АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль 2 страница. Інфекційно-токсичний шок

@ Гіперсмолярна кома

Кетоацидотична кома

Інфекційно-токсичний шок

Діабетичний кетоацидоз

Лактоацидотична кома

#

Хвора К., 42 років. Має зріст 162 см, масу тіла 87 кг, ІМТ=33, кг/м2. Загальний стан задовільний. Тони серця глухі, при аскультації шуми не прослуховуються. Частота серцевих скорочень 72 уд. за 1 хвилину. В легенях дихання везикулярне. Нижній край печінки виступає на 1,5 – 2 см з-під н/краю правого підребер’я. Набряків не спостерігається. Звернулась на консультацію до ендокринолога з метою визначення ожиріння, його ступеню, засобів лікування. Артеріальний тиск: справа – 140/90 мм рт.ст., зліва – 145/85 мм рт.ст. Визначте тип ожиріння та його ступінь?

@ Аліментарно-конституційне ожиріння, 1 ст.

Аліментарно-конституційне ожиріння, 2 ст.

Аліментарно-конституційне ожиріння, 3 ст.

Гіпоталамічне ожиріння 2 ст.

Надлишкова вага

#

Родичі жінки 78 років, звернулись до дільничного терапевта у зв’язку з її різким схудненням на фоні поганого апетиту, апатією, м’язовою слабкістю. Об’єктивно: хвора загальмована, зниженого харчування. Серцеві тони неритмічні, миготлива аритмія. АТ 150/70 мм рт.ст. Живіт м’який, безболісний. Печінка збільшена на 3 см. Ноги набряклі. Крупний тремор пальців витягнутих рук. При пальпації щитоподібної залози - в правій долі вузол 1,5 см в діаметрі. Встановіть попередній діагноз

@ Одновузловий токсичний зоб

Кардіосклероз

Виражений атеросклероз мозкових судин

Рак шлунку

Хвороба Паркінсона

#

Жінці 57 років, з ожирінням 3 ст. два місяці тому назад встановлено діагноз цукрового діабету. Ендокринологом хворій було рекомендовано субкалорійну дієту та дозовані фізичні навантаження. Рівень глікемії натще 9,2 ммоль/л. Який цукрознижуючий препарат можна рекомендувати хворій?

@ Метформін

Глібенкламід

Гліквідон

Гліпізид

Репаглінід

#

Хвора 67 років, страждає на цукровий діабет протягом 3-х років. Отримує глібенкламід у дозі 10мг на добу. В результаті аварії отримала опіки 2 – 3 ст. на 40\% поверхні тіла. У реанімаційному відділенні хвору турбували слабкість, яка посилювалась кожний день, періодичні судоми м’язів кінцівок. На 10 добу з’явилось часте, поверхове дихання. Шкіра та слизові оболонки сухі, тургор різко знижений. А/Т 50/10 мм рт.ст. Пульс 130. Печінка збільшена на 4,0см. Визначаються патологічні сухожильні рефлекси. Олігурія. Кетонурія відсутня. Клінічні ознаки якої коми зображені в задачі?

@ Гіперосмолярна діабетична кома

Гіпоглікемічна кома

Лактат-ацидотична діабетична кома

Кетоацидотична діабетична кома

Печінкова кома

#

Хворий 63 років, страждає на цукровий діабет, тип 2. Отримує глібенкламід у дозі 15 мг на добу та метформін 1000 мг на добу. Після фізичного навантаження відчув слабкість, запаморочення, задишку, незначний біль в ділянці серця. А/Т 70/30 мм рт.ст. Пульс 110. За даними ЕКГ: куполоподібний підйом сегменту SТ, депресія сегменту SТ в реципрокній зоні, поява зубця QS. Хворого госпіталізовано до інфарктного відділення. Яка цукрознижуюча терапія необхідна хворому?

