АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Одеса – 2010 р.

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра хірургії № 1

 

 

Методичні рекомендації

до практичного заняття з дисципліни “Хірургічні хвороби з дитячою хірургією та онкологією” для студентів VІ курсу медичного факультету.

 

Модуль № 4. “Симптоми та синдроми в хірургії”

Змістовий модуль № 8. “Клінічні прояви хірургічних хвороб”

Тема № 25. “Пошкодження органів грудної порожнини. Клініка і діагностика пневмотораксу, гемотораксу і хілотораксу. Лікувальні підходи”.

Обговорено і затверджено

На методичній нараді кафедри

«_9__»__червня__2010 р.

Протокол № __8__

Завідувач кафедри

__________ Грубнік В.В.

Одеса – 2010 р.

1. Тема заняття: Пошкодження органів грудної порожнини. Клініка і діагностика пневмотораксу, гемотораксу і хілотораксу. Лікувальні підходи. (6 годин).

2. Актуальність теми.

У даний час пошкодження органів грудної клітини займають третє місце після пошкоджень кінцівок і черепно-мозкових, складаючи 10-20% в структурі госпіталізації.

До 25% пошкоджень грудної клітини - важкі пошкодження, що вимагають невідкладного хірургічного втручання. Висока соціальна значущість пошкоджень органів грудної клітини визначається тим, що близько 90% потерпілих - особи працездатного віку, із значною тривалістю лікування і реабілітації, великою кількістю гнійно-септичних ускладнень (до 20%) і високою летальністю (від 17 до 30%). Цю картину доповнюють дані судово-медичної експертизи, згідно яким частота пошкоджень грудної клітини складає 43% серед механічних пошкоджень з летальним результатом, при цьому 60,3% потерпілих гинуть від важких пошкоджень органів грудної клітини безпосередньо на місці події, а 22,4% - під час транспортування. Звертає на себе увагу те, що і сьогодні до 15% потерпілих вмирають не через тяжкість і обширність пошкодження, а від вторинних причин, що можуть бути усунені..

Тому вивчення даної патології є важливим в роботі лікаря не тільки хірургічної, а й загальноклінічної практики. З цією метою студент повинен орієнтуватися в питаннях пошкоджень грудної порожнини для своєчасного проведення необхідного до обстеження, визначення діагнозу, тяжкості ушкодження, а також правильного та висококваліфікаційного надання допомоги постраждалому.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 323 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)