АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СЕЧІВНИК ЧОЛОВІЧИЙ ТА ЖІНОЧИЙ

Прочитайте:
  1. В якій частині чоловічого сечівника розташований довільний його стискач?
  2. Де утворюється чоловічий статевий гормон тестостерон?
  3. Завдання №2. Проаналізуйте таблицю: « Порівняння чоловічого і жіночого сечівника»
  4. Про жіночий оглядовий кабінет лікувально –профілактичного закладу
  5. Розкрийте будову сечівника.
  6. Тема 43. Анатомія сечовидільної системи. Нирки: будова, топографія, функції. Сечоводи, сечовий міхур, сечівник. Особливості чоловічого та жіночого сечівника.
  7. Ушкодження сечовипускного каналу (сечівника) і сечового міхура
  8. Чоловічий сечівник (urethra masculina)

Сечівник (uretra) — частина сечового шляху, призначена для періодичного виведення сечі з сечового міхура назовні. Сечівник має різну будову у чоловіків та жінок.

 

Чоловічий сечівник має форму нерівномірно розширеної трубки 18-20см завдовжки і призначений для виведен­ня сечі та сім’яної рідини. Починається він від сечового міхура внутрішнім отвором і закінчується на верхівці голівки статевого члена зовнішнім отвором.

Топографічно сечівник поділяють на три частини:

- - передміхуро­ву

- - перетинчасту

- - губчасту (5.03)

Передміхурова частина сечівника 2,5-3см завдовжки — найширша частина сечівника. Вона почина­ється від внутрішнього отвору сечівника, перфорує передміхуро­ву залозу і проходить її товщу майже вертикально. Непосмуговані м’язові клітини передміхурової залози утворюють другий стискач сечівника (перший розміщений на початку сечівника). В цю части­ну сечівника відкриваються дві сім’явиносні протоки та численні (15-20) вивідні протоки передміхурової залози.

Перетинчаста частина сечівника найвужча і найкоротша (1-2см). Вона перфорує сечостатеву діафрагму, а волокна останньої формують довільний м’яз-стискач сечівника (третій стискач се­чівника). У цю частину сечівника відкриваються протоки цибулино-сечівникових залоз.

Губчаста частина сечівника найдовша (15-20см), вона прохо­дить уздовж печеристого тіла і закінчується зовнішнім отвором се­чівника.

Ця частина має два розширення: одне розміщене в ділянці ци­булини статевого члена, а друге — в місці проходження сечівника через голівку статевого члена.

Чоловічий сечівник у спокійному стані статевого члена має два згини. Один відповідає перетинчастій частині сечівника (він ви­прямляється при піднятті статевого члена), а другий — кореневі статевого члена (5.03).

Внутрішня стінка сечівника представлена слизовою оболонкою, яка утворює поздовжні складки. В товщі її розміщені дрібні сли­зові залози. Ззовні слизову оболонку вкриває шар непосмугованих м'язових клітин.

Жіночий сечівник значно коротший (довжина близько 3см) за чоловічий, прямий та широкий. Починається в ді­лянці шийки сечового міхура внутрішнім отвором. В місці початку непосмуговані м’язові клітини утворюють мимовільний стискач. Сечівник проходить позаду та знизу лобкового зрощення і закін­чується зовнішнім отвором, який розміщений на 2 см нижче та на­зад від клітора, в переддвер’ї піхви. Сечівник має і довільний сти­скач, який являє собою кільце посмугованих м’язових волокон, роз­міщене в місці проходження сечівником сечостатевої діафрагми.

Стінка жіночого сечівника за будовою подібна до стінки чолові­чого сечівника. Вона складається із слизової, м’язової та слабо ви­раженої адвентиційної оболонок.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1785 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)