@ Перевести на інсулінотерапію

Залишити попередню терапію

Відмінити метформін

Відмінити глібенкламід

Відмінити метформін та глібенкламід, призначити гліклазид

#

Хвора, 73 років, скаржиться на слабкість, сонливість, мерзлякуватість, різке погіршення пам’яті, випадіння волосся, закрепи, набряки. Об’єктивно: нормального харчування. Шкіра суха, жовтувата. Обличчя, кінцівки набряклі, при надавлювані ямка не залишається. Серцеві тони приглушені, брадикардія. Розміри серця розширені. Об’єм щитоподібної залози зменшений. Нb 85 г/л, холестерин 8,5 ммоль/л; ТТГ 20,5 мкмоль/л. Поставте попередній діагноз:

@ Гіпотиреоз

Кардіосклероз, серцева недостатність

Хронічний гепатит

Ниркова недостатність

Виражений атеросклероз мозкових судин

#

До ендокринолога звернулася мати дівчинки 4-х років зі скаргами на неправильну будову зовнішніх статевих органів: гіпертрофію клітора, великі статеві губи, що нагадують мошонку, прискорений ріст, появу аксилярного та лобкового оволосіння, зниження тембру голосу. Яке обстеження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

@ Визначення 17 – ОН – прогестерону сироватки крові та екскреції 17 – кетостероїдів з сечею.

Каріотипування

Визначення АКТГ у крові

Визначення ТТГ у крові

Визначення кісткового віку

#

Хворий 57 років, з діагнозом цукровий діабет тип 2, Внаслідок харчового отруєння відмінив цукрознижуючу терапію.Зберігається біль у животі, зростає спрага. На момент обстеження глікемія 45 ммоль/л, глюкозурія 50 г/л. При огляді: реагує на питання, значна дегітратація, шкіра суха, дихання поверхневе, часте, тахікардія. АТ 80/60 мм рт.ст. Реакція сечі на ацетон негативна. Встановіть попередній діагноз?

@ Гіперосмолярна кома

Лактацидемічна кома

Кетоацидотична кома

Церебральна кома

Інфекційно-токсичний шок

#

В природному осередку чуми (Казахстан) виявлено хворого на бубонну форму чуми. Усіх, хто спілкувався з хворим, розмістили в ізоляторі. Що потрібно негайно провести ізольованим?

@ Антибіотикопрофілактику

Фагопрофілактику

Хіміопрофілактику ремантадином

Введення інтерферону

Введення індукторів інтерферону

#

Хворий М., 26 років, поступив в лікарню зі скаргами на підвищення температури тіла до 38,0 С, задишку, біль в правому боці грудної клітки при диханні і кашлі. Хворіє більше 6 тижнів, лікувався самостійно. При огляді ціаноз губ, блідість обличчя. Пульс – 105/хв. Тони серця ослаблені, права половина грудної клітки відстає в акті дихання. При перкусії – справа з 5-го ребра і вниз тупий звук, дихання справа різко ослаблене. При пункції плеври справа отримано мутна рідина. Який діагноз є найбільш імовірним?

@ Правобічний ексудативний плеврит

Гідроторакс

Крупозна пневмонія

Рак легень (ателектаз)

Міжреберна невралгія

#

Хвора К., 22 роки, поступила у лікарню зі скаргами на напади ядухи до 3-4 раз на добу, кашель з виділенням густого прозорого харкотиння, задишку. При огляді: ціаноз губ, грудна клітка бочкоподібної форми, набряклі шийні вени, тахікардія (110 за хвилину). Тони серця ослаблені. Перкуторно - над легенями коробковий звук. Дихання ослаблене, видох подовжений. З обох сторін маса сухих свистячих хрипів. Який діагноз можна поставити?

@ Бронхіальна астма

Серцева астма

Спонтанний пневмоторакс

Хронічний обструктивний бронхіт

Істерична астма

#

В ревматологічне відділення поступила хвора 20 років з явищами поліартриту. На шкірі обличчя - почервоніння у вигляді “метелика”. В аналізі сечі – білок 4,8 г/л. Лікар запідозрив наявність у хворої - системного червоного вівчака. Який додатковий метод дослідження є найбільш інформативним для верифікації діагнозу?

