АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Змістовий модуль 3. Спеціальна гістологія та кмбріологія регуляторних систем.

Прочитайте:
  1. III модуль. Соотношение факторов генотипа и среды в возникновении наследственных болезней и проблем психического дизонтогенеза
  2. Вплив гарячки на діяльність органів і систем.
  3. Гістологія
  4. Гістологія (частина 1)
  5. Гістологія (частина 2)
  6. Для підсумкового модульного контролю
  7. ЗАГАЛЬНА ГІСТОЛОГІЯ
  8. Змістовий модуль 1. Введення в гістологію, цитологію та ембріологію. Основи цитології, загальної та порівняльної ембріології.
  9. Змістовий модуль 17
  10. Змістовий модуль 2 «Догляд за хірургічними хворими»

Конкретні цілі:

- Пояснювати поняття про органи, морфологічні та функціональні системи.

- Трактувати особливості мікроскопічної будови порожнистих та паренхіматозних органів.

- Інтерпретувати будову різних органів людини в аспекті взаємовідношень тканин, що входять до їх складу в різні вікові періоди, а також в умовах фізіологічної та репаративної регенерації.

Тема 31. ЦЕНТРАЛЬНІ ОРГАНИ ЕНДОКРИННОЇ СИСТЕМИ. ГІПОТАЛАМУС. ГІПОФІЗ. ЕПІФІЗ.

Загальна морфофункціональна характеристика. Поняття про гормони та їх значення для організму. Клітини-цілі і рецептори гормонів. Механізм дії гормонів. Принцип зворотного зв'я-зку. Класифікація ендокринних залоз. Центральні та периферичні ланки ендокринної системи.

Нейроендокринна система регуляції функцій організму. Гіпоталамус. Крупно- та дрібноклітинні ядра гіпоталамуса як центральна ланка ендокринної системи. Будова та функції нейросекреторних клітин. Гіпоталамо-нейрогіпофізарна та гіпоталамо-аденогіпофізарна системи та їх нейрогемальні органи (нейрогіпофіз та медіальна еміненція). Ліберини та статини.

Епіфіз. Будова, клітинний склад, зв'язок з іншими ендокринними залозами. Гормони та їх дія. Розвиток, вікові зміни.

Гіпофіз. Ембріогенез адено- та нейрогіпофіза. Будова, клітинний склад аденогіпофіза. Морфофункціональна характеристика ендокриноцитів, їх зміни при порушеннях гормонально-го балансу. Гіпоталамо-аденогіпофізарна судинна система, її роль в транспорті гормонів. Будова та функції нейрогіпофіза, його роль у виведенні в кров гормонів переднього гіпоталамуса. Віко-ві зміни.

 

Тема 32. ПЕРИФЕРІЙНІ ОРГАНИ ЕНДОКРИННОЇ СИСТЕМИ. ЩИТОВИДНА, ПРИЩИТОВИДНІ, НАДНИРНИКОВІ ЗАЛОЗИ.

Щитовидна залоза. Розвиток, будова, клітинний склад. Фолікули. Фолікулогенез. Морфо-функціональна характеристика фолікулярних ендокриноцитів. Будова, гормони та їх дія. Особливості секреторного циклу. Перебудова фолікулів у зв'язку з різною функціональною активністю. Парафолікулярні ендокриноцити,джерела розвитку, локалізація, гормони та їх дія.

Прищитовидні залози. Розвиток,будова та клітинний склад. Паратирин, його роль у ре-гуляції мінерального обміну.

Надниркові залози. Ембріогенез. Фетальна та дефінітивна кора надниркової залози. Зони кори, їх будова, морфофункціональна характеристика їх ендокриноцитів. Роль гормонів кори надниркової залози у розвитку загального адаптаційного синдрому. Мозкова речовина наднир-кової залози (будова, клітинний склад, гормони, їх дія).

Поодинокі гормонпродукуючі клітини неендокринних органів. Класифікація за похо-дженням. Клітини АРUD - системи, локалізація, гормони та їх дія.

Тема 33. СЕРЦЕВО-СУДИННА СИСТЕМА-1. СЕРЦЕ. АРТЕРІЇ..

