АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Профілактика. Первинна – боротьба із чинниками ризику ІХС (тютюнопаління, надмірна вага тіла, гіподинамія тощо)

Прочитайте:
  1. Б. Профілактика захворювань і травм опорно-рухового апарату дітей
  2. ДОГЛЯД ЗА ШКІРОЮ ТЯЖКОХВОРИХ. ПРОФІЛАКТИКА ПРОЛЕЖНІВ
  3. І ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ
  4. Ішемічна хвороба серця. Профілактика і лікування.
  5. Класифікація засобів протипухлинної медикаментозної терапії.. Побічні ефекти і ускладнення застосування, їх лікування і профілактика.
  6. Лікування та профілактика набряку мозку
  7. Можливі порушення структури та функції нервової системи, їх профілактика.
  8. Можливі ускладнення при внутрішньошкірних, підшкірних, внутрішньом’язових ін’єкціях, профілактика і тактика медичної сестри при їх виникненні
  9. Основні принципи догляду за хворими в післяопераційному періоді. Профілактика ускладнень, основи догляду за хворими у вкрай важкому та в непритомному станах.
  10. Первинна профілактика

Первинна – боротьба із чинниками ризику ІХС (тютюнопаління, надмірна вага тіла, гіподинамія тощо). Вторинна – індивідуально підібрана медикаментозна терапія, скерована на попередження виникнення повторних епізодів гострої вінцевої патології, застійної серцевої недостатності та летальних наслідків.

 

Зупинка серцевої діяльності є початком клінічної смерті. Пожвавлення дитини з ознаками зупинки кровообігу, яка зазвичай поєднується з припиненням дихання, треба починати з перших секунд констатації цього стану, гранично швидко й енергійно, в будь-яких умовах, не втрачаючи часу на з'ясування причин його настання. Ознаки зупинки серцевої діяльності: різка блідість шкіри, припинення серцебиття і дихання, відсутність пульсу на променевих і сонних артеріях, розширення зіниць. Довра-чебно реанімаційну допомогу дитині при зупинці у нього серцевої діяльності може надати кожна доросла людина, що опинився в цей момент поруч з потерпілим, якщо він знайомий з простими прийомами закритого масажу серця. Сутність цього методу полягає в тому, що реанімує виробляє ритмічне стиснення серця між хребтом і грудиною, періодично натискаючи на неї пальцями або долонею. При цьому як би імітує скорочення і розслаблення ємностей серця, відбувається подразнення чутливих закінчень нервів, що беруть участь в регуляції серцевої діяльності.

При цьому може відновитися серцева діяльність і відбутися пожвавлення постраждалої дитини, вихід його зі стану клінічної смерті. Методика закритого масажу серця у дітей полягає в наступному

1. Реанімує зазначає час зупинки серця і укладає дитини на тверду рівну поверхню: пеленаль-ний стіл, тапчан, імпровізований щит, в крайньому випадку, на підлогу, а на вулиці - на асфальт. Нижні кінцівки повинні бути підняті (у такому стані їх може утримувати помічник).
Дитину перших 2-3 місяців життя можна покласти спиною на долоню лівої руки, а одним або двома пальцями правої руки робити непрямий масаж серця.
2. Перед початком процедури закритого масажу серця порожнину рота і глотки звільняють від скупчення слизу та інших мас, користуючись тими ж прийомами, що і при штучному диханні.
3. Спочатку роблять 3-4 штучних вдиху (вдуваний повітря) «рот у рот" і потім приступають до закритого масажу серця. Ритмічно натискають на нижню третину грудини безпосередньо у мечоподібного відростка, співставляючи силу тиску з пружністю грудної клітини. При цьому реанімує знаходиться праворуч від постраждалої дитини. Дітям у віці до 5 років масаж серця роблять ритмічними натисканнями на грудину нижньою частиною долоні (але не пальцями).

 



Мал. 31. Розмiщення рук при проведеннi закритого масажу серця. Хворий повинен знаходитись на твердому ложi, у положеннi - на спинi. Кисть руки основою повинна лежати на нижнiй третинi грудини.

 

 


Мал. 32. Правильне розмiщення рук при проведеннi закритого масажу серця (вид зверху). Другу руку долонею накладають на кисть першої руки.

 


Мал. 33. Правильне розмiщення рук при проведеннi закритого масажу серця (вид збоку). Пальцi рук пiднятi, навантаження роблять на кисть. При цьому руки випрямляють у лiктьових суглобах.

 

 


Мал. 34. Проведення штучної вентиляцiї легень i закритого масажу серця одним реанiматором. Здiйснюють 1-2 швидких енергiйних вдувань повiтря в легенi потерпiлого, потiм - 5-6 стискань грудної клiтки.

 


Мал. 35. Проведення штучної вентиляцiї легень i закритого масажу серця двома реанiматорами. За 1 хвилину здiйснюють 60 стискань грудної клiтки i 12 вдувань повiтря в легенi потерпiлого, тобто одне вдування пiсля 5-6 стискань грудної клiтки.

 

 

Список використаної літератури:

1.Здоровое сердце и сосуды. Лечение и профилактика заболеваний сердечно-сосудистой системы: Герхард Лайбольд — Санкт-Петербург, АСТ, Астрель, ВКТ, 2008 г.- 160 с.

2.Инфаркт миокарда. Руководство: С. С. Якушин — Москва, ГЭОТАР-Медиа, 2010 г.- 226 с.

Инфаркт миокарда: А. Л. Сыркин — Москва, Медицинское информационное агентство, 2006 г.- 464 с.

3.Инфаркт миокарда: А. М. Шилов — Санкт-Петербург, Миклош, 2009 г.- 164 с.

Инфаркт миокарда: В. А. Люсов, Н. А. Волов, И. Г. Гордеев — Москва, Литтерра, 2010 г.- 246 с.

4.Инфаркт. Профилактика и лечение: И. С. Малышева — Санкт-Петербург, Вектор, 2008 г.- 128 с.

5.Лабораторная диагностика острого инфаркта миокарда: А. Т. Кузьменко, В. С. Камышников — Москва, Адукацыя i выхаванне, 2009 г.- 72 с.

6.ЭКГ при инфаркте миокарда с подъемом ST: А. Байес де Луна, М. Фиол-Сала, Э. М. Антман — Санкт-Петербург, Медицинская литература, 2009 г.- 112 с.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 338 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)