@ Аналіз крові на антинуклеарні антитіла

Загальний аналіз крові

Імунологічне дослідження крові

Аналіз крові на Le-клітини

Аналіз крові на ревматоїдний фактор

#

У хворої 25 років, у зв’язку з перенесеною ангіною був призначений біцилін – 5, який вона не отримувала. Через 2 тижні після перенесеної ангіни з’явились набряки обличчя, почала видsлятися мала кількість сечі, піднявся артеріальний тиск. Креатинін крові – 340 мкмоль/л, сечовина – 42 ммоль/л Який діаноз є найбільш імовірним?

@ Гострий гломерулонефрит. Гостра ниркова недостатність

Гострий гломерулонефрит, нефротичний синдром

Гострий гломерулонефрит, сечовий синдром

Гострий гломерулонефрит, артеріальна гіпертензія.

Хронічний гломерулонефрит, хронічна ниркова недостатність

#

У вагітної А.,25 років, (строк 10-12 тижнів), з’явився постійний ниючий біль в поперековій ділянці. В аналізі сечі: білок - 0,066 г/л, лейкоцити – 8-10 в полі зору. При проведенні УЗД – права нирка опущена, миска і чашки розширені, ущільнені. Який діагноз є найбільш імовірним?

@ Вторинний хронічний пієлонефрит

Первинний хронічний пієлонефрит

Нефроптоз

Хронічний гломерулонефрит

Сечокам’яна хвороба

#

У хворого 36 р. скарги на болі в грудній клітці. Об-но: стан важкий. синдром інтоксикації. Т-38,40С. П-88 за 1 хв. Збільшені підщелепні лімфовузли, болючі. Дихання ослаблене везикулярне, справа в нижній долі вислуховуються крепітація та різнокаліберні хрипи. ЗАК: ер-3,0*1012/л, Hb-100 г/л, тромб-180*109/л, л.12ж109 /л бласти-2\%, промієлоцити-3\%, мієлоцити-5\%, метамієлоцити-10\%, п-15\%,с-65\%. ШОЕ-35 мм/год. Токсична зерність нейтрофілів та дегенеративні зміни в них. Який характер змін у периферичній крові?

@ Лейкемоїдна реакція по мієлоїдному типу

Мієлопроліферативний процес

Гіперлейкоцитоз

Біцитопенія

Бластна трансформація

#

У хворого 32 р. раптово підвищилася температура до 39 0С, з’явився головний біль, ломота у тілі, болісний сухий кашель, загальна слабкість, пітливість. Об-но: адинамія, ЧД-24/хв. АТ-100/70 мм.рт.ст., слизова оболонка ротоглотки гіперемійована. Дихання в легенях везикулярне жорстке. В крові: Л. - 4,5х109/л, ШОЕ-15 мм/год. Який діагноз є найбільш імовірним?

@ Грип

Туберкульоз легень

Аденовірусна інфекція

Негоспітальна пневмонія

Скарлатина

#

Хворий 56 р. Скаржиться на надсадний болючий ка_шель, особливо вночі, біль за грудниною, задишку, слаб_кість, субфебрилітет. На рентгенограмі легень прикоре_не_ва тінь з розпливчастими нерівними контурами, ви_пук_ла по периферії і нагадує інтерлобарні шварти. Дихання в легенях ослаблене, жорстке. В крові: Нв - 126г/л, Л. - 10,5х109/л, е. - 7\%, п. - 5 \%, с. - 63\%, л. - 20\%. ШЗЕ-25 мм/год. Яке обстеження необхідно провести для уточнення діагнозу?

@ Бронхоскопія

Оксигемометрія

Дослідження харкотиння

Проба Манту

Дослідження зовнішнього дихання

#

Хвору 54 років турбує біль у животі після прийому їжі, вночі, який зменшується після дефекації, проноси, які з(являються після вживання цільного молока. Об-но: живіт м(який, здутий, чутливий при пальпації в зоні Поргеса. Печінка, селезінка не збільшені. При колоноскопії - гіперемія слизової оболонки товстої кишки. Який діагноз є найбільш імовірним?

