АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Теми доповідей та рефератів. 1. Криві байдужості – криві уподобання споживача.

Прочитайте:
  1. Завдання 1. Тематика рефератів.
  2. Індивідуальна робота студентів – захист рефератів.
  3. Теми доповідей та рефератів.
  4. Теми доповідей та рефератів.
  5. Теми доповідей та рефератів.
  6. Теми доповідей та рефератів.
  7. Теми доповідей та рефератів.
  8. Теми доповідей та рефератів.
  9. Теми доповідей та рефератів.

1. Криві байдужості – криві уподобання споживача.

2. Залежність форми кривих байдужості від переваг споживача.

3. Гранична норма заміщення та гранична корисність.

4. Бюджетна лінія – лінія можливостей споживача.

5. Вплив на бюджетну лінію зміни доходу споживача та цін на товари.

6. Окремі випадки рівноваги споживача.

7. Крива „доход-споживання” – крива рівня життя.

8. Нормальні блага та блага низької споживчої цінності.

9. Ефект доходу та ефект заміщення. Парадокс Гіфіна.

10. Крива „ціна-споживання” та крива індивідуального попиту на благо.

11. Споживчий надлишок та його значення в економіці.

12. Споживча поведінка в умовах економіки України.

Семінарське заняття № 3.

Тема: Взаємодія попиту і пропозиції.

 

Мета: Поглибити, систематизувати та розширити знання природи ринків і процесу формування цін і обсягів виробництва, особливості попиту і пропозиції та факторів, які їх визначають.

 

ПЛАН

1. Попит і закон попиту, детермінанти попиту.

2. Поняття пропозиції. Закон пропозиції. Детермінанти пропозиції.

3. Взаємодія попиту та пропозиції. Закони ціноутворення.

4. Еластичність попиту, її значення в вирішенні питання про зниження ціни товару.

5. Еластичність пропозиції. Особливі випадки еластичності пропозиції.

 

Проблемні питання:

Як впливають детермінанти на криву попиту? Обґрунтуйте на конкретних прикладах, що відбувається з кривою попиту, коли кожен з детермінантів попиту змінюється?

 

Обґрунтуйте на конкретних прикладах відмінності між зміною в попиті і зміною обсягу (величини) попиту.

 

Власник стадіону бажає збільшити щомісячний доход від продажу квитків на футбол. Щоб досягти цього, він збільшив ціну на квитки. За яких умов це зможе збільшити доход, а за яких не зможе.

 

“Фіксовані законом ціни позбавляють ціновий механізм врівноважуючої функції”. Охарактеризуйте це ствердження.

 

Обґрунтувати, що ціна на ринку прагне до рівня, коли попит дорівнює пропозиції.

 

В якому напрямку зміниться рівноважна ціна, якщо під дією нецінових факторів попит на товар зменшиться при незмінній пропозиції? Проілюструвати графічно.

 

Розв’язати задачі:

Задача 1.

Побудувати табличну та графічну модель ринкового попиту на зерно, якщо на ринку зерна є три покупці і:

За ціни 50 гривень за центнер обсяг попиту першого становить 5 центнерів, другого – 2, третього – 3; за ціни 40 грн. відповідно – 8, 5, 7; за ціни 30 грн. відповідно – 15, 12, 13; за ціни 20 грн. відповідно – 22, 18, 20; за ціни 10 грн. відповідно – 32, 28, 30.

Задача 2.

Побудувати графіки попиту та пропозиції на конкурентному ринку товару, для якого:

Ціна (грн.) Попит (тис. од.) Пропозиція (тис. од.)
     
     
     
     

 

а) Визначити якою є рівноважна ціна та рівноважний обсяг товару. Що виникне: дефіцит чи надлишок товару, якщо встановити ціну 8 гривень за одиницю товару? Якими будуть його масштаби?

б) Визначити еластичність попиту та пропозиції при кожній зміні ціни.

 

Задача 3.

Попит та пропозиція на обіди в студентській їдальні виражаються функціями: QР = 2400 – 100 Р; QS = 1000 + 250 Р; де: Р – ціна обіду (в гривнях). QР – попит на обіди QS – пропозиція обідів, Q – кількість обідів в день.

а) визначте рівноважну ціну і кількість проданих обідів по такій ціні.

б) Турбуючись за студентів, адміністрація встановила ціну в 3 гривні за обід. Проаналізуйте наслідки такого рішення.

 

Література:

Вечканов Г.С., Вечканова Г.Р. Микроэкономика /пособие для подготовки к экзамену - М. Санкт-Петербург и др. изд. Питер, 2003.(с. 11-24)

Долан Э.Дж. Линдсей Д. Микроэкономика / под общ.ред.Б.Лисовика,– СПб, Экон.шк., 1994.(с.32-50, 60)

Задоя А.О. Мікроекономіка / курс лекцій та вправи. / К. «Знання», 2002. (с.53-67)

Макконнелл К.Р., Брю С.Л. Экономикс: принципы, проблемы и политика: 2 т. М: Республика, 1992.(т.1, с.61-75, т.2, с.12-25)

Кулішов В.В. Мікроекономіка: Основи теорії і практикум / навчальний посібник – Львів: „Магнолія плюс”, 2004. (с. 62-86)

Піндайк Р.С., Рубінфельд Д.Л. Мікроекономіка – К.Основи, 1996. (с.96-113)

Ястремський О.І. Основи мікроекономіки – К.: Знання, 1998. (с. 50-91)

 

 

Методичні поради до питань

семінарського заняття № 3.

