АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Непаразитарные кисты печени

Прочитайте:
  1. IX. Мероприятия по обеспечению федерального государственного санитарно-эпидемиологического надзора
  2. V. Материально-техническое обеспечение дисциплины
  3. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  4. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  5. VI. Правила обеспечения экологической безопасности, соблюдения карантина в морских портах
  6. VI. Учебно-методическое и информационное обеспечение
  7. Абсцесс печени.
  8. Альвеококк печени.
  9. Анализ и обеспечение рабочих режимов в R-C и R-D - делителях напряжения
  10. Анализ и обеспечение усилительного и ключевого режимов в транзисторных делителях напряжения

 

 

Непаразитарные кисты печени - это разнообразные нозологические формы, объединяемые по одному признаку - образованию в печени полости (или полостей), заполненных жидкостью.
В настоящее время они диагностируются благодаря применению современных визуализирующих методов - УЗИ и КТ. Кисты на эхограмме имеют сферическую или овальную форму, свободны от эхо-сигналов. Кисты могут быть множественными и единичными (солитарными). Дальнейшая диагностическая тактика заключается в решение ряда вопросов: 1) кисты паразитарные или непаразитарные; 2) при солитарной кисте - не является ли она проявлением первичного рака печени; 3) имеются ли осложнения кист.

Для вирішення першого питання необхідно провести серологичеськіє дослідження з паразитарними діагностікумамі на наявність ехинококкоза (реакція Каццоні і гемаглютінациі) і альвеококкоза (реакція латекс-агглютінациі). Для виключення раку печінки проводиться дослідження ферментів, а також маркерів пухлинного зростання - альфа-фетопротєїна. Іноді питання вирішується під час операції і подальшого гістологічного дослідження. Ускладнення солітарних кіст різноманітні - нагноєння, розривши і крововиливу в стінку кісти, здавлення загальної жовчної протоки з розвитком механічної жовтяниці. Множинні кісти характерні для полікистоза печінки, який нерідко поєднується з полікистозом нирок, підшлункової залози. Це генетично детерміноване захворювання, перебіг його в основному сприятливе. У хворих з поширеним процесом може розвинутися печінкова недостатність.

При неускладнених непаразитарних кістах хворі спостерігаються з періодичним виконанням УЗІ. Ускладнені форми вимагають хірургічного втручання.

Проблема діагностики і лікувально-тактичних критеріїв при об'ємних утвореннях черевної порожнини і зачеревного простору залишається невирішеною. Кісти печінки зустрічаються приблизно у 0,8% населення, а за даними аутопсії, частота невиявлених непаразитарних кіст печінки досягає 1,86%. У жінок кісти печінки зустрічаються в 3-5 разів частіше, ніж у чоловіків, виявляються в період між 30 і 50 роками життя. Кісти печінки ділять на істинні і помилкові. Згідно сучасним патогенетичним підходам, дійсні кісти в печінці виникають з аберрантних жовчних ходів, тобто під час ембріонального розвитку не відбувається підключення до системи жовчних шляхів окремих внутрідолькових і міжчасточкових жовчних ходів відсутність інволюції цих ходів є причиною розвитку кіст печінки

Помилкові кісти печінки розвиваються після травматичного центрального або підкапсульного розриву печінки, їх стінка складається з фіброзно-зміненої тканини печінки. Помилкові кісти печінки можуть також утворюватися після лікування абсцесу печінки, ехинококкектомії. Вміст кіст печінки є світлою прозорою або бурою прозорою рідиною з домішкою крові або жовчі. Вони частіше зустрічаються в лівій частці печінки.

Класифікація непаразитарних кіст печінки по Б.В. Петровському.

- Полікистоз печінки (полікистозная хвороба):

- а) з поразкою тільки печінки;

- б) з ураженням нирок і інших органів.

- - Солітарниє, дійсні кісти печінки:

- а) прості солітарниє кісти печінки;

- б) багатокамерна цистаденома печінці;

- в) дермоїдниє кісти;

- г) ретенційні кісти.

- - Помилкові кісти печінки:

- а) травматичні;

- б) запальні.

