АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Завдання № 2.

Прочитайте:
  1. II. Завдання і функції спеціального будинку-інтернату
  2. II. Завдання та функції відділення і порядок надання соціальних послуг
  3. Вирішіть тестове завдання.
  4. Відповіді на завдання.
  5. Глава 1. Предмет і завдання патологічної фізіології. Основні поняття загальної нозології. Вчення про хворобу
  6. До завдання № 2
  7. Еталони відповідей на завдання по темі
  8. Завдання
  9. Завдання 1
  10. Завдання 1

Хлопець 16 років звернувся з скаргами нависипку на обличчі, тулубі.

Хворіє тиждень часу, появу висипань повязує з переохолодженням.

Подібні ураження шкіри були рік тому взимку. При огляді: шкіра обличчя,спини, шиї, грудей злегка гіперемійована з множинними рожевими запальними, щільними, кулястими папулами до 5 мм в діаметрі; пустуламиконічної форми. При пальпації висипка болюча.


Задача 1

Пацієнт 45-ти років скаржиться на появу висипів на шкірі тулуба та розгинальних поверхонь верхніх кінцівок, що супроводжується помірним свербежем. Самолікування зводилося до змазування висипів розчином йоду, після чого, за спостереженням хворого, висипи значно поширилися і стали численнішими. Загальний стан хворого незначно погіршений. При огляді: висипи мають поширений симетричний характер і розташовані на шкірі грудей, спини, задніх поверхонь плечей; вони поліморфні і представлені еритематозними плямами, пухирями, пухирцями з прозорим, каламутним та геморагічним вмістом, папулами, ерозіями, що розміщені переважно групами. Симптом Нікольського негативний, акантолітичні клітини в мазках відбитках відсутні.

 

 

 

1. Поставте діагноз.

2. Яку пробу можна можна використати для діагностики даного захворювання?

3. Які зміни можна очікувати в загальному аналізі крові?

4. Намітьте план лікування.

5. Складіть прогноз щодо даного захворювання.

 


Задача 2

Пацієнт 34 роки скржиться на висипання на руках і ногах, поперековій ділянці. За 2 дні до появи висипання хворий відчував поколювання, паління, сверблячку шкіри. Початок захворювання повязує з перебуванням на відпочинку на морі. При обстеженні: на здоровій шкірі ліктів, колін і поперекової ділянок множинні згруповані, при пальпації напружені везикули з каламутним вмістом, в’ялою покришкою, ерозії, кірочки. Позитивна проба Ядассона.

 

 

1. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

2. Які ще обстеження необхідні для підтвердження діагнозу?

3. Призначте лікування.

4. Складіть прогноз даного захворювання.

 

Задача 3

Пацієнтка 18 років звернулася із скаргами на висипання на сідницях, в пахових складках; відчуття поколювання, паління, свербіння в ділянці ураження. Захворіла вчора, як вважає після вживання салату з морської капусти. При огляді: на набряклій, еритемній шкірі сідниць, в пахових складках множинні уртикоподібні елементи, згруповані у вигляді різних фігур, везикули при пальпації напружені з щільною покришкою.

 

1. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

2. Які ще обстеження необхідні для підтвердження діагнозу?

3. Призначте лікування.

4. Складіть прогноз даного захворювання.

Задача 4

Пацієнт 56 років скаржиться на появу висипань на ногах, підвищення температури тіла до 38 º С. Два дні тому чоловік відчув поколювання, паління, сверблячку на шкірі гомілок, через день виникла висипка. При огляді: на шкірі колін, зідній поверхні нижньої третини стегна множинні бульозні елементи діаметром до 2 см, на набряклій гіперемійованій основі, при пальпації напружені, з серозним вмістом. При дослідженні у вмісті порожнинних елементів виявлено 20 % еозинофілів.

 

1. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

2. Які ще обстеження необхідні для підтвердження діагнозу?

3. Призначте лікування.

4. Складіть прогноз даного захворювання.

 

Задача 5

Чоловік 45 років, шофер. Захворів близько трьох років тому. Скаржиться на почервоніння шкіри обличчя із загостренням в літні місяці. Суб’єктивних розладів немає. Обєктивно: на шкірі спинки носа з переходом на обидві щоки є суцільна інфільтрована червона пляма з синюшним відтінком, вкрита білуватими лусочками. Під час пошкрябування лусочок хворий відчуває біль. У центрі ураження шкіри – незначні острівці рубцевої атрофії, оточені зоною гіперкератозу, а по периферії – еритема.