@ Лактазна недостатність

Неспецифічний виразковий коліт.

Хронічний гастрит.

Функціональна діарея.

Целіакія.

#

Хворий 54 років скаржиться на біль в колінних і променевозап’ястних суглобах. Хворіє 6 років. Об-но: потовщення та болючість міжфалангових суглобів, при згинанні хрускіт і болючість в колінних суглобах. В крові: лейкоцити – 8,2 х10х9, ШОЕ – 14 мм/год. На рентгенограмі колінних суглобів – звуження суглобової щілини, узури, остеопороз. Який найбільш імовірний діагноз?

@ Ревматоїдний артрит

Подагрична артропатія

Деформуючий остеоартроз

Реактивний артрит

Ревматичний поліартрит

#

У хворої після екстракції зуба підвищилась температура тіла до 40 С, з’явилась лихоманка, яка супроводжується значним потовиділенням. Об-но: шкіра бліда, геморагії на кон’юктиві, пульс лабільний, слабкого наповнення 100 уд./хв., АТ – 140/60 мм.рт.ст. Поперечник серця 15 см, мінливий діастолічний шум над аортою. В крові: лейкоцитоз, ШЗЕ – 28 мм/год, позитивна формолова проба. На УЗД – потовщення та нечіткість контуру стулок аортального клапану, регургітація І ст. Який найбільш вірогідний діагноз?

@ Бактеріальний ендокардит

Вірусний гепатит

Ревматична лихоманка

Аспіраційна пневмонія

Респіраторно-вірусне захворювання

#

Хворий 23 років, скаржиться на припухлість та болі в колінних, ліктьових суглобах, серцебиття, підвищення температури тіла до 38 С. Два тижні назад переніс респіраторно-вірусне захворювання. Об-но: пульс – 94 уд./хв., поперечник серця – 14 см, при аускультації – ослаблення І тону, систолічний шум на верхівці, припухлість колінних та ліктьових суглобів. В аналізі крові: лейк. – 9,1 х10х9, ШЗЕ – 18 мм/год. Ан. сечі: білок – 0,033 г/л, лейкоцити – 6-8 в полі зору. На ЕКГ: синусова тахікардія, інтерва PQ – 0,24. Який найбільш вірогідний діагноз?

@ Гостра ревматична лихоманка

Ревматоїдний артрит

Хвороба Рейтера

Остеоартроз

Подагра

#

У хворого К., 22 років, який хворіє на ревматизм впродовж 11 років з’явилися скарги на відчуття пульсації в голові, ритмічне похитування голови, запаморочення. При обстеженні хворого виявлено позитивний пульс Квінке, наявність симптомів Ландольфі, Мюссе, АТ – 170/40 мм.рт.ст. Чим зумовлені геодинамічні розлади у хворого?

@ Недостатністю аортального клапана

Стенозом аортального клапана

Недостатностю трикуспідального клапана

Комбінованою мітральною вадою серця

Проявами “малої хореї”

#

Хворий на шизофренію вважає себе “видатним вченим, геніальним композитором і неперевершеним художником”. Скаржиться на те, що “рідні та друзі постійно заздрять йому і хочуть отруїти”. Визначіть психопатологічний синдром.

@ паранояльний

параноїдний

маніакальний

парафренічний

гебефренічний

#

Хворий на алкоголізм останні дві доби алкоголь не вживав. Увечері “побачив щурів і відчув, як вони почали гризти його ноги”. Дезорієнтований в навколишньому, збуджений – весь час поривається кудись бігти. Визначіть психопатологічний синдром.

@ деліріозний

аментивний

онейроїдний

хореатичний

сутінковий

#

Хворий 58 р. страждає на туберкульоз. За останні кілька тижнів значно підсилилась загальна слабкість, з’явився ціаноз, болі у животі, нудота, періодичне блювання, запах ацетону з роту, гіперпігментація шкірних складок. Об’єктивно: загальний стан важкий, АТ- 80/40 мм. рт. ст., П- 124 в 1 хв., БАК: натрій – 125 ммоль/л, хлориди – 74 ммоль/л, калій – 5,7 ммоль/л, глюкоза – 3,5 ммоль/л, сечовина – 14 ммоль/л; в сечі: білок – 0,66 г/л, лейкоцити – 10-12 в п/з, еритроцити – 5-6 в п/з, циліндри – поодинокі. Яке з досліджень дозволить встановити діагноз?

