АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Трупні плями.

Після припинення кровообігу через 20 хвилин кров під силою тиску стікає в нижче розташовані ділянки тіла, скупчується та переповняє дрібні судини, капіляри (венули та вени), просвічується через шкіру і на жовтому фоні шкіри трупа появляються синювато-фіолетові чи синювато-багрові плями, так званні трупні. Термін появи трупних плям залежить від механізму настання смерті.

При смерті від асфіксії, ураження електричним струмом, трупні плями виникають досить швидко та інтенсивно і, навпаки, трупні плями мало помітні повільно виникають при смерті від гострої та масивної кровотечі. Колір трупних плям при отруєні угарним газом стає ярко-червоним, при отруєні метгемоглобін утворений отрутами - коричнево-сірий колір. Локалізація трупних плям завжди зв'язана з положенням (позою) трупа.

Якщо труп лежить на спині, то вони розміщуються на задніх та заднє бокових поверхнях шиї, грудної клітки, поперекової ділянки і кінцівок.

В тих місцях тіла, де шкірні покриви були здавлені, трупні плями не утворюються, або слабо виражені. В окремих випадках на тілі виявляються своєрідні негативні відбитки рельєфу поверхні тіла або предметів чи поверхонь, на яких лежало тіло.

В динаміці розвитку трупних плям виділяють три стадії: гіпостаз, стаз та імбібіція, але чітких границь в часі переходу однієї стадії в другу не відмічається, таким чином вони - умовні.

Стадія гіпостазу - це стан трупних плям, при яких трупні плями легко переміщаються, якщо перемінити положення тіла. Вони недавно виникли і зникають при здавлені.

Трупні плями в стадії гіпотезу витикають через 1-2 години і зберігаються до 16 годин по М.П. Туровцу і розподіляються на дві фази: перша фаза до 6-8 годин, коли трупні плями після дозованого натискання (динамометром) з силою стискування 2 кг на 1 см2 на протязі 3 секунд зовсім зникають і повністю відновлюються через 1-2 хвилини; друга фаза продовжується після смерті до 12-16 годин і плями повністю відновлюються після їх зникнення 3-5 хвилин дозованого тиску.

Після 12-16 годин після смертного періоду стадія гіпостазу поступово переходить у стадію стазу і триває до кінця другої доби смерті. При стазі проходить гемоліз еритроцитів і вихід плазми за межі судинної системи, внаслідок чого кров густішає. Ця стадія також розподіляється на дві фази. Так у 1-ій фазі стазу трупні плями після дозованого натискання тускніють і поступова відновлюються:

- по локалізації трупних плям встановлюється положення тіла після смерті;

- трупні плями дозволяють зробити висновок про зміну положення трупа;

- колір трупних плям дозволяє передбачити певну причину смерті;


- інтенсивність трупних плям вказує на наявність чи відсутність

крововтрати тощо.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 589 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.01 сек.)