АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ефективного консультування

Прочитайте:
  1. Консультування матері з вигодовування дитини віком до 6 місяців
  2. Консультування матері з вигодовування та харчування дитини від 6 до 12 місяців
  3. Консультування матері та сім’ї з метою розвитку дитини
  4. Оскільки немає ефективного методу лікування ЗРП та дистресу плода (А), ключовим моментом у веденні таких вагітних є чітка оцінка стану плода та своєчасне розродження (А).
  5. ПРИНЦИПИ ЕФЕКТИВНОГО КОНСУЛЬТУВАННЯ

При спілкуванні з матір'ю та іншими членами сім'ї важливо використовувати навики ефективного спілкування. Існує 6 основних навиків, які використовуються для ефективного спілкування, використовувати невербальне спілкування;

- задавати "відкриті" запитання;

- реагувати та жестикулювати, виражаючи тим самим зацікавленість;

- відображати слова матері;

- проявляти співчуття, співпереживання (емпатію);

- уникати використання оцінюючих слів.

Використовувати невербальне спілкування - медичному працівнику слід під час бесіди дивитись на матір, а не в бік, так як у неї може виникнути відчуття, що її неуважно слухають. Особливе значення мають наступні види безсловесної поведінки: вираз обличчя, постава, контакт очима.

Задавати "відкриті" запитання - перш, ніж почати розмову з матір'ю, слід задати їй декілька запитань. Важливо задавати питання таким чином, щоб визвати матір на відвертість і тим самим отримати необхідну інформацію. Необхідно старатись задавати питання, які вимагають розгорнутої відповіді. Реагувати та жестикулювати, виражаючи тим самим зацікавленість - щоб показати матері, що її уважно слухають, зацікавлені у її відповідях, існує ряд можливих прийомів: жести, наприклад, погляд, кивок головою, усмішка або звичайні емоційні вислови.

Відображати слова матері - іноді матерям задається багато запитань. Відповідаючи на кожне запитання, жінка може говорити все менше та менше. В цьому випадку корисно повторити її слова, це свідчить про те, що ви розумієте жінку.

Проявляти співчуття, співпереживання (емпатію) - важливо показати, що вам зрозумілі почуття матері. Словами жінка виражає свої почуття, і тому важливо відреагувати на це таким чином, щоб показати, що ії чують і вам зрозумілі її почуття. Важливо, щоб мати завжди відчувала вашу зацікавленість.

Уникати використання оцінюючих слів: "вірно", "невірно", "добре", "погано", "достатньо", "ймовірно" тощо. Якщо медичний працівник часто використовує ці слова у розмові, мати може подумати, що вона робить щось невірно.

Існує чотири основних етапи в консультуванні матері по догляду за дитиною:

- розпитати та вислухати матір для того, щоб виявити можливі проблеми, а також дізнатись, що мати вже робить по догляду за дитиною;

- похвалити матір за те, що вона робить вірно;

- дати матері пораду, як необхідно доглядати за дитиною вдома;

- перевірити, як мати зрозуміла пояснення.

Заступник начальника Управління материнства, дитинства та санаторної справи В.Б.Педан

Додаток 7

до клінічного протоколу

медичного догляду

за здоровою дитиною

віком до 3 років


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 445 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)