АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Завдання:

1. Вирахуйте екстенсивні показники (питому вагу артеріальної гіпертензії на ранніх стадіях на територіях двох ФАПів?

2. Чи можна на підставі цих розрахунків зробити висновок, зпевною обережністю, який ФАП має кращі результати роботи?

 

2.Інтенсивні показники – це показники частоти (інтенсивності, розповсюдження) явища в певному середовищі.

Загальна формула розрахунку інтенсивних коефіцієнтів:

 
 


І.К. =:1000 (але може бути на 100, 10000, 100000)

 

 

(результат може бути у ‰ (%,‰о, ‰ оо).

Найчастіше: у ‰ (показник народжуваності, смертності, захворюваності).

Якщо явище у середовищі трапляється рідко, то приходиться перемножувати на 10000 (показники інвалідності, деякі види захворюваності) або й на 100000. Результат, відповідно у ‰о та ‰оо.

П р и к л а д: Число померлих у районі N за …. рік 500 осіб, чисельність населення на початку року – 61 тисяча, а на кінець ….. року

– 59 тисяч.

число померлих за рік пересічна чисельність населення. 1000 = (людності) за рік  
І.К.(заг.показник смертності)

=

..

=

 

(пересічна чисельність населення – це півс ума доданків – чисельності населення на початку і в кінці року).

Отже, показник загальної (від усіх причин!) смертності в районі N за ….р. склав 8,3‰ (інакше кажучи, на кожну тисячу мешканців району за рік померло 8,3 особи.

Якщо в іншому районі М. (незалежно від його величини) коефіцієнт загальної смертності склав 12‰, то ми без всяких застережень робимо висновок, що ситуація в районі М. є гіршою, аніж в районі N, бо таке явище як смерть, там зустрічається частіше (на кожну тисячу мешканців), інтенсивність його є більшою.

Аналогічно розраховуємо показники народжуваності, інвалідності, захворюваності…

Вони найбільш вживані для характеристики здоров’я населення.

 

Розрахуйте у ‰

- У районі N за ……рік народилося 300 дітей, а пересічна чисельність населення склала 31000. Чому дорівнює показник народжуваності?

- У тому самому районі всіх захворювань було зареєстровано 25000. Чому дорівнює показник загальної захворюваності?

Розрахуйте у ‰оо

- У тому самому районі померло за …..р. 75 осіб від серцево-судинних захворювань. Чому дорівнює показник смертності від серцево-судинних захворювань?

 

3.Коефіцієнти співвідношення.

Техніка розрахунку його така як інтенсивного, але він характеризує співвідношення (результат записується у вигляді співвідношення, а не у вигляді ‰,‰о і т.п.) між різнорідними величинами. Тобто, число, яке стоїть в чисельнику – не входить в знаменник (у К.І. – входить).

Ілюстрацією до сказаного є забезпеченість населення медичними кадрами, відвідуваннями поліклініки, обстеженнями… на 1000 (10000 населення за рік на певній території).

П р и к л а д: У районі середньорічна чисельність ліжок в лікувальних закладах за ….. рік складала 710 ліжок, а пересічна чисельність населення – 95000.

К.С.=

- У тому ж районі (95тис.населення) у всіх ЛПЗ працює 405 лікарів, 1100 осіб середнього медичного персоналу. Скільки фахівців-лікарів та молодших медичних спеціалістів припадає на 10тис. населення?

- У тому ж районі зроблено 20тисяч флюрообстежень, 47 тисяч лабораторних досліджень, 5тисяч ендоскопічних обстежень.

Розрахуйте коефіцієнти співвідношення.

4. Показники наочності: характеризують відношення між однорідними порівнюваними величинами, одна з яких, як правило, найменша, береться за 100% (або за “1”) і по відношенню до неї визначається величина інших чисел (показників).

Однорідність і порівнюваність полягає в тому, що числа повинні означати одне і те ж явище і бути вираженими рівноцінними величинами (абсолютними, відносними, пересічними, окрім екстенсивних!).

Використовують для зручності (наочності!), щоб показати напрямок зміни (збільшення, зменшення та величину зміни, не розкриваючи при цьому ні абсолютного розміру явища, ні його рівня.

Може бути використаний при побудові графічних зображень для порівняння окремих територій, різних груп населення тощо.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 384 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)