Загальна характеристика. Джерела ембріонального розвитку. Серце. Загальна будова стінки серця. Ендокард, клапани серця.

Міокард. Особливості будови та функції серцевої м'язової тканини. Морфофункціональна характеристика скоротливих, провідних і секреторних кардіоміоцитів. Провідна система серця. Можливості регенерації серцевої м'язової тканини.

Будова епікарда та перикарда.

Класифікація судин. Залежність будови стінки судин від умов гемодинаміки. Вікові зміни.

Загальний план будови судинної стінки. Артерія. Типи артерій (еластична, м'язово- еластична, м'язова). Органні особливості артерій.

 

Тема 34. СЕРЦЕВО-СУДИННА СИСТЕМА-2. МІКРОЦИРКУЛЯТОРНЕ РУСЛО. ВЕНИ.

Гемомікроциркулярне русло. Гемокапіляри. Будова ендотелію. Артеріоло-венулярні анас-томози.

Вени, особливості будови порівняно з артеріями. Класифікація вен. Будова венозних клапанів. Органні особливості вен.

Лімфатнчні судини. Класифікація, будова лімфатичних судин різних типів. Особливості будови лімфатичних капілярів та посткапілярів, участь у мікроциркуляції.

Серце новонародженого. Перебудова, розвиток і вікові зміни серця після народження.

Тема 35. ЕМБРІОГЕНЕЗ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ.

Джерела розвитку та ембріогенез серця. Серце новонародженого. Перебудова, розвиток і вікові зміни серця після народження.

Ембріогенез судинної системи. Утворення та подальша перебудова системи зябрових артерій. Закладка кардинальної, пуповинної та жовткової систем вен, їх подальша перебудова.

Кровообіг плоду.

Тема 36. ЦЕНТРАЛЬНІ ОРГАНИ КРОВОТВОРЕННЯ ТА ІМУННОГО ЗАХИСТУ. ЧЕРВОНИЙ КІСТКОВИЙ МОЗОК. ТИМУС.

Загальна морфофункціональна характеристика та класифікація.

Червоний кістковий мозок. Локалізація, будова та функції: стром, паренхіма, васкуляризація. Жовтий кістковий мозок. Вікові зміни. Регенерація.

Тимус (вилочкова залоза) як центральний орган Т-лімфцитопоезу. Часточки: кіркова та мозкова речовини, тимусні тільця. Особливості васкуляризації. Вікова та акцидента-льна інволюція, тиміко-лімфатичний статус.

 

Тема 37. ПЕРИФЕРІЙНІ ОРГАНИ КРОВОТВОРЕННЯ ТА ІМУННОГО ЗАХИСТУ. СЕЛЕЗІНКА. ЛІМФАТИЧНІ ВУЗЛИ.

Селезінка. Будова та функції: строма та паренхіма, біла та червона пульпа. Т- і В-зони білої пульпи.Особливості кровопо-стачання. Структура та функція венозних синусів селезінки. Можливості регенерації селезінки.

Лімфатичні вузли. Будова та функції: строма та паренхіма, кіркова та мозкова речовина. Т- і В-зони. Пара-кортикальна зона. Система синусів. Гістофізіологія лімфатичних вузлів. Регенерація.

Гемолімфатичні вузли. Особливості будови та значення.

Єдина імунна система слизових оболонок: лімфатичні вузлики в стінці повітроносних шляхів, травного каналу й інших органів.

 

Тема 38. ДІАГНОСТИКА МІКРОПРЕПАРАТІВ ТА ЕЛЕКТРОННОГРАМ ЗМІСТОВОГО МОДУЛЯ 3.

Демонстрація студентом оволодіння практичними навичками. Уміння налаштувати мікроскоп до роботи, користування об’єктивами малого та великого збільшення. Вміння ідентифікувати мікропрепарат за його структурними особливостями та тинкторіальними властивостями. Вміння визначити та вивести на вказівку певну структуру в препараті. Мотивувати свою відповідь. Визначати ультрамікроскопічні структури на ЕМ-мікрофотографії, аналізувати їх функціональний стан за особливостями будови.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 592 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)