АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Спінальний шок.

Крім забезпечення рефлекторної діяльності, спинний мозок виконує ще багато функцій. Імпульси, що поступають у спинний мозок по низхідних щляхах можуть контролювати різноманітні впливи на мотонейрони і навіть видозмінювати інформацію, що поступає у мозок по аферентним нейронам. Тому часткове або повне перерізування спинного мозку викликає різке порушення діяльності спінальних сегментів нижче місця перерізування (спінальний шок), в першу чергу через виключення зв’язків з головним мозком, які тонізують центри спинного мозку.

Тривалість шоку залежить від розвитку ЦНС: у жаб – кілька хвилин, у мавп – кілька тижнів, у людини – кілька місяців. Під час шоку виникає гіперполяризація постсинаптичної мембрани мотонейронів спинного мозку, що є основою гальмування.

Якщо травматичний розрив спинного мозку був на рівні ІІ-ХІІ грудних сегментів (найчастіше), виникає повна параплегія, зникнення всіх довільних рухів, які інервуються сегментами нижче травми (порушення пірамідних шляхів); повністю втрачаються всі види шкірної чутливості.

Недовільні рухові рефлекси протягом тижнів і місяців поступово відновлюються (спочатку згинальні, потім розгинальні), навіть посилюються, з’являються патологічні.

3. Стовбур мозку та його функції:

Головний мозок складається з двох півкуль і стовбура (довгастий, середній і проміжний мозок, міст) з мозочком. У мозку є 4 порожнини – шлуночки.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 623 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)