АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

РОЗДІЛ V

Прочитайте:
  1. На які частини розділена біла речовина спинного мозку?
  2. Практичні навички за розділом «Патофізіологія серцево-судинної та дихальної системи»
  3. Практичні навички за розділом «Патофізіологія системи травлення, печінки та нирок»
  4. Розділ 1. Загальні положення, класифікація, диференційна діагностика
  5. РОЗДІЛ 2.
  6. РОЗДІЛ 2.
  7. Розділ 2. дослідження вірусів людини та тварин
  8. Розділ 2. Клініка, лабораторна діагностика, терапія окремих форм анемій
  9. РОЗДІЛ 2. Матеріали самоконтролю.
  10. Розділ 2. Теорія поведінки споживача.

АНАТОМІЯ, ФІЗІОЛОГІЯ І ГІГІЄНА ОРГАНІВ РУХУ ДИТИНИ

 

Опорно-руховий апарат людини складається з двох основних частин: кісткової і м’язової систем. Кістки — пасивна частина апарата руху, а м’язи — активна, яка приводить у рух кістки.

У нормальних умовах скорочення м’язів викликається нервовими ім­пульсами, які виникають в рецепторах під впливом дії подразника і по нер­вових шляхах передаються до м’язів. Усі рухи людини чи тварини зумовлюються впливами зовнішнього середовища або процесами, що відбуваються в організмі. І. М. Сєченов довів, що причинне обумовленими є не тільки мимовільні (рефлекторні) рухи, але й рухи довільні, свідомі..

Таким чином, у здійсненні рухової функції, крім кісток і м’язів, важ­ливу роль відіграє нервова система.

Значення рухів у житті людини важко переоцінити: за допомогою різноманітних і складних рухів людина здійснює трудову діяльність, спіл­кується з іншими людьми (мова, письмо), займається спортом, створює твори мистецтва і т. д.

У дітей руховий апарат ще недосконалий. Аж до повного змужніння організму він перебуває в стані бурхливого морфологічного і функціональ­ного розвитку. Тому кістки і м’язи дітей потребують бережного ставлення до них і забезпечення оптимальних гігієнічних умов для нормального їх розвитку.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 446 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)