 

1. Встановіть діагноз.

2. Складіть план лікування.

Задача 6

При профілактичному медогляді у чоловіка 35 років виявлено атрофічну

смугу, що розпочинається з волосистої частини голови і досягає спинки

носа. Хворіє рік часу. Субєктивних розладів не відзначає.

 

 

1. Вкажіть попередній діагноз.

2. Сформулюйте тактику лікування.

 

Задача 7

Хвора віком 62 роки протягом трьох років хворіє на хронічний дискоїдний червоний вовчак. Місце ураження – шкіра обличчя, кистей.

 

 

1. Яке лікування слід призначити хворій?

2. Які профілактичні заходи доцільно порекомендувати для запобігання рецидивів?


Задача 8

До дерматолога звернувся пацієнт зі скаргою на наявність висипки в поперековій ділянці. Обєктивно: пляма розміром з долоню, навколо неї фіолетовий обідок, центральна частина жовтувато-білого кольору з восокоподібним блиском, щільна; шкірний малюнок згладжений.

 

 

1. При якому захворюванні спостерігається така клінічна картина?

2. Назвіть препарати, які використовують для його лікування.

 

 

Задача 9

Пацієнтка 25 років скаржиться на висипання на обличчі, хворіє місяць часу, початок захворювання повязує з використанням гормональних контрацептивних засобів. Обєктивно: на шкірі обличчя вогнище у вигляді метелика з розгорнутими крилами: спинка на носі, крила на щоках; в центрі вогнища шкіра тонка, рожева, атрофована, навколо шкіра потовщена, щільна з лусочками, периферична зона еритематозна без лущення. Позитивний симптом Беньє-Мещерського і симтом «відірваного жіночого каблука».

 

1. Поставте діагноз.

2. Назвіть шкірні форми даної патології.

3. Призначте лікування.

Задача 10

Пацієнтка 23 роки звернулася до дерматолога з скаргами на висипку на тулубі. Загальний стан задовільний, хворіє близько місяця, своє захворювання повязує з переохолодженням. Обєктивно: під лівою молочною залозою ущільнена бляшка розміром 6 х 8 см, з розмитими краями кольору шкіри. При пальпації шкіра не береться в складку, гладка, просвічуються судини.

 

 

1. Поставте діагноз.

2. Призначте лікування.

Задача 11

 

Пацінт 47 років скаржиться на висипання на шкірі шиї, захворів тиждень тому після тривалого перебування на сонці. Обєктивно: на шиї еритема зі стійким розширеннім капілярів, шкіра набрякла з запальною інфільтрацією.

 

 

1. Поставте діагноз.

2. Призначте лікування.

 

 


Задача 12

Пацієнтка 40 років звернулася із скаргами на висипку на животі і спині, свербіння і відчуття стягнення шкіри в місці ураження. Хворіє тиждень часу, початок захворювання повязує з психологічним перенавантаженням. Обєктивно: на шкірі живота і спини декілька вогнищ ураження розміром від 5 до 10 см, набрякл1, блискуч1, злегка гіперемійован1 з фіолетовим відтінком. При пальпації шкіра напружена.

 

 

1. Поставте діагноз.

2. Призначте лікування.

 

Задача 13

Пацієнтка 40 років скаржиться на висипку на руках. Хворіє місяць часу з моменту появи висипань після відпочинку на морі. Обєктивно: на шкірі тильної поверхні кистей і пальців набрякле вогнища ураження, покрите сіруватими, тоненькими, щільно посадженими лусочками. При зскрібання лусочок хвора відчуває біль.

 

 

1. Поставте діагноз.

2. Назначте лікування.

 

 


Задача 14

Жінка 45 років скаржиться на висипання на правій ступні, відчуття стягнення в ділянці ураження. Хворіє пів року часу. Обєктивно: на тильній поверхні правої ступні вогнище ураження розмірами 10 х 10 см, тверде, алебастрово-білого відтінку з чіткими краями і трохи підвищується над рівнем шкіри.

 

 

1. Поставте діагноз.

2. Назначте лікування.

 

Задача 15

Чоловік 45 років скаржиться на випадіння волосся на голові, без суб’єктивних відчуттів. Вважає себе хворим місяць часу. Обєктивно: на волосистій частині голови в потиличній ділянці вогнище атрофії шкіри з незначним лущенням розмірами 6 х 8 см, навколо гіперкератоз і еритема, волосся в ділянці ураження немає.

