АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Групи крові. Кожен має групу крові. Найбільш поширеним типом крові є система класифікації АВО, яку виявив австрійський вчений Карл Ландштейнер на початку 20 століття.

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  2. Антигени та антитіла груп крові системи АВО
  3. Білки плазми крові, їх функціональне значення ШОЕ.
  4. Білковий склад плазми крові.
  5. Будова і функції тромбоцитів. Зсідання крові
  6. будова формених елементів крові
  7. Визначення груп крові в системі АВ0 за стандартними сироватками
  8. Визначення групи крові за цоліклонами.
  9. Визначення групи крові у системі АВО
  10. Визначення плазміногену в еуглобуліновій фракції плазми крові

Кожен має групу крові. Найбільш поширеним типом крові є система класифікації АВО, яку виявив австрійський вчений Карл Ландштейнер на початку 20 століття.

Ландштейнер спостерігав дві різні хімічні молекули присутні на поверхні червоних кров'яних клітин. Він відніс одну молекулу "A" до категорії, а іншу молекулу "B". Якщо червоні клітини крові мали тільки "А" молекулу то кров була названа типом А. Відповідно, інший тип крові називається типом B. Якщо червоні клітини крові мають суміш обох молекул, то кров була названа типом AB. Але якщо червоні клітини крові не мають ніякої молекули, то кров називається типом О (нейтральний).

Група крові встановлюється, перед тим, як людина народиться специфічними генами які успадковуються від батьків. Людина отримує один ген від матері та один від батька; ці два гени об'єднуються, щоб встановити групу крові дитини. Ці два гени визначають групу крові, викликану білком, званим як аглютиноген який існує на поверхні кожного еритроцита.

Є три варіанти гена крові: А, В і О. Так як у кожного є дві копії цих генів, Є шість можливих комбінацій: AA, BB, OO, АВ, АО та ВО. У генетичному плані ці комбінації називаються генотипами, і вони описують гени людини отримані від батьків.

На додаток до білків (аглютиногенів) існуючих на кожному еритроциті, інші гени зумовлюють білки які називаються аглютиніни, вони циркулюють в плазмі крові. Аглютиніни несуть відповідальність за забезпечення того, щоб тільки клітини крові певної групи існували в тілі людини.

Багато людей також мають так званий резус-фактор на поверхні червоних кров'яних клітин. Це також антиген і ті хто має його називають резус-позитивними (Rh +). Ті, хто немає називаються резус-негативними (Rh-). Rh + антигенні групи крові, і можуть, при певних умовах, виробляти відповідні антитіла в сироватці крові. Резус-несумісність може призвести до еритробластозу під час вагітності.

Таким чином, людина може належати до однієї з наступних 8 груп крові:

A Rh+ В Rh+ АВ Rh+ 0 Rh+
A Rh- В Rh- AB Rh- 0 Rh-

Дайте відповідь на наступні питання по тексту.


1. Що є найбільш поширеним типом крові системи класифікації?

2. Хто відкрив ABO системи?

3. Хіба Ландштейнера спостерігати два або чотири хімічних молекул на поверхні червоних кров'яних клітин?

4. Коли крові створений?

5. Як багато генів визначають крові?

6. Є три варіанти гена крові, чи не так? Назвіть їх.

7. Що таке генотип?

8. Які агглютининов відповідальність?

9. Що таке так звана резус-фактор?

10. Що може резус несумісність призводить?

11. Які групи крові ти належиш?



Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 531 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)