АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Задачі по темі ІМ

Прочитайте:
  1. А.Ситуаційні клінічні задачі
  2. Б. Ситуаційні задачі.
  3. Б. Ситуаційні задачі.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

1. У хворого 60 років, з великовогнищевим інфарктом міокарда, виник напад ядухи, серцебиття. Об’єктивно: АТ - 160/90 мм рт. ст Пульс - 100/хв. Хворий покритий холодним потом. Акроціаноз, набухання вен шиї. Тони серця глухі. Дихання важке, чутне на відстані. Під час кашлю виділяється пінисте харкотиння. Яка причина розвитку даного стану?

А. Ослаблення роботи лівих відділів серця

В. Затримання в організмі води та натрію

С. Підвищення виділення катехоламінів

Д. Підвищення проникності судин малого кола

Е. Підвищення гідростатичного тиску в судинах малого кола

 

2.У хворого 50 рокiв, який перенic iнфаркт мiокарда виник напад ядухи. Об’єктивно: дихання з клекотом, ЧД - 32/хв., кашель з видiленням великої кiлькостi пiнистого рожевого харкотиння, акроціаноз, набухання вен шиї. Пульс - 108/хв., АТ - 150/100 мм рт.ст. Тони серця глухi. Над всiєю поверхнею легенів вислуховуються рiзнокалiбернi вологi хрипи. Введення якого препарату в цій ситуацiї найбільш доцiльно?

А. Пентамiн в/в

В. Нiтроглiцерин в/в

С. Строфантин в/в

Д. Допамин в/в

Е. Еуфiлiн в/в

 

3. Жінка 75 років госпіталізована з приводу повторного інфаркту міокарда, в дуже важкому стані: загальмована, шумне з клекотом дихання, яке чути на відстані, кашель з рожевим пінистим харкотинням, шкіра бліда з ціанотичним відтінком, вкрита липким потом. ЧСС - 100/хв., АТ- 100/90 мм рт.ст., ЧД - 40/хв. В задньобазальних відділах легень велика кількість крупнокопухирчастих вологих хрипів. Тони серця ослаблені. ЕКГ: ознаки трансмурального інфаркту міокарда. Яке ускладнення найбільш ймовірно виникло у хворої?

А. Кардіогенний шок

В. Набряк легень

С. Тромбоемболія легеневої артерії

Д. Серцева астма

Е. Тампонада серця

 

4. Чоловік 58 років з діагнозом ІХС: гострий інфаркт міокарда знаходиться на лікуванні в кардіологічному відділенні 4-й тиждень. Під час огляду його турбує незначний ниючий біль у ділянці серця та задишка при ходьбі. Об'єктивно: Т - 36,6 ° С. У легенях везикулярне дихання, ЧД - 18/хв. Межі серця + 1 см вліво, тони приглушені, ритм правильний, ЧСС=ПС= 88/хв., АТ - 140/80 мм рт.ст. В крові: Hb - 135 г/л, ШЗЕ -12 мм/год. На ЕКГ відзначається збереження елевації сегмента ST над ізолінією у провідних відведеннях. Яка найбільш ймовірна причина змін на ЕКГ?

А. Рецидив інфаркта

В. Гіпертрофія міокарда

С. Синдром Дреслера

Д. Формування аневризми

Е. Перикардит

 

5. Чоловік 48 років скаржиться на сильний пекучий біль за грудниною, який віддає в ліву руку. Біль з'явився 3 години тому після психоемоційного напруження. Об'єктивно: в легенях везикулярне дихання, ЧД - 18/хв. Тони серця приглушені, ЧСС=ПС= 86/хв., АТ - 130/80 мм рт.ст. На ЕКГ у грудних відведеннях елевація сегмента ST на 3-4 мм над ізолінією, високі зубці Т. Яка тактика лікування є найбільш доцільною у цей час?

А. Антикоагулянтне лікування

В. Аорто-коронарне шунтування

С. Тромболітична терапія

Д. Балонна ангіопластика

Е. Антиагрегантна терапія

 

6. У хворого 6 годин тому з'явився інтенсивний пекучий біль в епігастральній ділянці. При огляді температура тіла 37,2 С. Діяльність серця ритмічна. ЧСС – 68/1 хв., АТ - 110/ 75 мм рт.ст. Живіт м'який, незначна болючість при пальпації в епігастральній ділянці. ЕКГ: ритм синусовий, правильний. Вольтаж збережений. Підйом ST у II, III, AVF на 6-7 мм, зливається з позитивним зубцем Т. Депресія ST у І, AVL на 1 мм. Який попередній діагноз?