@ Визначення концентрації кортизолу в крові

Визначення концентрації креатиніну в крові

Визначення концентрації лужної фосфатази в крові

Визначення концентрації діастази в сечі

Визначення концентрації кетонових тіл в сечі

#

У відділення інтенсивної терапії доставлений чоловік 45 р., який 2,5 – 3 год тому працюючи в гаражі випадково прийняв 100 мл рідини, яка за смаком нагадує горілчані вироби. Скаржиться на блювання, пронос, болі в епігастрії і попереку. Об’єктивно: симптоми алкогольного сп’яніння. Невдовзі стан хворого погіршився: виник колапс, набряк легень, судоми. Переведений на ШВЛ. Яка з речовин спричинила отруєння?

@ етиленгликоль

алкоголь;

кислота;

луга

ФОС.

#

Хворий 22 років, неодружений, скаржиться на появу висипки крайної плоті прутня. Об-но: на головці прутня – неболюча ерозія, різко обмежена, гладка, правильної округлої форми, м’ясо-червоного кольору. При пальпації під нею пальпується щільно-елестичний інфільтрат. Реакція Васермана позитивна. Ваш діагноз.

@ Сифіліс первинний

Шанкриформна піодермія.

Короста.

Міхурцевий лишай.

М’який шанкер.

#

Хворий 18 років скаржиться на значні виділення з уретри жовтувато-зеленуватого кольору, біль при сечовиділенні. Об-но: почервоніння і припухлість губок зовнішнього отвору сечовидільного каналу. При пальпації – болючість по ходу уретри. В мазках: лейкоцитоз, грам-диплококи. Найбільш ймовірна етіологія уретрита

@ гонорейний

хламідійний

трихомонадний

гардинельозний.

кандидозний

#

Хворий 19 років скаржиться на свербіж в міжпальцевих складках кистей, шкіри живота, який посилюється ввечері. Хворіє протягом 2 тижнів. Об-но: в міжпальцевих складках кистей, на шкірі живота велика кількість розміщених попарно папуло-везикул, розчухів, геморагічних кірочок. В зішкрябі виявлено Sarcoptes scabiei hominis. Ваш діагноз.

@ Короста.

Мікробна екзема.

Нейродерміт.

контактний дерматит.

Червоний плоский лишай.

#

Хвора 65 років скаржиться на висипку, сильний більі в підлопатковій області справа. Об-но: на шкірі в підлопатковій області справа розміщені лінійно рожево-червоні набряклі вогнища, дещо інфільтровані, з чіткими межами. На поверхні вогнищ згруповані везикули з прозорим вмістом. Ваш діагноз.

@ Оперізуючий лишай.

дерматит Дюринга.

Бешиха.

алергічний дерматит.

Імпетиго.

#

Хворий 7 років скаржиться на біль у ділянці волосистої частини голови. Об-но: в потиличній області – округлий, запальний, болючий інфільтрат з чіткими межами, який виступає над поверхнею шкіри, вкритий гнійними кірочками. В зоні ураження волосся відсутнє та позитивний симптом “медових щільників”. Пальпується збільшений болючий регіонарний лімфатичний вузол. Мікроскопія: міцелій і спори грибка. Ваш діагноз.

@ трихофітія

Карбункул

Фурункул

Мікробна екзема

Лепроматозна лепра.

#

Хвора 20 років скаржиться на задишку, лихоманку впродовж двох тижнів, біль в грудній клітці зліва, скутість у суглобах кистей, еритему на обох щоках. Об-но: пульс 94 /хв, систолічний шум на верхівці, шум тертя плеври зліва. Суглоби кистей припухлі. Кров: лейкоцити - 3,7х109/л, ШЗЕ - 60мм/год, у сечі білок - 0,4 г/л. Який діагноз є найбільш ймовірним?

