АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Участь шкіри у теплорегуляції

Прочитайте:
  1. Будова та функції шкіри
  2. Будова та функції шкіри
  3. Будова шкіри
  4. Верхній латеральний шкіриий нерв ллеча
  5. Визначення просторового порога тактильної чутливості шкіри людини.
  6. ВІРУСНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ШКІРИ
  7. Гігієна шкіри дитини
  8. Гістологічна класифікація пухлин шкіри (ВОЗ, 1980)
  9. ГРИБКОВИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ШКІРИ
  10. ГРИБКОВІ ЗАХВОРЮВАННЯ ШКІРИ

Процес теплоутворення (теплопродукція) відбувається переважно хімічним шляхом, коли при розкладанні та окисненні в мітохондріях вуглеводів, жирів, білків вивільняється енергія АТФ, більша частина якої використовується на утворення теплової енергії. Теплоутворення залежить від інтенсивності обміну: у стані спокою людини воно невелике, під час роботи підвищується; інтенсивність обміну речовин (а отже і теплопродукція) залежить від температури - на холоді вона вища, ніж у теплі. Найбільше тепла в організмі людини виробляють органи з напруженим обміном речовин. Це насамперед печінка, температура якої становить 37,8-38˚С, та скелетні м‘язи, що мають температуру 37-37,2˚С. За звичайних умов довкілля у спокійному стані у людини близько 70% тепла утворюється за рахунок печінки і 30% - скелетних м‘язів і внутрішніх органів. Під час фізичного напруження, навпаки, 70% тепла утворюється завдяки працюючим м‘язам, а решта - завдяки печінці та іншим внутрішнім органам. Вирівнюється температура в організмі за участю крові.

Основна частина тепла (82%) виділяється організмом через шкіру, через органи дихання — 12%, на зігрівання прийнятої їжі і води — 4,6%, з сечею і калом — 1,3%. Віддача організмом тепла здійснюється теплопроведенням, тепловипромінюванням і випаровуванням поту з поверхні шкіри. Чим вища температура шкіри, тим більша тепловіддача. Кровопостачання шкіри регулюється рефлекторно. У шкірі є багато рецепторів, які сприймають теплове і холодове подразнення. Збудження, що виникає в рецепторах, іде в судиноруховий центр головного мозку, який регулює кровопостачання шкіри розширенням і звуженням її судин. Імпульси від судинорухового центра до кровоносних судин шкіри передаються по вегетативних нервах.

При високій температурі навколишнього середовища, а також при посиленій теплопродукції судини внутрішніх органів звужуються, а судини шкіри розширюються, внаслідок чого кров швидко переносить тепло з місць теплопродукції до місця тепловіддачі. При низькій температурі і невисокій теплопродукції, навпаки, шкіра блідне, її судини звужуються, основна маса крові циркулює по внутрішніх органах, і тепловіддача різко зменшується.

Втрата тепла під час випаровуванні поту в дітей більша, ніж у дорослих, бо в них більша поверхня шкіри на 1 кг маси тіла. Потовиділення під пахвами при підвищенні температури настає в дітей близько в 7 років, а при розумовому напруженні воно починається в середньому шкільному віці, поступово збільшуючись з віком.

Стала температура тіла людини зумовлюються тим, що центральна нервова система регулює, з одного боку, інтенсивність утворення тепла, а з другого — інтенсивність тепловіддачі.

Встановлено, що в підгорбиковій ділянці проміжного мозку є окремі ядра, які контролюють теплоутворення і тепловіддачу, — це центр теплорегуляції.

Збудниками центру теплорегуляції є температура крові та рефлекторні впливи. Якщо температура крові, що проходить в проміжному мозку, підвищена, то центр теплорегуляції збуджується, і в діяльності організму наступають зміни, які сприяють зниженню температури. При зниженні температури крові центр теплорегуляції реагує підсиленням інтенсивності процесів, які зумовлюють підвищення температури. Під дією різних змін температури на шкіру в її рецепторах виникають збудження, які надходять у центр теплорегуляції. Звідти імпульси йдуть по відцентрових нервах до органів, зв’язаних з теплоутворенням (м’язи, печінка, тощо) і тепловіддачею, і викликають зміну їх діяльності. Імпульси з центру теплорегуляції до органів теплоутворення і тепловіддачі передаються по симпатичних нервах. Центр теплорегуляції підгорбикової ділянки головного мозку перебуває під контролем кори великих півкуль.

Таким чином, через шкіру відбувається вплив на весь організм і гуморально (тому що шкіра є місцем утворення деяких ферментів, імунних тіл і специфічних начал росту — вітастеринів), і рефлекторно. Через кору головного мозку подразнення шкіри впливає на рівновагу вегетативної нервової системи, на морфологічні особливості крові, її фізико-хімічний склад, на функцію внутрішніх органів тощо.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 544 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)