А. Гострий інфаркт міокарда, задня стінка ЛШ

В. Прогресуюча стенокардія напруження

С. Гострий перикардит

Д. Стабільна стенокардія напруження IV ФК

Е. Гострий інфаркт міокарда, передня стінка ЛШ

 

7. Чоловіка 57років доставлено зі скаргами на пекучий біль за грудниною, відчуття нестачі повітря, загальну слабкість. Об'єктивно: в легенях везикулярне дихання, в нижніх відділах - поодинокі вологі хрипи, ЧД - 24/хв. Тони серця приглушені, ЧСС=98/хв., АТ - 120/80 мм рт.ст. На ЕКГ: елевація сегменту ST у відведеннях V1 - V3. З введення якого препарату слід розпочати лікування?

А. Морфіну

В. Гепарину

С. Анаприліну

Д. Поляризуючої суміші

Е. Курантилу

 

8. Жінка 52 років скаржиться на біль у ділянці серця, який віддає в лопатку, нудоту, блювання їжею. Страждає на жовчнокам'яну хворобу. Вчора багато їла гострої та жирної їжі. Об'єктивно: підвищеного живлення. ЧД - 18/хв. Тони серця приглушені, ЧСС=ПС=94/хв., одиничні екстрасистоли, АТ - 160/100 мм рт.ст. Живіт м'який, чутливий при пальпації в правому підребер'ї та епігастрії, симптомів роздратування очеревини немає. В крові Hb - 135 г/л, Л - 8,6×10 9/л, ШЗЕ =22 мм/год. Діастаза сечі - 64 од. На ЕКГ у відведеннях II, III і АVF Q =5 мм, R =3 мм, ST піднесений над ізолінією на 3 мм, зубець Т позитивний. Яка найбільш ймовірна причина погіршення стану хворої?

А. Гострий панкреатит

В. Гіпертонічний криз

С. Жовчнокам'яна хвороба.

Д. Харчове отруєння

Е. Інфаркт міокарда

 

 

9. У хворого 57 років стискаючий біль за грудниною, який віддає в ліву руку. Об'єктивно: підвишеного живлення. ЧСС=ПС=88/хв., АТ - 140/80 мм рт.ст. На ЕКГ у відведеннях I, aVL, V1- V3 глибокий зубець Q, елевація сегменту ST і злиття його з позитивним зубцем Т. Яка локалізація інфаркту міокарда?

А. Передньобоковий

В. Боковий

С. Передньоперегородочний

Д. Задньобазальний

Е. Задньодіафрагмальний

 

10. У кардіологічне відділення госпіталізовано хворого із скаргами на біль за грудниною. Стан важкий, холодний піт, пульс аритмічний, АТ - 140/90 мм рт.ст. На ЕКГ у V1 -V3 QS. Яка локалізація інфаркта міокарда?

А. Інфаркт міокарда правого шлуночка

В. Інфаркт міокарда задньобоковий

С. Інфаркт міокарда задньодіафрагмальний

Д. Інфаркт міокарда передньоперегородочний

Е. Інфаркт міокарда бокової стінки

 

11. Хворий 62 років звернувся до кардіолога тільки на четвертий день після приступу болю за грудниною,який тривав більше години. При огляді хворого – стан задовільний, АТ - 120/75 мм рт.ст,, ЧСС - 82/хв., ЕКГ: ритм синусовий, правильний. Ознаки повної блокади лівої ніжки пучка Гіса (раніше не фіксувалася). Який біохімічний показник слід призначити для лабораторного підтвердження діагнозу гострий інфаркт міокарду?

А. Тропоніни Т і І

В. МВ фракція КФК

С. АСТ

Д. Міоглобін

Е. ЛДГ

 

12. Хвора 54 років один рік тому перенесла великовогнищевий інфаркт міокарда. Через 6 місяців з'явилися напади ангінозних болей, що носять прогресуючий характер. Зараз відмічає до 12-14 нападів на добу. За останні півроку 4 рази лікувалася в стаціонарі. На ЕКГ іноді реєструється ішемія міокарда. Яке лікування найбільш показане хворій?

А. Аорто-коронарне шунтування

В. Призначення нітратів

С. Призначення β-блокаторів

Д. Корекція ліпідного складу крові

Е. Призначення гепарину

 

13. Хворий 48 рокiв з дiагнозом: IХС: гострий iнфаркт мiокарда з зубцем Q передньоперегородочної ділянки, верхiвки та бокової стiнки лiвого шлуночка, поступив у відділення в перші 4 години захворювання. Який з перерахованих препаратів найбiльше знижує летальнiсть при гострому iнфарктi мiокарда із зубцем Q?

А. Нiтроглiцерин

В. Алтеплаза

С. Морфiн

Д. Лiдокаїн

Е. Гепарин

 

14. Хворий 49 років, шофер, поступив у кардіологічну клініку зі скаргами на стискаючі болі за грудниною, що віддають у шию, які виникли дві години тому, слабкість. Валідол і нітрогліцерин не дали ефекту, стан при поступленні важкий. Шкіра бліда, волога. Тони серця ослаблені, ЧСС – 96/хв., АТ – 110/70мм рт.ст. Живіт м’який, печінка не збільшена. Набряків немає. Який попередній діагноз?

