АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Коагуляція аерозолів та методи їх руйнування

Прочитайте:
  1. II.Методи діагностики інфекції під час вагітності
  2. IV. Методические указания студентам по подготовке к занятию
  3. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  4. V. Методичне забезпечення
  5. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  6. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  7. VI. Методика
  8. VI. Методичне забезпечення
  9. VI. Методичне забезпечення
  10. VI. Методичне забезпечення

Аерозолі належать до нестійких дисперсних систем. Вони не ма­ють факторів стабілізації, характерних для ліозолів. Тому, володіючи за високої дисперсності достатньою седиментаційною стійкістю, аерозолі є агрегативно нестійкими системами. Цим і пояснюється відносно не­велика тривалість "життя" будь-якого аерозолю.

Внаслідок інтенсивного броунівського руху в системах з газовим дисперсійним середовищем, коагуляція аерозолів відбувається значно швидше, ніж ліозолів. На її швидкість впливає також полідисперсність аерозолів, форма частинок та наявність на них протилежних за знаком зарядів (біполярність).

На практиці аерозолі руйнують кількома основними методами: зміною швидкості та напрямку потоку аерозо­лю, дією ультразвуку, фільтрацією та дією електричного поля.

Виділення дисперсної фази з аеро­золю шляхом зміни швидкості та на­прямку його руху проводять у спеціаль­них апаратах - циклонах - циліндрич­них резервуарах з конічним днищем (мал. 9).

При пропусканні потоку аерозолю крізь циклон у ньому виникають великі відцентрові сили, що примушують тверді частинки втрачати швидкість і

Мал. 9 Мал. 10

осідати на дно апарата. За допомогою циклона вдається осадити час­тинки з розміром більшим за 1 ∙ 10-6 м.

Ультразвуковий метод використовують в основному для руйнуван­ня туманів, наприклад сульфатнокислого. Процес коагуляції відбуваєть­ся дуже швидко, впродовж кількох секунд. Метод малоефективний для руйнування дуже розбавлених аерозолів.

Тонке очищення газів від аерозольних частинок досягається фільтру­ванням. З цією метою широко застосовують паперові, азбестові та тка­нинні фільтри. Дуже дрібні частинки відокремлюють від газової фази за допомогою фільтрів з поруватих керамічних матеріалів.

Аерозолі можна зруйнувати також дією електричного поля високої напруги (до 50000 В), у якому відбувається йонізація молекул дисперсій­ного середовища (газу). З цією метою на практиці використовують елек­трофільтри (мал. 10.).

Під час пропускання крізь них аерозолю, частинки дисперсної фази адсорбують йони газу, набувають заряду і під дією електричного поля осідають на протилежно зарядженому електроді.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 418 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)