АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Медичний догляд за новонародженою дитиною з малою масою тіла при народженні

Прочитайте:
  1. Б) догляд за шкірою.
  2. Використання міхура із льодом, газовивідної трубки, грілки під час догляду за хворими.
  3. Відсоток пацієнтів, для яких отримано інформацію про медичний стан протягом звітного періоду
  4. Деонтологія догляду
  5. Догляд за важкохворими
  6. Догляд за важкохворими та хворими в агональному стані. Поняття про вмирання організму.
  7. Догляд за вухами
  8. Догляд за дитиною, яка народилась шляхом операції кесаревого розтину
  9. Догляд за очима
  10. ДОГЛЯД ЗА РОТОВОЮ ПОРОЖНИНОЮ

Первинна лікарська оцінка стану новонародженої дитини з малою масою тіла при народженні здійснюється лікарем-педіатром-неонатологом відразу після народження дитини. Визначається гестаційний вік за шкалою Баларда з 12 до 36 годин життя з оформленням відповідної документації. Лікарський огляд новонародженого здійснюється посистемно, не допускаючи переохолодження дитини.

Догляд за новонародженою дитиною з малою масою тіла при народженні влключає:

1. Щоденний огляд при забезпеченні основних кроків теплового ланцюжка.

2. Зважування проводиться не менше одного разу на добу.

У перехідномуперіоді (до 7 доби життя ) дитинаможе втрачати від 10% (якщо маса при народженні 1500 -2500 грамів) до 15% (якщо вага при народженні < 1500 грамів) маси тіла.

У періоді стабілізації в середньому дитина повинна набрати:

- від 150 до 200 грамів за тиждень з терміном гестації < 32 тижнів;

- від 200 до 250 г за тиждень з терміном гестації 33-36 тижнів;

- від 250 до 300 г за тиждень з терміном гестації 37-40 тижнів.

У періоді нормалізації (з моменту виписки з пологового будинку/ лікарні до 1 року життя або більше) повинна набирати, як дитина, з нормальною масою тіла при народженні.

3. Вимірювання температури тіла: в першу добу життя нормальною температурою тіла дитини є 36,5-37,5°С. В наступні дні оптимальною є температура тіла в межах 36,8-37,2°С.

При виходжуванні новонароджених в інкубаторах необхідно контролювати температуру тіла дитини щонайменше кожні 4-6 годин і регулювати температуру всередині апаратів в межах 30-37°С.

У разі розвитку гіпотермії (зниження температура тіла дитини < 36,5°С) потрібно розпочати заходи щодо зігрівання дитини. Зниження температури тіла ≤ 35°С оцінується як гіпотермія важкого ступеня та вимагає використання заходів інтенсивної терапії.

4. Обробка пуповинного залишку;

5. Догляд за шкірою;

6. Адекватне вигодовування

Вибір методу годування:

1. Терміном гестації 36 тижнів і більше: у цих новонароджених смоктання, ковтання та дихання координовані, тому ці діти можуть смоктати груди без догодовування.

2. Термін гестації 34-35 тижнів: з’являються смоктальний рефлекс та активне смоктання, тому більшості новонароджених з цим терміном гестації не потрібно догодовування з чашечки. Такі новонароджені потребують ретельного спостереження та регулярного зважування.

3. Терміном гестації 30 – 33 тижні: більшість дітей з цим терміном гестації може вигодовуватись з чашечки, деякі діти можуть вже починати смоктати груди, але потребують догодовування із чашки. Такі новонароджені потребують ретельного спостереження та регулярного зважування.

4. Терміном гестації до 30 тижнів: для більшості цих дітей годування через зонд є основним методом вигодовування, хоча деякі з них можуть їсти з чашечки або ложки. Раціональним є комбінація годування з чашечки та через зонд. У разі якщо дитина добре годується з чашки, годування через зонд потрібно припинити або обмежити. Такі новонароджені потребують ретельного спостереження та регулярного зважування.

Розрахунок необхідної кількості калорій:

У перехідномуперіоді не менше ніж 75 ккал/кг/добу.

У періоді стабілізації не менше, ніж 120 – 140 ккал/кг/добу.

У періоді нормалізації120 – 115 ккал/кг/добу.

 

Засоби для самоконтролю:


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 523 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)