 

 

1. Поставте діагноз.

2. Назначте лікування.

 


Задача 16

Жінка 35 років скаржиться на висипання на руках, на відчуття незначного свербіння в ділянці ураження. Захворіла 2 тижні тому після перенесеної гострої респіраторної вірусної інфекції. Обєктивно: на шкірі розгинальної поверхні передпліч, кистей обох орук множинні круглі бляшки до 2 см в діаметрі воскового кольору, при пальпації – щільні.

 

 

1. Поставте діагноз.

2. Призначте лікування.

Задача 17

Пацієнтка 50 років скаржиться на болючу висипку в пахвових складках і в складках під молочними залозами яка виникла 7 днів тому. Початок захворювання повязує зтривалим перебуванням на сонці і потінням. Самостійно не лікувалася. При огляді: у складках під пахвами і під молочними залозами вялі пухирі, ерозії на поверхні яких дрібні яскраво-червоні вегетації із виділеннями і неприємним запахом.

 

 

1. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

2. Які обстеження необхідні в даному випадку?

3. Призначте лікування.

 

 


Задача 18

Пацієнтка 52 роки скаржиться на загальну слабкість, втрату апетиту, появу болючих пухирів на шкірі. Захворювання почалося несподівано після гіперінсоляції тиждень тому. Під час обстеження на шкірі тулуба та кінцівок виявлені ізольовані пухирі з в’ялими покришками, місцями – болючі ерозії.

 

 

 

 

1. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

2. Які проби потрібно застосувати для уточнення діагнозу?

3. Намітьте план лікування.

 

 


Задача 19

Пацієнтка віком 55 років висловлює скарги на висипку в роті та біль під час їди та розмови. Діагноз стоматолога, у якого вона лікувалася 2 тижні тому - ерозивний стоматит. Лікування, що було призначене, виявилось неефективним. Під час огляду: на слизовій оболонці ротової порожнини наявні ерозії, по краях яких залишки покришок луснотих пухирів. Ерозії різної величини, яскраво-червоного кольору. На шкірі висипань немає.

 

 

 

1. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

2. Які обстеження необхідні в даному випадку?

3. Призначте лікування.

 

 


Задача 20

Пацієнтка 52 роки скаржиться на появу висипань на тулубі, біль і свербіння в ділянці ураження. Захворіла 4 дні тому, початок хвороби повязує з фізичними перенавантаженнями. При обстеженні: на незначно гіперемійованій шкірі спини, грудей і живота множинні поверхневі, вялі пухирі із тоненькою покришкою, соковиті яскраво-червоні ерозії, на поверхні яких засохлий ексудат у вигляді пошарових лусочок-кірочок, під якими – нові пухирі.

 

 

 

1. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

2. Які обстеження необхідні в даному випадку?

3. Призначте лікування.

 

Задача 21

Жінка 46 років скаржиться на появу висипань на шкірі тулуба і в пахвових складках, помірний свербіж та болючість в місці ураження.

З анамнезу відомо, що у родині пацієнтки було подібне захворювання. При огляді: на шкірі тулуба і у пахвових складках вялі пухирі 3-4 см в діаметрі, ерозії розміром до долоні. Загальний стан хворої не змінений. Симтом Нікольського негативний.

 

 

1. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз і обґрунтуйте його.

2. Призначте лікування.

3. Складіть прогноз даного захворювання.

 

 

Задача 22

У пацієнтки 50 років на шкірі в пахових ділянках з обох боків множинні бульозні елементи, які швидко руйнуються, яскраво-червоні ерозії, на поверхні яких соковиті дрібні вегетації із виділеннями з неприємним запахом. Зливаючись, вогнища утворюють вегетуючі бляшки діаметром до 10 см різної форми. Симптом Нікольського позитивний безпосередньо біля вогнищ ураження.

 

 

1. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

2. Які ще обстеження необхідні для підтвердження діагнозу?

3. Призначте лікування.

4. Складіть прогноз даного захворювання.

 

Задача 23

У пацієнта 60 років на шкірі обличчя, на лівому крилі носа, на початку носо-губної складки вогнище ураження темного рожево-коричневого кольору, розміром до 2 см в діаметрі, круглої форми, чітко відмежоване, по периферії з дрібними, щільними, блискучими пухлиноподібними елементами, які зливаються між собою і утворюють валикоподібний край.