@ Системний червоний вівчак.

Ревматична лихоманка

Склеродермія

Синдром Рейтера.

Ревматоїдний артрит

#

Хвора 38 р., скарги на ранкову скутість у суглобах кистей, відчуття стягнутості шкіри обличчя, утруднення при ковтанні їжі. Об-но: амімія обличчя, звуження ротової порожнини по типу ”кисета”, кінчики пальців рук бліді, холодні на дотик. Тони серця аритмічні, ослаблені, систолічний шум на верхівці. Кров: ер - 3,2х10 12/л, лейк.- 6,7 х10 9/л, ШЗЕ-35 мм./год. Який діагноз є найбільш ймовірним?

@ Склеродермія.

Ревматоїдний артрит.

Синдром Шегрена.

Системний червоний вівчак

Ревматизм

#

Хвора П., 20 р. Звернулась до лікаря зі скаргами на: лихоманку, біль в ділянці серця, виражену загальну слабкість, втомлюваність, біль в суглобах, появу висипки на шкірі, біль і відчуття важкості в правому підребер’ї. Скарги з’явились після повернення з відпочинку. Об’єктивно: шкіра незначно жовтушна, геморагічна екзантема, “метелик” на обличчі. Імунологічний аналіз крові: зниження кількості Т-супресорів, вовчакові клітини, високі титри антинуклеарних антитіл, антитіла до гладкої мускулатури. Поставте діагноз.

@ Аутоімунний гепатит, тип 1

Системний червоний вівчак

Ревматизм

Аутоімунний гепатит, тип 2

Ревматоїдний артрит

#

Жінка 25 років, яка хворіє на цукровий діабет з 9-річного віку, поступила у нефрологічне відділення із значними набряками на ногах, обличчі, руках. АТ – 200/110 мм.рт.ст.; Нв – 90 г/л, креатинін крові – 850 мкмоль/л, білок сечі – 1,0 г/л, л –10-15 в полі зору. Клубочкова фільтрація 10 мл/хв. Яка тактика лікаря?

@ Перевід у відділення гемодіалізу

Активна консервативна терапія діабетичної нефропатії

Дієтотерапія

Перевід у ендокринологічний диспансер

Трансплантація нирки

#

У хворого К., 37 р., раптово вночі після святкування дня народження з’явились сильні болі в плюснефаланговому суглобі великого пальця ступні. Суглоб синьовато – багровий, збільшений в об’ємі. Температура тіла – 38,8?С, в крові – 9,6*10 9/л лейкоцитів, нейтрофілів – 74\%, ШЗЕ – 30 мм за год. Сечова кислота 0,490 ммоль/л. Який попередній діагноз?

@ Подагричний артрит.

Гнійний артрит.

Ревматоїдний артрит.

Деформуючий артроз.

Псоріатичний артрит.

#

Хвора С., 48 р., скаржиться на болі в дрібних суглобах кистей, особливо інтенсивні в другу половину ночі та ранком, які на протязі дня і особливо під вечір зменшуються. Турбує скутість ранком, яка продовжується 2 години. Об’єктивно знайдене симетричне враження суглобів кистей, їх деформація, підвивихи, атрофія міжкісткових м’язів та хруст при активних і пасивних рухах. Хворіє 5 років. Який попередній діагноз?

@ Ревматоїдний артрит.

Ревматичний артрит.

Подагра.

Деформуючий артроз.

Псоріатичний артрит.

#

У хворої К., 17 р., на 18 день після перенесеної ангіни з’явились сильні мігруючі болі в симетричних великих суглобах. На шкірі проксимальних відділів кінцівок –кільцеподібна висипка блідорожевого кольору. Т. тіла 38,3?С. Пульс 100/1хв., задовільних властивостей. Ніжний систолічний шум на верхівці серця. Лейкоцити – 10,2 * 109 /л, ШЗЕ – 22 мм за год., С – реактивний білок +++. На ЕКГ P – Q - 23 сек. Який найбільш вірогідний діагноз?

