АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Роль гіпофіза в процесі розвитку дитини, взаємозв’язок його з рештою залоз внутрішньої секреції.

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. E. - Прищитоподібної залози.
  3. E. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  4. J. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  5. N На внутрішній стінці матки є залишки залоз, з яких потім регенерує покрив ендометрію.
  6. O. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  7. Анатомо- фізіологічна характеристика печінки, підшлункової залози, як важливих органів травлення, небезпека патологічних їх змін.
  8. Анатомо-фізіологічна характеристика щитовидної та паращиттовидної залоз; наслідки при відхиленнях функцій.
  9. Аномалії розвитку.
  10. БАРТОЛІНОВА ЗАЛОЗА


Гіпофіз, або мозковий додаток, є провідною залозою внутрішньої секреції і міститься в заглибині клиноподібної кістки, яка називається турецьким сідлом. Гіпофіз регулює обмін речовин і утворення гормонів у всіх залозах внутрішньої секреції.Гіпофіз поділяють на 3 частки: передню і середню (аденогіпофіз), які утворені залозистою тканою і задню (нейрогіпофіз), яка утворена нервовою тканиною. Нейрогіпофіз гормонів не утворює. Тут депонуються гормони нейроглії гіпоталамічної ділянки: оксітоцин (викликає скорочення матки) і вазопресин (підвищує артеріальний тиск, має антидіуре-тичний ефект).Дитина народжується з гіпофізом вагою 0,1-0,15 г в якому добре виражена проміжна частка. В період статевого дозрівання вага його відповідає вазі гіпофіза дорослої людини -0,55-0,8 г.Гормони, що їх виділяє гіпофіз надходять частково в кров, а частково в спинномозкову рідину через третій мозковий шлуночок.До гормонів передньої і середньої часток (аденогіпофіза) відносяться: соматотропний, який стимулює ріст дітей та підлітків, вироблення дезоксікортикостерону і сповільнює свою дію під впливом статевих гормонів; гонадотропні фолікулостимулюючий (стимулює утворення гормонів в яєчниках), лютеінізуючий (викликає овуляцію, утворення жовтого тіла і статевих гормонів), лютеотропний (стимулює лактацію); тіреотропний - стимулює функцію щитоподібної залози; адренокортикотропний - стимулює секрецію наднирниками глюкокортикоїдів, гальмує ріст, прискорює регенерацію нервової системи та ін.Для дитячого організму найважливішими є гормони передньої частки гіпофіза. Так, недостатнє виділення гормону росту призводить до розвитку карликовості. Гіпофізарні карлики мають пропорційне тіло, здорову психіку, але послаблений обмін речовин з припиненням статевого дозрівання.При гіперфункції передньої частки гіпофіза секреція гормону росту посилюється, що призводить до розвитку гігантизму. Гіганти мають високий зріст, переважно за рахунок довжини нижніх кінцівок, утруднену діяльність серця (через розширення шлуночків), прискорений пульс, похолодання кінцівок, утруднене травлення. Такі діти швидко втомлюються і досягають низьких результатів в навчанні.Пухлиноподібне розростання (аденома) передньої частки гіпофіза у дорослих і призводить до розвитку акромегалії. У людини збільшується ніс, язик, китиці рук та стопи, розвивається м'язова слабкість, пригнічується статева функція. На акромегалію частіше хворіють чоловіки.Вироблення і виділення гормонів гіпофіза регулює кора головного мозку.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 731 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)