 

1. При підготовці першого питання необхідно почати з того, що собою уявляє ринок, дати йому визначення. Ринок – це такий інститут або механізм, який зводить ра­зом покупців і продавців будь-якого продукту чи послуги.

Слід довести, що попит і пропозиція – це суттєві економічні важелі, які дають глибоке уявлення про функціонування всієї економічної системи в цілому.

Треба звернути увагу на особливість одного з основних економічних важелів попиту, дати йому всебічну характеристику.

Попит зображується у вигляді графіка, який показує кількість продукту, яку споживачі готові і в змозі купити по деякій ціні, із можливих в ході певного періоду часу, цін. Він показує ту кількість продукту, на яку буде пред’явлений попит при різних цінах.

Потрібно відмітити, що попит звичайно розглядається з позицій вигідності ціни. Він показує кількість продукту, яку споживачі будуть купляти за різними можливими ці­нами.

Корінна властивість попиту полягає в тому, що при незмінності всіх інших параметрів зниження ціни веде до відповідного зростання величини попиту. Тут, як ми бачимо, проявляється зворотній зв’язок між ціною і величиною попиту, що є законом попиту.

Для підтвердження цього важливо показати декілька рівнів аргументації, які відображуються:

− у відносинах між покупцями і ціною товару.

− в тому, що споживання піддається принципу спада­ючої граничної корисності.

− в аналізі попиту з урахуванням ефекту доходу і ефекту заміщення.

Ефект доходу та заміщення підсумовується і приводить до того, що в споживача з’являється можливість купувати більшу кількість продукту за низькою ціною.

Необхідно надати характеристику детермінантам та достатньо чітко показати вплив цих нецінових факторів на криву попиту. Зміни в одній і більше з основних детермінантів попиту викликають зрушення ринкової кривої попиту.

Треба відзначити, що зміни в попиті потрібно відрізняти від зміни величини попиту, причому останнє тягне за собою переміщення від однієї точки до другої на зафіксованій кривій попиту в результаті зміни ціни продукту, що розглядається.

2. При підготовці другого питання потрібно звернути увагу на те, що пропозицію можна визначити як шкалу, яка показує різні кількості продукту, які виробник бажає та здатний виробити і пропонувати до продажу на ринку по кожній конкретній ціні із ряду можливих цін в ході визначеного періоду часу, який представляє ряд альтерна­тивних можливостей для виробника.

Крім цього, потрібно відмітити прямий зв’язок між ціною і кількістю запропонованого продукту, що назива­ється законом пропозиції, який вказує на те, що виробни­ки бажають виготовити і запропонувати до продажу більшу кількість свого продукту по високій ціні, ніж вони хотіли б це зробити по низькій.

Потрібно показати, що загальна функція пропозиції відмічає, що запропонована на продаж кількість товару залежить від визначальних факторів: ціни на запропонова­ний товар, ціни інших товарів і ціни на фактори вироб­ництва. Тобто надати характеристику детермінантів пропозиції і достатньо чітко показати вплив нецінових детермінантів на криву пропозиції. Зміна цін на ресурси, технології виробництва, податків або дотацій, цін на інші товари, очікування інших цін або числа покупців на ринку виникає зрушення кривої попиту на продукт, її зміщення вправо означає збільшення обсягу пропозиції, а зміщення вліво - зменшення пропозиції. В протилежність цьому, зміна ціни даного продукту веде до зміни величини пропозиції, тобто до переміщення від одної точки до іншої на незмінній кривій пропозиції.

3. При підготовці третього питання потрібно відмітити, що категорії попиту і пропозиції лежать в основі ринкового механізму і тому їх вивчення має першорядне значення для розуміння ринкової економіки.

Дотримуючись методу викладення від простого до складного, від абстрактного до конкретного зображення економічної реальності, провести аналіз попиту і пропози­ції в умовах ринку, де існує вільна конкуренція.

Треба відмітити, що в умовах конкуренції взаємодія ринкового попиту та ринкової пропозиції коригує ціну до того моменту, коли величина попиту і величина пропози­ції співпадають – ця ціна однакова.

Зміна попиту чи пропозиції тягне за собою зміну рівно­ваги ціни і рівноваги кількості продукту.

Зв'язок між зміною величини пропозиції та зміною урівноваженої ціни, яка звідси витікає, зворотній, але зв’язок між зміною величини пропозиції та рівноважною кількістю продукту – прямий.

Детально відмітити, що встановлені державою ціни не дають можливості урівноваженій ціні здійснювати розподільчу функцію. Встановлення цінової межі приводить до виникнення стійких дефіцитів, і якщо уряд прагне до справедливого розподілу продукції, йому приходиться брати під контроль нормування споживання.

