АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зміст теми. За своєю формою грудна клітка нагадує овоід з верхнім вузьким кінцем і нижнім більш широким, причому обидва кінці косо зрізані

Прочитайте:
  1. IV. Зміст навчального матеріалу
  2. IV. Зміст навчального матеріалу
  3. IV. Зміст навчального матеріалу
  4. IV. Зміст навчального матеріалу
  5. IV. Зміст навчального матеріалу
  6. IV. Зміст начального матеріалу
  7. V. Зміст теми заняття.
  8. VI. ЗМІСТ ЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ
  9. Див. зміст тем № 30-47.
  10. Додаток Короткий зміст теми.

За своєю формою грудна клітка нагадує овоід з верхнім вузьким кінцем і нижнім більш широким, причому обидва кінці косо зрізані. Крім того, овоід грудної клітини кілька здавлений спереду назад.

Грудна клітка, compages thoracis, Має два отвори або апертури: верхню, apertura throracis superior, І нижню, apertura thoracis inferior, Затягнуту мускульною перегородкою - діафрагмою. Ребра, що обмежують нижню апертуру, утворюють реберну дугу, arcus costalis.

Передній край нижньої апертури має вирізку в формі кута, angulus infrastemalis, Подгрудінной кут; у вершини його лежить мечоподібний відросток. Хребетний стовп по середній лінії вдається в грудну порожнину, і по боках від нього, між ним іребрами, виходять широкі легеневі борозни, sulci pulmonales, В яких містяться задні краю легень. Простору між ребрами називаютьсямежреберья, spatia intercostalia.

У ссавців, у яких в силу їх горизонтального положення грудні нутрощі тиснуть на нижню стінку, грудна клітка довга і вузька, причому вентро-дорсальний розмір перевершує поперечний, внаслідок чогогрудна клітка має як би здавлену з боків форму з виступаючою вентральной стінкою у вигляді кіля (кілеобразная форма). У мавп у зв'язку з, поділом кінцівок на руки і ноги і починається переходом до прямоходіння грудна клітка стає ширше і коротше, проте вентро-дорсальний розмір ще переважає надпоперечним (мавпяча форма). Нарешті, у людини в зв'язку з повним переходом до прямоходіння рука звільняється від функції пересування і стає хватальним органом праці, внаслідок чого грудна клітка відчуває тягу прикріплюються до неї м'язів верхньої кінцівки; нутрощі тиснуть не на вентральній стінку, що стала тепер передній, а на нижню, утворену діафрагмою, внаслідок чого лінія тяжкості при вертикальному положенні тіла переноситься ближче до хребетного стовпа. Все це призводить до того, що грудна клітка стає плоскою і широкою, так що поперечний розмір перевищує переднезадній (Людська форма; рис. 24).

Відображаючи цей процес філогенезу, і в онтогенезі грудна клітка має різні форми. У міру того як дитина починає вставати, ходити і користуватися своїми кінцівками, а також у міру росту і розвитку всього апарату руху та нутрощів грудна клітка поступово набуває характерну для людини форму з переважаючим поперечним розміром.

