АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Практична робота № 5

Прочитайте:
  1. Багатоваріантна самостійна робота
  2. Багатоваріантна самостійна робота
  3. Багатоваріантна самостійна робота
  4. Будова та робота серця
  5. Індивідуальна робота студентів – захист рефератів.
  6. Індивідуальна робота студентів «Дослідження ролі спинного і головного мозку в регуляції функцій організму» (2 год.)
  7. Індивідуальна робота студентів «Основні етапи розвитку фізіології»
  8. Індивідуальна робота студентів «Роль залоз внутрішньої секреції в регуляції функцій організму» (2 год.)
  9. КУРСОВА РОБОТА
  10. Курсова робота

Тема: «Біогенні d- елементи. Диференційований залік »

Актуальність теми: Порівняно з розглянутими вище s- та р – елементами, d- елементи містяться в організмі в значно менших кількостях. Однак їх роль у перебігу фізіологічних та патологічних процесах в організмі людини велика. Наприклад, вони значною мірою визначають структуру та властивості ферментів. Порушення обміну таких мікроелементів стає причиною багатьох захворювань.

Блок інформації

Йони d- елементів мають незаповнені d- енергетичні підрівні. В періодичній таблиці розташовані в усіх побічних підгрупах. До цієї групи належать лише метали. Незавершеність d- підрівня зумовлює різні ступені окиснення цих елементів, їх здатність брати участь у різних окисно – відновних реакціях, можливість утворювати комплексні сполуки.

d -елементи застосовуються як фармакопейні препарати:

Всі препарати Феруму використовують під час лікування анемій, зумовлених дефіцитом Феруму в організмі, а також у разі слабкості та виснаження організму CuSO4 ·5H2O (мідний купорос) використовують в очній та урологічній практиці як зовнішній антисептичний, в’яжучий або припікальний засіб у вигляді розчинів з масовою часткою 0,25%. Купрум входить до складу полівітамінних комплексів як мікроелемент. KMnO4 (калій перманганат) широко застосовують у медичній практиці: розчини з масовою часткою 0,01 – 0,1% використовують в урології та гінекології для полоскань та спринцювань, для промивання шлунка в разі отруєнь; розчини вищих концентрацій (0,1 – 0,5%) – для промивання ран. При опіках першого ступеня рекомендують обробляти поверхню розчином калій перманганату з масовою часткою 2,5 – 4%. Солі Мангану входять до складу багатьох полівітамінів з мікроелементами. ZnSO4 (цинк сульфат) у медичній практиці використовують у вигляді очних крапель. Цинк сульфат пригнічує розмноження мікроорганізмів.

ZnO (цинк оксид) використовують у дерматології у вигляді мазей та присипок як в’яжучий, підсушувальний та антимікробний засіб.

Цинк входить до складу полівітамінних комплексів як мікроелемент.

 

 

Завдання для самостійної позааудиторної роботи студентів.


Дати письмові відповіді на контрольні запитання

 

1. Що таке біогенні d- елементи?

2. Заповнити таблицю для d- елементів: Fe, Cu, Mn, Zn

 

Елемент, вміст в організмі Біологічна роль Лікарські препарати


Диференційований залік проводиться у вигляді тестових завдань, які включають як теоретичні питання, так і практичні завдання. У студента повинні бути оформлені і підписані викладачем всі практичні та лабораторні роботи.

 

 

 

Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 550 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)