Встановлення нижчого рівня цін сприяє виробництву надлишків продукції і уряд повинен купувати ці надлишки або запобігати їх виникненню, при цьому вводити обме­ження на виробництво або стимулювати споживчий попит.

Таким чином ми бачимо, що в точці рівноваги ціна влаштовує одночасно і покупців і продавців. При цьому діють такі закони ринкового ціноутворення:

– ціна прагне до того рівня, при якому попит дорівнює пропозиції;

− якщо під впливом нецінових факторів відбудеться підвищення попиту при незмінній пропозиції або скорочення пропозиції при незмінному попиті, то ціна зростає, якщо при незмінному попиті збільшується пропозиція або зменшується попит при незмінній пропозиції – ціна зменшується.

4. Розкриваючи наступне питання, треба показати, що економісти вимірюють ступінь чутливості споживачів до зміни ціни продукції, використовуючи концепцію цінової еластичності.

Таким чином, цінова еластичність попиту вимірює ступінь чутливості споживачів до зміни цін, коли споживачі відносно чутливі до зміни цін, попит є еластичним. Коли споживачі відносно нечутливі до зміни цін, попит нееластичний. Формула цінової еластичності дозволяє виміряти ступінь еластичності і нееластичності попиту.

При визначенні процентних змін ціни і кількості про­дукції в якості бази обчислення застосовуються середні показники.

Звернути увагу на те, що цінову еластичність попиту необхідно знати виробнику для вирішення питання про зниження ціни на товар, і пояснити чому.

Необхідно звернути увагу на особливі випадки еластичності попиту.

Потрібно відмітити, що кількість доступних товарів-замінників, місце продукту в бюджеті покупців, його належність до предметів необхідності чи розкоші, а також тривалість періоду часу, що аналізується, − все це фактори, які впливають на еластичність попиту.

Потрібно показати, що еластичність варіюється в залежності від вибору того чи іншого цінового інтервалу на кривій попиту.

Необхідно також надати характеристику і значення еластичності попиту по доходу та перехресної еластичності попиту.

5. При вивченні п’ятого питання треба приділити увагу тому, що еластичність пропозиції залежить від труднощів перерозподілу ресурсів між альтернативними областями їх використання. В свою чергу ця мобільність ресурсів залежить від кількості часу, який є у розпорядженні виробників для того, щоб пристосуватися до певної зміни цін.

Ступінь зміни обсягу пропозиції, в залежності від зміни цін, характеризує еластичність пропозиції. Еластичність пропозиції служить показником відносних змін пропозиції обсягу продукту відповідно з відносною зміною ринкової ціни.

Необхідно відмітити, що якщо запропонована кількість товару залишається нез­мінною, то ми маємо справу з абсолютно нееластичною пропозицією. Коли відзначається збільшення поставок при незмінній ціні товару, то ми маємо справу з абсолютно еластичною пропозицією.

Еластичність пропозиції звичайно буває вище на про­тязі тривалого часу, ніж за короткий строк. Це викликано пристосуванням виробників до більш високих цін. Еластичність пропозиції змінюється під впливом техно­логічного прогресу, зміни якісного та кількісного складу ресурсів, що використовуються.

Потрібно відмітити, що в основі еластичності пропози­ції лежать три часові періоди. Фактор часу, мобільність факторів виробництва, витрати виробництва, можливість переходу до виробництва інших товарів, а також здатність товару до довгострокового зберігання та вартість зберігання впливають на зміну еластичності пропозиції.

Рекомендації до виконання практичних завдань:

1. При розв’язку першої задачі необхідно звернути увагу що в задачі надані дані про індивідуальний попит споживачів, а побудувати необхідно шкалу та криву ринкового попиту. Необхідно згадати, що ринковий попит на певний товар визначається як сума індивідуальних попитів на цей товар.

2. Розв’язуючи другу задачу необхідно пам’ятати, що рівноважний обсяг продукції та рівноважна ціна визначається у точці, де попит дорівнює пропозиції. Щоб визначити масштаби дефіциту чи надлишку продукції, треба з’ясувати якої кількості продукції недостатньо на ринку або залишиться нереалізованою.

Крім того еластичність попиту та пропозиції при кожній зміні ціни необхідно визначити по формулі: .

Потрібно звернути увагу на те, що початкове та кінцеве значення ціни та попиту при кожній зміні ціни мають різні значення

Одержані результати слід записати у таблицю, крім того необхідно відзначити еластичний попит чи не еластичний.

3. В третій задачі рівноважна ціна знаходиться при розв’язанні рівняння, яке складається на основі заданих в умові задач функцій, враховуючи, що вони рівні між собою (попит дорівнює пропозиції).

Рівноважна кількість обідів знаходиться шляхом підставлення рівноважної ціни в одну з заданих функцій.

Щоб проаналізувати ситуацію після встановлення на обіди ціни 3 гривні треба визначити кількість обідів, яку їдальня запропонує по даній ціні та кількість обідів, яку студенти бажають і можуть купити по даній ціні, підставляючи значення встановленої ціни в обидві функції, порівняти результати розрахунків і зробити висновки.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 554 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.008 сек.)