Форма і величина грудної клітини схильні також значним індивідуальним варіаціям, обумовленим ступенем розвитку мускулатури і легенів, що в свою чергу пов'язано зі способом життя і професією даної людини. Так як вона містить такі життєво важливі органи, як серце і легені, то ці варіації мають велике значення для оцінки фізичного розвитку індивідуума і діагностики внутрішніх захворювань.
Зазвичай розрізняють три форми грудної клітки: плоску, циліндричну і конічну.
У людей з добре розвиненою мускулатурою і легкими грудна клітка стає широкою, але короткою і набуває конічної форми, тобто нижня її частина ширше, ніж верхня, ребра мало нахилені, angulus infrasternalis великий. Така грудна клітка перебуває ніби в стані вдиху, чому її називають інспіраторной. Навпаки, у людей зі слабо розвиненою мускулатурою і легкими грудна клітка стає вузькою і довгою, набуваючи плоску форму, при якій грудна клітка сильно сплощена в переднезаднем діаметрі, так що передня стінка її коштує майже вертикально, ребра сильно нахилені, angulus infrasternalis гострий. Грудна клітка перебуває ніби в стані видиху, чому її називають експіраторной. Циліндрична форма займає проміжне положення між двома описаними. У жінок грудна клітка коротша і вже в нижньому відділі, ніж у чоловіків, і більш округла. Соціальні фактори на формі грудної клітини позначаються в тому, що, наприклад, в деяких капіталістичних і країнах, що розвиваються у дітей експлуатованих верств населення, що живуть в темних оселях, при нестачі харчування і сонячної радіації розвивається рахіт («англійська хвороба»), при якому грудна клітка набуває форму «курячої грудях»: переважає переднезадній розмір, і грудина ненормально виступає вперед, як у курей. У дореволюційній-ної Росії у шевців, які все життя сиділи на низькому табуреті в зігнутому положенні і використовували свої груди в якості опори для каблука при забиття цвяхів в підошву, на передній стінці грудної клітини з'являлося поглиблення, і вона ставала запалими (воронкообразная груди шевців). У дітей з довгою і плоскою грудьми внаслідок слабкого розвитку мускулатури при неправильному сидінні на парті грудна клітка перебуває ніби в спав стані, що відбивається на діяльності серця і легенів. Щоб уникнути захворювань дітей потрібна фізкультура.

Рухи грудної клітки. Дихальні рухи складаються в поперемінному піднятті й опусканні ребер, разом з якими рухається і грудина. При вдиханні відбувається обертання задніх кінців ребер навколо згаданої при описі з'єднань ребер осі, причому передні їх кінці піднімають так, що грудна клітка розширюється в переднезаднем розмірі. Завдяки ж косому напрямку осі обертання відбувається одночасно і розсовування ребер в сторони, внаслідок чого збільшується і поперечний розмір грудної клітини. При піднятті ребер кутові вигини хрящів випрямляються, відбуваються рухи в суглобах між ними і грудиною, а потім і самі хрящі розтягуються і скручуються. Після закінчення вдиху, що викликається м'язовим актом, ребра опускаються, і тоді наступає видих.

 

 

3.3. Рекомендована література.

Основна:

1. В.Г.Ковешников «Анатомія людини» Луганськ, 2005, Т.1, -с. 128-130, 182-185.
2. М.Р.Сапин «Анатомия человека», Москва, «Медицина», 1986, Т.1, -с. 93-95, 140-144.

Додаткова:

1. Синельников Р.Д. Атлас «Анатомия человека», Т.1, -с. 100-110, 162-164.

3.4. Орієнтовна карта для самостійної роботи з літературою з теми:

« Грудна клітина в цілому».

Завдання Вказівки     Відповіді
1.Грудна клітина в цілому. Анатомічна будова грудної клітини.  
2.Функціїгрудної клітини. Дихальні функції.  

3.5. Матеріали для самоконтролю:

 

А. Питання для самоконтролю

1. Грудна клітина: класифікація та характеристика.

2. Вікові та статеві особливості грудної клітини.

3. Латинська термінологія.

 

Б. Тести для самоконтролю

 

1. Чи має грудна клітка затягнуту мускульну перегородку – діафрагму?

А). так;

Б). лише у дорослих;

В). лише у дітей;

Г). немає;

2. Які розрізняють форми грудної клітини?

А). плоску;

Б). циліндричну;

В).конічну;

 

3. Як називають простору між ребрами?

А). реберна ямка;

Б). клітина порожнина;

В). межреберья;

 

4. Скількома парами ребер формується грудна клітина?

А). 8;

Б). 12;

В). 16;

 

5. Плоска кістка, яка складається з трьох частин:

А). реберна;

Б). груднина;

В). ключиця;

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 409 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)