@ Ревматичний артрит.

Ревматоїдний артрит.

Бруцельозний артрит.

Туберкульозний артрит.

Гонококовий артрит.

#

Хвору 22 р., через 5 тижнів після переохолодження турбує підвищення температури тіла, слабкість, м’язевий біль, неможливість самостійно рухатись. Об-но: болючість, ущільнення м’язів плечей, гомілок; активні рухи мінімальні; еритема грудної клітки спереду; периорбітальний набряк з геліотропною еритемою. Позитивний симптом Готтрона. Яке дослідження необхідно провести для верифікації діагнозу?

@ Біопсія м’язів

Активність амінотрансфераз

Рентгенографія суглобів

Титр АСЛО

Ревматоїдний фактор

#

Хвора М., 52 р., скаржиться на слабкість, задишку, печіння в язиці, оніміння в кінцівках, субфебрилетет. Об-но: блідість, гомілки пастозні. При перкусії грудина болюча. П – 140 за хв., АТ – 130/80 мм.рт.ст. Соr- тони ослаблені, на верхівці – систолічний шум. Язик малиновий, „лакований”. Печінка + 2 см, селезінка + 1 см. Ер – 2,0х1012/л, Нв – 60г/л, Л – 2,5х109л, еоз – 1\%, п –5\%, с – 57\%, л – 36\%, м – 1\%, ШЗЕ – 62мм/год, мегалобласти, кільця Кебота, Жолі, гіперхромазія. Який діагноз є найбільш імовірним?

@ В12-фолієводефіцитна анемія

Гемолітична анемія

Апластична анемія

Залізодефіцитна анемія

Сидероахрестична анемія

#

Хворий А., 15 р., скаржиться на слабкість, задишку, серцебиття, періодичне потемніння сечі. Об-но: піднебіння готичне, жовтяничність шкіри та склер. Селезінка + 4 см, болюча. Аналіз крові: Ер- 2,9х1012/л, Нв – 75г/л, КП – 0,86, ретикулоцити – 5\%, тромбоцити – 70-109/л, л – 5,6х109/л, п – 2\%, с – 56\%, еоз – 2\%, б – 1\%, л – 29\%, м – 10\%, сфероцити, ШЗЕ – 35мм/год. Осмотична резистентність еритроцитів знижена.Ваш діагноз?

@ Анемія Міньковського - Шофара

Таласемія

В12 –фолієводефіцитна анемія

Сидероахрестична анемія

Апластична анемія

#

Хвора О., 35 р., багатодітна мати, скаржиться на швидку втомлюваність, серцебиття, ламкість нігтів, випадіння волосся. Ер- 2,3х1012/л, Нв –65г/л, КП – 0,7, ретикулоцити – 0,5, тромбоцити – 200х109/л, л – 6,6х109/л, п – 2\%, с – 56\%, еоз – 2\%, б – 1\%, л – 29\%, м – 10\%, анізоцитоз, пойкілоцитоз, ШЗЕ – 5мм/год. Ваш діагноз?

@ Залізо-дефіцитна анемія

Гемолітична анемія

В12 –фолієводефіцитна анемія

Сидероахрестична анемія

Апластична анемія

#

Хворий Л., 35 р., скаржиться на слабкість, свербіж, субфебрилетет, біль в лівому та правому підребір’ї, збільшення лімфовузлів. ЗАК: нейтрофільний лейкоцитоз, лімфоцитопенія, анемія, збільшена ШЗЕ. Біопсія л\ вузла: поліморфноклітинні гранулеми, клітини Березовського-Штернберга. Ваш діагноз?

@ Лімфогранулематоз

Хронічний лімфолейкоз

Хронічний мієлолейкоз

Гострий лейкоз

Мієломна хвороба

#

Хвора 35 р., скаржиться на зниження працездатності, тривалий фебрилітет, висипку, біль у дрібних суглобах кистей. Об-но: на щоках – еритематозний “метелик”, суглоби симетрично припухлі; над легенями – шум тертя плеври. ЗАК: анемія, лейкопенія, лімфопенія. У сечі- протеїнурія, цилідрурія. Ваш діагноз?