- - Околопеченочниє кісти.

- - Кісти зв'язок печінки.

Клінічна симптоматика у хворих з полікистозом печінки поліморфна і не має специфічного характеру. Найбільш частими симптомами були невизначені болі в правому підребер'ї і епігастральній області, асиметрія живота, визначення пухлиноподібної освіти в правому підребер'ї. Вирішальний чинник в діагностиці належить УЗІ і РКТ черевної порожнини. УЗІ-ознаки характеризувалися наявністю множинних округлих або овальних тонкостінних ехонегатівних утворень, що дають позаду себе посилення акустичного сигналу і його бічне ослаблення. КТ дозволяє встановити наявність об'ємних порожнинних утворень печінки в 100% "випадків.

Найбільші диференціальні труднощі виникають при розпізнаванні полікистоза і ехинококкоза печінки. У подібних випадках необхідне виконання серологичеськіх реакцій - непрямій гемагглютінациі (РНГА), латекс-аглютінациі, іммуноферментний аналіз (ІФА). Наші дослідження свідчать про більшу значущість цих методів в диференціальній діагностиці полікистоза і ехинококкоза печінки.

Радіоізотопне гепатоськанірованіє, ангиографія чреватого стовбура і лапароскопія на сучасному етапі мають скоріше історичне значення і не дозволяють визначити об'єм і характер ураження печінки.

Диференціальна діагностика: з паразитарними кістами печінки, гемангіомою, ретроперітонеальньмі пухлинами, пухлинами кишки, брижі, підшлункової залози, водянкою жовчного міхура. Розрізняють три морфологічні типи солітарних кіст печінки.

- однокамерні з щільною стінкою;

- зазвичай багатокамерні, відмежовані перегородками, володіють злоякісним потенціалом;

- що не мають епітеліального вистилання; ці кісти наповнені фібрином або фибринозно-гнійним детритом.

Ускладнення:

а) крововиливу в стінку кисті;

б) нагноєння кіст;

в) перфорація кісти;

г) перекрут кісти на ніжці;

д) злоякісне переродження.

У виборі свідчень до хірургічного лікування і визначенні об'єму і характеру оперативного втручання у хворих полікистозом печінки необхідно дотримуватися диференційованої тактики, яка обумовлює розміри кіст і їх локалізацію, наявність ускладнень і супутніх захворювань.

Всі оперативні втручання при кістах печінки діляться на радикальні, умовно-радикальні, паліативні.

При полікистозе печінки радикальною операцією вважається трансплантація печінки.

Умовно-радикальні операції:

- вилущування кісти з її оболонками;

- резекція ураженої частини печінки;

- лапароскопічне посічення стінки кісти (домектомія).

Паліативні операції:

- розтин і спорожнення кісти;

- марсупіалізация кісти;

- цистоентеро-, цистогастроанастомоз.

За наслідками обстеження і лікування хворих з непаразитарними кістами печінки нами запропонована наступна класифікація свідчень до оперативного лапароскопічного лікування.

- Свідчення до оперативного лапароскопічного лікування кіст печінки.

- 1. Абсолютні: нагноєння, розривши, кровотеча.

- 2. Умовно-абсолютні:

- - гігантська кіста будь-якої локалізації (більше 10 см в діаметрі);

- - кіста з центральним розташуванням в комірах печінки (із здавленням біліарного тракту і/або з явищами портальній гіпертензії);

- - кіста з вираженою клінічною картиною (постійні болі в підребер'ї, диспепсичні явища, схуднення і ін.).

- 3. Відносні:

- - кісти великих розмірів (від 3 до 10 см в діаметрі);

- - ізольована кіста III-IV сегментів;

- - рецидивні кісти печінки у разі неефективності пункцион них методів лікування.

- 4. Хворі з кістами печінки діаметром до 3 см підлягають диспансерному спостереженню.

- Використання запропонованої класифікації дозволяє точніше визначити свідчення і протипоказання до лапароскопічного способу хірургічного лікування кіст печінки, поліпшити його результати.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 489 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)