. Анатомо- фізіологічна характеристика спинного мозку, вікові особливості в нормі та в паталогії
  7. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  8. Анатомо-фізіологічні особливості системи кровотворення
  9. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  10. Бактерії, будова, особливості.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО (СЕМІНАРСЬКОГО) ЗАНЯТТЯ

Навчальна дисципліна Хірургія
Модуль Абдомінальна хірургія
Змістовний модуль Ургентна абдомінальна хірургія
Тема заняття №5 Гострий панкреатит. Особливості анатомії та фізіології підшлункової залози в прикладному аспекті. Етіологія та патогенез, класифікація гострого панкреатиту. Клініка легкого та важкого гострого панкреатиту. Діагностика та диференційна діагностика гострого панкреатиту.   №6 Ускладнення гострого панкреатиту: гостра псевдокіста підшлункової залози, абсцес підшлункової залози. поширений перитоніт, некроз стінок порожнинних органів, кровотеча в черевну порожнину, гострі виразки травного каналу, кровотеча в черевну порожнину, гострі виразки травного каналу, кровотеча з гострих виразок в порожнину травного каналу, перфорація гострих виразок. Методи діагностики: лабораторні, інструментальні – УЗД, КТ, лапароскопічні. Сучасна лікувальна тактика при гострому панкреатиті. Консервативна терапія. Показання і способи мініінвазивних та відкритих оперативних втручань”.  
Курс Курс  
Факультет Медичний

Київ - 2008


Особливості анатомії та фізіології підшлункової залози в прикладному аспекті.

Підшлункова залоза – непарний орган. Її анатомічними відділами є головка, тіло та хвостова частина. Розташована позачеревно, позаду шлунка на рівні I та II поперекових хребців, горизонтально. Позаду головки проходять нижня порожниста вена, ворітня вена, права ниркова вена. Позаду тіла проходить черевний відділ аорти, позаду і доверху – селезінкова артерія та вена, сонячне сплетіння. Хвіст підшлункової залози покриває ліву ниркові артерію та вену. Основу протокової системи залози становить Вірсунганова протока, яка проходить у товщі залози ближче до її нижньозадньго краю. На рівні головки Вірсунгіанова протока проходить поруч із загальною жовчною протокою. У 30% випадків відкриваються спільно у просвіт дванадцятипалої кишки з утворенням великого соска дванадцятипалої кишки. Досить часто, у 70% протока підшлункової залози відкривається в просвіт дванадцятипалої кишки, утворюючи малий сосок дванадцятипалої кишки. Кровопостачання оловки підшлункової залози здійснюється за рахунок верхніх та нижніх панкреатодуоденальних судин із системи печінкової та верхньої брижової артерій.

Підшлункова залоза – складний секреторний та інкреторний орган. Продукує та виділяє в центроаценарну протоку ферменти амілазу, трипсин та ліпазу. Продукує та виділяє в кров єдиний гормон, який знижує вміст цукру в крові – інсулін.


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 245 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)