А. Гострий інфаркт міокарда

В. Стенокардія спокою

С. Тромбоемболія легеневої артерії

Д. Нейро-циркуляторна дистонія

Е. Розшаровуюча аневризма аорти

 

15. Чоловік 75 років скаржиться на задишку, яка посилюється в лежачому положенні. Погіршення сталось 3 години тому. Страждає на хронічний бронхіт. Над легенями ділянки перкуторного звуку з коробочним відтінком. При аускультації: в легенях розсіяні сухі хрипи, у нижніх відділах - послаблене жорстке дихання, поодинокі вологі хрипи, ЧД - 24/хв. Тони серця приглушені, ЧСС=ПС=96/хв., АТ - 140/70 мм рт.ст. Печінка + 3 см, на гомілках варикозне розширення вен, пастозність. На ЕКГ: у відведеннях V1-V3 Q = 5 мм, R = 3 мм, елевація сегмента SТ та злиття його з позитивним зубцем Т. Яка найбільш ймовірна причина погіршення стану хворого?

А. Гострий інфаркт міокарда

В. Пневмонія

С. Перикардит

Д. Стенокардія

Е. Тромбоемболія легеневої артерії

16. В лікарню доставлено чоловіка 42 років зі скаргами на біль у епігастрії, нудоту, блювання їжею. Вчора вживав багато жирних та гострих страв. В анамнезі: виразкова хвороба. Об'єктивно: в легенях везикулярне дихання, ЧД = 18/хв. Тони серця приглушені, ЧСС=ПС=92/хв., АТ - 130/80 мм рт.ст. Живіт м'який, чутливий при пальпації в епігастрії, симптомів роздратування очеревини немає. В крові: Hb - 140 г/л, Л - 9,2×10 9/л, ШЗЕ =17 мм/год. Діастаза сечі - 64 од. На УЗД - конкремент у жовчному міхурі. На ЕКГ у відведеннях II, III і АVF Q =5 мм, R =3 мм, елевація ST над ізолінією на 3 мм, зубець Т позитивний. Яка найбільш ймовірна причина погіршення стану хворого?

А. Виразкова хвороба

В. Гострий панкреатит

С. Жовчнокам'яна хвороба

Д. Інфаркт міокарда

Е. Харчове отруєння

 

 

17. Чоловік 45 років хворіє на гострий інфаркт міокарда. Об'єктивно: ЧД - 16/хв., ЧСС=ПС=72/хв, АТ - 130/80 мм рт. ст. Печінка не пальпується, набряків немає. В комплексі лікування був призначений анапрілін. Найбільш ймовірно, що це зроблено з метою:

А. Зниження загального периферичного опору судин

В. Зменшення серцевого викиду

С. Антиішемічна та антиаритмічна дія

Д. Пригнічення активності реніну

Е. Підвищення рівня глюкози в крові

 

18. Хворий 50 років на третьому тижні інфаркта міокарда відмічає появу задишки, слабкості, ниючого болю в ділянці серця. Об’єктивно: шум тертя плеври в нижніх відділах з обох сторін. Тони серця ослаблені, шум тертя перикарда. В крові: лейк. - 5,9 × 10 9/л, паличкоядерних - 2%, сегментоядерних- 67%, моноцитів -8%, еозинофілів- 6%, лімфоцитів -15%, ШЗЕ - 30 мм/час. З чим, найбільш ймовірно, обумовлене погіршення стану хворого?

А. Рецидив інфаркта міокарда

В. Медикаментозна алергія

С. Розвиток плевропневмонії

Д. Тромбінфарктна пневмонія

Е. Синдром Дреслера

 

 

19. Хворий 45 років 3 місяці тому переніс великовогнищевий інфаркт міокарда. Скарг не пред’являє. Об’єктивно: АТ - 150/90 мм рт. ст. ЧСС - 92/хв. Тони серця приглушені. Печінка біля краю реберної дуги, периферичних набряків немає. На ЕКГ: рубцеві зміни в ділянці задньої стінки лівого шлуночка. Супутньої патології немає. Яку комбінацію ліків можна призначити для найбільш ефективної профілактики повторного інфаркту міокарда?

А. Аспірин + бісопролол

В. Тиклід + нітронг

С. Курантил + коринфар

Д. Теонікол + нітросорбід

Е. Аспірин +еналаприл

 

 

20. У блок інтенсивного спостереження та реанімації доставлений хворий 45 років через 60 хвилин від початку гострого трансмурального переднього інфаркту міокарда. Захворів вперше. Біль був знятий до госпіталізації. Стан хворого середньої тяжкості, свідомість ясна, виразна синюха губ. Тони серця глухі, ритмічні. АТ - 140/80 мм рт.ст. Пульс - 98/хв. Дихання у нормі, ЧД - 19/хв. Печінка не збільшена. Набряків немає. Яке з указаних нижче призначень найбільш показане?