 

 

 

1. Поставте діагноз.

2. Де і як потрібно лікувати пацієнта?


Задача 24

Чоловік 26 років скаржиться на випадіння волосся на голові. Захворів три місяці тому, початок хвороби повязує з роботою в Іспанії на виноградниках. Спочатку появилося одне вогнище облисіння на потилиці, через місяць ще два на тімяній ділянці. При обстеженні: на волосистій частині голови круглі ділянки облисіння в потиличній частині 3 см в, в тімяній – дві ділянки 3 і 2 см в, в правій скроневій - 3 см в діаметрі. Шкіра на місцях облисіння злегка набрякла, трохи рожева, гіпотонічна, легко збирається в складки. Волосини по периферії вогнищ легко висмикуються.

 

 

 

1. Поставте попередній діагноз.

2. Назначте лікування.

3. Проведіть диференціальну діагностику патології.


Задача 25

 

Дівчина 17 років звернулася з скаргами на свербіння шкіри обличчя, області грудної клітки, підвищену жирність волосся. Хворіє 3 місяці, початок хвороби ні з чим повязати не може, самостійно не лікувалася. При огляді: шкіра лоба, носа, носо-губних складок, підборіддя, області груднини, міжлопаткової ділянок жирна, блискуча, жовтуватого відтінку, покрита жирними лусочками; волосся на голові жирне, блистить, злипається, лупа.

 

 

 

 

1. Поставте діагноз.

2. Вкажіть можливу причину захворювання..

3. Назначте лікування.

4. Профілактика рецидивів.

 

 

Задача 26

У пацієнта 45 років на шкірі шиї, повік, пахвинної ямки множинні бородавчастоподібні утворення із широкою основою, підвищуються над шкірою у вигляді рухомого вузла, темно-коричневого або кольору шкіри, від 0,3 до 0,5 см діаметром, неправильних контурів, поверхня ворсинчаста.

 

 

 

1. Поставте діагноз.

2. Яким чином можна підтвердити діагноз?

3. Назначте лікування.

 

 


Задача 27

У пацієнтки 35 років на шкірі задньої та правої бокової поверхні шиї, мішкоподібні елементи зі зморшкуватою коричневою поверхнею, розміром до 1см в діаметрі. При пальпації мякої консистенції.

 

 

 

1. Поставте діагноз.

2. Назначтелікування.


Задача 28

У пацієнта 70 років на нижній губі справа виразка з щільним валиком навколо, дно вкрите грануляціями. Хворіє пів року часу, з моменту появи на місці ураження гладенького вузла до 3 см в діаметрі, місяць тому утворилася виразка, яка при подразненні кровоточить.

 

 

 

1. Поставте діагноз.

2. Де і як потрібно лікувати пацієнта?

 


 

Задача 29

У пацієнта 77 років на шкірі середньої третини розгинальної поверхні лівого передпліччя чорна пляма діаметром до 1 см, неправильної форми, при пальпації щільна, напіввипукла, з нерівною поверхнею, горбиста. Хвороба триває 4 місяці, при невеликих травмах висипу виникає кровоточивість.

 

 

 

1. Поставте діагноз.

2. Де і як потрібно лікувати пацієнта?

 


 

Задача 30

Хлопець 16 років звернувся з скаргами нависипку на обличчі, тулубі. Хворіє тиждень часу, появу висипань повязує з переохолодженням.

Подібні ураження шкіри були рік тому взимку. При огляді: шкіра обличчя,

спини, шиї, грудей злегка гіперемійована з множинними рожевими

запальними, щільними, кулястими папулами до 5 мм в діаметрі; пустулами

конічної форми. При пальпації висипка болюча.

 

 

 

 

1. Поставте діагноз.

2. Вкажіть можливу причину захворювання..

3. Назначте лікування.

4. Профілактика рецидивів.


Задача 31

У пацієнтки 30 років на щоках, лобі і підборідді шкіра еритематозна з телеангіектазіями, множинними дрібними фолікулярними дрібними запальними червоними папулами.

 

 

 

1. Поставте діагноз.

2. Назначте лікування.


 

Задача 32

У дитини 6 місяців на шкірі тулуба, шиї, в складках множинні міліарні червоні запальні вузлики, на верхівці яких малесенькі пустули.

 

 

 

1. Поставте діагноз.

2. Назначте лікування.

3. Профілактика захворювання.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1086 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.038 сек.)