АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Клітинна будова організму

Прочитайте:
  1. Активна детоксикація організму
  2. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  3. Анатомічна будова кістки
  4. Анатомо-фізіологічна характеристика шляхів виведення з організму продуктів обміну речовин, можливі порушення.
  5. Будова i з’єднання кiсток грудного пояса
  6. Будова i з’єднання кiсток передплiччя та кистi
  7. Будова автономної нервової системи.
  8. Будова гіпоталамуса.
  9. Будова гіпоталамусу III шлуночка та ретикулярної формації
  10. Будова глотки, її зв’язок із сусідніми органами.

Клітинна будова організмів була остаточно встановлена в XIX ст. Клітинна теорія була сформульована німецьким вченим Теодором Шванном у 1839 році у своїй науковій роботі, яка побачила світ під назвою „Мікроскопічні дослідження про відповідність у структурі і рості тварин і рослин”. Клітинна теорія – фундаментальне узагальнення біології,яка визначає взаємозв’язок усіх проявів життя на Землі з клітиною,характеризує клітину одночасно як цілісну самостійну одиницю біологічної активності та як складову частину багатоклітинних організмів рослин і тварин.

За цією теорією рослинні і тваринні організми складаються з величезної кількості мікроскопічно малих живих частинок — клітин, проміжки між якими заповнені міжклітинною речовиною. Клітина є мікроскопічним структурним елементом багатоклітинного організму. Лише найпростіші організми складаються з однієї клітини.

Більшість клітин, через їх дуже малі розміри, невидимі неозброєним оком. Виняток становлять «гігантські» клітини, наприклад ікра (яйцеклітини) риб і земноводних, яйця плазунів і птахів.

Форма клітин тваринного організму залежить від умов, у яких вони перебувають, та функції, яку вони виконують. Так, м’язові клітини, які виконують функцію руху, витягнуті у вигляді волокон; клітини епітеліальної тканини щільно з’єднані між собою і мають багатокутну форму; нервові клітини мають довгі відростки і т. д. (мал. 0003)


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 604 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)