А. Гепарин + аспірин

В. Стрептокіназа

С. Нітрати + гепарин

Д. Поляризуюча суміш

Е. Протиаритмічні препарати + гепарін

 

 

21. Чоловік 58 років знаходився в блоці інтенсивної терапії в зв'язку з гострим інфарктом міокарда. Об'єктивно: АТ - 150/100 мм рт. ст., ЧСС - 100/хв. Через 3 дні поскаржився на напад ядухи. Об'єктивно: АТ - 100/65 мм рт. ст., ЧСС - 120 /хв., ЧД - 32/ хв. В нижніх відділах легень з'явилися вологі незвучні хрипи, на верхівці серця - ритм галопа, систолічний шум. Який найбільш вірогідний діагноз?

А. Розрив міокарда

В. Набряк легенів

С. Тромбоемболія легеневої артерії

Д. Кардіогенний шок

Е. Гострий перикардит

 

 

22. Чоловік 50 років госпіталізований в палату інтенсивної терапії з гострим трансмуральним інфарктом міокарда задньодіафрагмальної ділянки лівого шлуночка. Призначення якого препарату не показане?

А. Морфін

В. Нітрогліцерин

С. Ніфедипін

Д. Пропранолол

Е. Фентаніл

 

23. Хворий 48 років другу добу знаходиться в реанімаційному відділенні з приводу гострого передньоперегородочного інфаркта міокарда. Під час огляду раптово “захропів”, відзначалось одноразове тонічне скорочення скелетних м’язів, зіниці розширились, пульс на a. carotis відсутній. Що стало найбільш вірогідною причиною виникнення раптової клінічної смерті?

А. Розрив міокарда, тампонада серця

В. Електромеханічна дисоціація

С. Тромбоемболія легеневої артерії

Д. Фібриляція шлуночків

Е. Приступ МАС - Морганьї-Адамса-Стокса

 

24. В реанімаційне відділення доставлений хворий 48 років з різкими болями в ділянці серця, що розпочались 8 годин тому. Біль не знімається нітрогліцерином і аналгетиками. Хворий блідий, виражений акроціаноз, шкіряні покриви холодні і вологі на дотик. ЧД - 32/хв. Пульс слабкого наповнення, 120/хв., АТ - 100/80 мм рт.ст. Із сечового міхура по катетеру одержано 20 мл/год сечі. На ЕКГ – трансмуральний інфаркт передньоперегородочної ділянки, гостра фаза. Призначене комплексне лікування. Які показники будуть найбільш достовірними для оцінки його ефективності?

А. Вміст електролітів і зміни КОС

В. Рівень кардіоспецифічних ферментів в сироватці крові

С. Динаміка ЕКГ

Д. Частота пульсу та його наповненність

Е. Годинний діурез і гази крові (РаО2 і РвСО2)

 

25. В реанімаційне відділення доставлений хворий 48 років з різкими болями в ділянці серця, що розпочались 8 годин тому. Біль не купірувався в/в інфузією нітрогліцерину, промедолу і аналгіну. Хворий блідий, виражений акроціаноз, шкіряні покриви холодні і вологі на дотик, з плямистомармуровим малюнком. Пульс слабкого наповнення, 120/хв., АТ - 100/80 мм рт.ст. На ЕКГ – трансмуральний інфаркт передньоперегородочної ділянки, гостра фаза. Який з видів аналгезії призначити в даному випадку?

А. Введення анальгіну з транквілізаторами в/в

В. Повторне введення наркотиків в/м

С. Нейролептаналгезія

Д. Наркоз закисом азоту

Е. Повторне введення аналгетиків в/м

 

26. Хворий 50 р. 5 днів перебував у відділенні реанімації з діагнозом трансмуральний ІМ. Раптово з'явилась ядуха, кашель, стискаючий біль за грудниною, нудота. Об'єктивно: ціаноз, ЧСС - 82/хв., АТ - 90/70 мм рт.ст., ЧД - 30/хв. Акцент ІІ тону на легеневій артерії. Шум тертя плеври. ЕКГ: відхилення електричної осі серця вправо. Неповна блокада правої ніжки пучка Гіса. Інверсія зубців Т у відведеннях V1-V6. Поява якого ускладнення найбільш імовірна у хворого?

А. Тромбоемболія легеневої артерії

В. Серцева астма

С. Синдром Дреслера

Д. Кардіогенний шок

Е. Плевропневмонія


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 996 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.014 сек.)