АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Періоди пологів

Прочитайте:
  1. Активне ведення третього періоду пологів
  2. Акушерська тактика має відповідати фазі другого періоду пологів
  3. Акушерська тактика при ПВНРП під час вагітності та на початку І періоду пологів
  4. Біомеханізм пологів при потиличних передлежаннях
  5. Біомеханізм пологів при різних формах анатомічно вузького таза
  6. Ведення III періоду пологів
  7. Ведення вагітності і пологів.
  8. Ведення ІІІ періоду пологів
  9. Ведення ІІІ періоду пологів
  10. Ведення пологів при багатоплідді

ФІЗІОЛОГІЧНІ ПОЛОГИ

Нормальні (фізіологічні) пологи – це пологи з спонтанним початком та прогресуванням пологової діяльності у вагітної низького ступеня ризику у термін вагітності 37-42 тижні, потиличному передлежанні плода, при задовільному стані матері та новонародженого після пологів.

Пологи ділять на три періоди:

Перший - період розкриття шийки матки.

Другий - зганяння плода.

Третій - послідовий.

З початком пологової діяльності вагітну називають роділлею.

Перший період (період розкриття)

Періодом розкриття називається час від початку регулярних перейм до повного розкриття маткового вічка.

Ключовим елементом першого періоду пологів є перейми – регулярні самовільні скорочення м’язу матки.

Механізми скорочувальної діяльності матки:

a) контракція – скорочення м’язових волокон

b) ретракція – переміщення одне щодо одного м’язових волокон тіла й дна матки

c) дистракція – розтягнення м’язів шийки та частково нижнього сегменту матки.

Важливими елементами першого періоду пологів також є:

- формування внутрішнього поясу прилягання – охоплення нижнім сегментом матки передлеглої частини плода щільним кільцем;

- розподіл на передні та задні навколоплідні води, передчасне, раннє та своєчасне вилиття амніотичної рідини:

a) передчасне вилиття навколоплідних вод – вилиття до початку пологової діяльності;

b) раннє вилиття навколоплідних вод – вилиття у перший період пологів до розкриття шийки матки на 5 см;

c) своєчасне вилиття навколоплідних вод - вилиття у перший період пологів від розкриття шийки матки на 5 см до повного розкриття.

Перший період (період розкриття)відліковують від початку регулярних перейм до повного розкриття шийки матки (10см).

- у вагітної після 37 тижня з’являються переймоподібні болі внизу живота та крижах з появою слизово-кров’янистих або водянистих (у разі відродження навколоплідних вод) виділень із піхви;

- наявність 1 перейми протягом 10 хвилин, що продовжується 15 – 20 секунд;

- зміна форми та розташування шийки матки – прогресивне укорочення шийки матки і її згладжування.;

- поступове опускання голівки плода до малого тазу відносно площини входу у малий таз (за даними зовнішнього акушерського дослідження) або відносно lin. Interspinalis (при внутрішньому акушерському дослідженні).

Під час кожної перейми відбувається підвищення внутрішньо маткового тиску, який передається на плідне яйце. Протягом перейм навколоплідні води під тиском збільшеного внутрішньо маткового тиску зміщуються донизу. Перешийок завдяки відносно невеликому опору тиску навколоплідних вод ще наприкінці вагітності починає розтягуватися. Його потоншення в пологах завдяки ретракції м’язових пластів і їх розтягненню від поступово зростаючого тиску з боку плідного яйця зростає. В результаті цього розтягнення починає розповсюджуватися на область внутрішнього вічка шийки матки, верхня частина перешийка поступово рол сходиться в сторони, воронкоподібно розширюючись. У ворону яка утворилася під тиском нутрішньоматкового тиску спрямовується плідний міхур. Тобто, нижній полюс плідних оболонок із частиною навколоплідних вод, які знаходяться у ньому. Подразнюючи закінчення нервових волокон, плідний міхур сприяє посиленню перейм.

В результаті скорочень мускулатури тіла матки та нижнього її сегмента стінки шийкового каналу відтягуються в сторони і вверх.

