АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особливості мозку Homo sapiens верхнього палеоліту

Прочитайте:
  1. D. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  2. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  3. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  4. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  5. I. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  6. N. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  7. Анатомія головного мозку
  8. Анатомія спинного мозку
  9. Анатомія спинного мозку
  10. Анатомо- фізіологічна характеристика білої та сірої речовин спинного мозку.

Близько 40 тисяч років тому з'являється і поширюється сучасний вигляд людини - Homo sapiens (інакше цю стадію еволюції називають неоантропами). Втім, у самих ранніх відомих представників нашого виду, що жили в епоху верхнього палеоліту, в будові мозку зберігалася ще велика кількість архаїчних рис.

Дуже важливо оцінювати не тільки стан конкретних ознак у певний момент часу, але і напрям еволюційного процесу. У цьому відношенні істотно, що багато довготривалих тенденцій зміни форми мозку від 27-25 до 10 тисяч років тому змінилося на протилежні; таким чином, ранньо- та піздньоверхньопалеолітичні неоантропи досить істотно відрізнялися один від одного не стільки розмірами і формою мозку, скільки закономірностями їх зміни у часі. Так, наприклад, близько 27-25 тисяч років тому почав зменшуватися обсяг мозку, який до того завжди тільки збільшувався.

В цілому у людей верхнього палеоліту, в порівнянні з неандертальцями, збільшилася довжина і висота мозку, виросла лобова частка. Тім'яна і скронева частки верхнепалеолітічних неоантропів майже не відрізняються від сучасного варіанту, а потилична частка, навпаки, дуже велика, архаїчна за формою. Втім, і в потиличній частці відбувалися прогресивні зміни, наприклад, її найбільша ширина поступово піднімалася нагору. Функціонально мозок людей верхнього палеоліту, ймовірно, мало відрізнявся від сучасних, хоча впадає в очі незрівнянно більш сильний розвиток зорових полів у давнину, що, ймовірно, пояснюється більшою залежністю від навколишнього середовища.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 492 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)