@ Системний червоний вовчак

Дерматоміозит

Реактивний артрит

Ревматична лихоманка

Ревматоїдний артрит

#

Дівчина 23 років, яка хворіє на БА, напади якої купуються бета-адреноміметиками, раптово відчула нестачу повітря, температура тіла підвищилась до 39С, з’явився кашель з в’язким темним харкотинням. Об-но: сухі хрипи, в верхній частці правої легені – дрібнопухирцеві вологі хрипи. Яке з наведених досліджень допоможе встановити кінцевий діагноз?

@ Рентгенографія ОГК

Клінічний аналіз крові

Аналіз харкотиння

Дослідження функціїї зовнішнього дихання

Бронхографія

#

Хвора 52 років, більше 10 років страждає на бронхіальну астму. Приступи ядухи виникають вночі. Окрім задишки, утрудненного дихання, приступів ядухи спостерігаються мармуровість шкіри, гіпергідроз долоней, брадикардія, артеріальна гіпотензія. Який з препаратів ви би застосували підчас нападів ядухи першочергово?

@ Беродуал

Ізадрин

Адреналін

Інтал

Амброксол

#

У жінки 42 років, яка страждає хронічним синуїтом, розвинулась, гостра форма артриту. Лікар призначив лікування ацетилсаліциловою кислотою. В анамнезі схильності до алергічних реакцій у хворої не було. Раптово після введення препарату у хворої розвинувся бронхоспазм. Найбільш імовірним патогенетичним механізмом бронхоконстрикції є:

@ Первинно-змінена реактивність бронхів

Адренергічний дисбаланс

Інфекційно-залежний

Атопічний

Імунопатологічний

#

Хворий 65 років, який більше 17 років страждає на хронічний обструктивний бронхіт, скаржиться на задуху з переважним утрудненням вдиху, відчуття важкості у правому підребер’ї, набряки гомілок та стоп. При аускультації над легенями - жорстке дихання, сухі хрипи; акцент та розщеплення ІІ тону в ІІ міжребер’ї. Які зміни на ЕКГ слід очікувати?

@ Гіпертрофія міокарда правого шлуночка

Екстрасистолія

Відхилення ЕВС вліво

Гіпертрофія лівого передсердя

Миготлива аритмія

#

У хворого 18 років після переохолодження підвищилась температура тіла до 39С, з’явились біль в правій половині грудної клітки, трясовиця, покашлювання. Об-но: блідий, шкірні покриви вологі, АТ – 110/70 мм рт.ст., ЧСС – 96/хв., ЧД – 27/хв. Над легенями при перкусії нижче кута правої лопатки – укорочення перкуторного звуку, тут же на тлі ослабленого везикулярного дихання вислуховуються вологі дрібнопухпрцеві хрипи, крепітація. Ваш діагноз?

@ Позагоспітальна правобічна вогнищева пневмонія

Аспіраційна правобічна пневмонія

Імунодефіцитна правобічна пневмонія

Нозокоміальна (госпітальна) пневмонія

Абсцес нижньої частки правої легені.

#

У хворого 18 р. скарги на переймоподібний біль в животі, рідкі випорожнення до 6 разів/добу з домішками слизу та свіжої крові. Хворіє впродовж року. Схуд на 10 кг. Об-но: Живіт м’який, болючий по ходу товстої кишки, особливо зліва. Сигмовидна кишка спазмована. В крові: ер. – 3,2х1012/л, Нв – 92 г/л, лейк. – 10,6х109/л, ШЗЕ – 34 мм/год. Іригоскопія – товста кишка звужена, гаустри відсутні, контури нечіткі, симптом “водопровідної труби”. Який найбільш ймовірний діагноз?

@ Неспецифічний виразковий коліт

Амебна дизентерія


Дата добавления: 2015-11-28 | Просмотры: 987 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.039 сек.)