В силу переважно кругового розміщення м’язових волокон в шийці матки і повздовжнього в тілі матки, кожне скорочення м’язових волокон тіла матки призводить до розтягнення волокон шийкової мускулатури і при цьому сприяє подальшому розширенню шийкового каналу. Відбувається це тому, що скорочення м’язових волокон тіла матки із-за її овоїдної форми спрямовані вверх не по вертикалі, а по касательной до кругових м’язових волокон шийкового каналу. Спочатку відбувається конусоподібне розкриття внутрішнього вічка, а потім зглажування шийки і розкриття зовнішнього вічка.

Зглажування і розкриття маткового вічка у першо- і повторнонароджуючих відбувається по різному.

У жінок, які народжують вперше до початку пологів зовнішнє і внутрішнє вічка закриті, шийковий канал збережений. Розкриття починається зверху. Спочатку розходиться в сторони внутрішнє вічко, причому шийковий канал і сама шийка матки дещо вкорочуються. У подальшому шийковий канал розправляється, шийка матки вкорочується, потім згладжується і лише зовнішнє її вічко залишається закритим. Потім і воно підлягає розтягненню, внаслідок чого його краї спочатку потоншуються, а потім починають розходитися в сторони. При повному розкритті воно виявляється як вузька кайма в широкому пологовому каналі, який утворився при злитті порожнини матки і вагіни.

Процес розкриття шийки матки у повторнонароджуючих перебігає інакше. Наприкінці вагітності їхній шийковий канал пропускає один-два пальці внаслідок розтягнення його при попередніх пологах. Тому під час перейм згладжування шийки і розкриття шийкового каналу по всій довжині відбуваються одночасно.

Повне розкриття вічка, поєднане з розривом плідного міхура, вказує на закінчення першого періоду пологів – періоду розкриття.

Перший період пологів поділяється на дві послідовні фази:

- Латентна (прихована) фаза – проміжок часу від початку регулярної пологової діяльності до повного згладжування шийки матки з розкриттям до 3 см у перших пологах або до 4 см у всіх наступних. Звичайно на цю фазу припадає, відповідно, 6-8 годин (у першонароджуючих) та 4-5 годин (у повторнонарожуючих).

- Активна фаза – розкриття шийки матки від 3-4 см включно до 10 см. Мінімальна швидкість розкриття шийки матки в активну фазу, що вважається нормою становить 1 см/год як у перших так і у наступних пологах. Зазвичай швидкість розкриття у жінок, що народжують вдруге чи втретє більше, ніж у таких, що народжують вперше.

Активна фаза розділяється в свою чергу на три підфази: прискорення, максимального підйому та уповільнення. Підфаза прискорення у першонароджуючих продовжується до 2 годин, у повторнонароджуючих - до 1 години. Підфаза максимального підйому триває стільки ж годин відповідно. Підфаза уповільнення у першонароджуючих продовжується 1-2 години, у повторнонароджуючих - 0,5-1 годину. Уповільнення в кінці І періоду пологів пояснюється сповзанням шийки матки з голівки плода, що просувається.

Після завершення першого періоду пологів розпочинається другий – період вигнання

Періодом вигнання називається час від моменту повного розкриття до народження плода.

У цьому періоді до перейм додаються скорочення черевного пресу (черевної стінки, діафрагми і м'язів тазового дна). У результаті потуг внутрішньо матковий тиск збільшується, що сприяє вигнанню плоду з порожнини матки. Плід, здійснивши ряд послідовних рухів, наближається передлежачою частиною до тазового дна і тисне на нього. Рефлекторно посилюючи скорочення черевного пресу, викликаючи потуги. Передлежача частина плоду розтягує при цьому статеву щілину і народжується, а за нею народжується тулуб. Разом з народженням плоду виливаються задні води.

Після народження плоду розпочинається третій, послідовий період.

Послідовим називається період від народження плода до народження посліду. На протязі цього періоду відбувається відшарування посліду (плаценти та оболонок) від маткової стінки і його народження.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 516 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)