АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фолієво-дефіцитна анемія

Прочитайте:
  1. Апластична анемія
  2. Залізодефіцитна анемія.
  3. Найважливіші клінічні прояви ниркової недостатності: розлади діурезу, якісні зміни сечі, набряки, порушення кислотно-основної рівноваги, азотемія, анемія, артеріальна гіпертензія.
  4. Постгеморагічна анемія
  5. Спостереження за хворими з анеміями і догляд за ними
  6. Хронічна постгеморагічна анемія

Спостерігається переважно у людей молодих за віком та вагітних жінок. У клініці або в анамнезі є дані про порушення функції тонкого кішківника (проноси, ентерити, резекція, синдром „сліпої кишки”), що зменшує накопичення фолієвої кислоти в організмі. Якщо запасів вітаміну В12 без його поповнення вистачає на 4 роки, то фолієвої кислоти – на 4 місяці. Неадекватна дієта є головною етиологічною причиною розвитку дефіциту цієї речовини й анемії, пов’язаної з нею. Дефіцит фолатів швидко з’являється у вагітних жінок. Аналогами або антагоністами фолієвої кислоти є деякі цитостатичні препарати. Метаболізм фолатів пригнічує алкоголь. Тому їх підвищене вживання може призвести доанемії, яка потребує корекції препаратами фолієвої кислоти.

Для фолієво-дефіцитної анемії, як і для В12 -дефіцитної характерними є симптоми макроцитарної анемії з відповідною симптоматикою. Атрофія слизових оболонок шлунково-кишкового тракту буває рідше, неврологічної симптоматики немає.

Лікування здійснюється призначенням фолієвої кислоти усередину в дозі 1 - 5 мг/кг 1 - 3 рази на добу протягом 2 - 3 тижнів. Вагітним жінкам слід вживати її в дозі 1 мг/кг на добу. Крім того, вагітним жінкам з підвищеним ризиком розвитку дефіциту кобаламіну (вегетаріанці) необхідно призначити парентерально вітамін В12 в дозі 500 мкг кожні три місяці протягом всієї вагітності.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 430 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)