АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лікування гострого Q-ІМ

Прочитайте:
  1. А 3.5. Діагностика і лікування рефрактерної АГ
  2. Алгоритм лікування геморагічного синдрому неясного ґенезу.
  3. Альтернативні методи лікування хворих зі стійким вазо спазмом
  4. Американські принципи лікування хронічного панкреатиту
  5. Важкі форми гострого шигельозу Григор'єва-Шига можуть супроводжуватися
  6. Вибір стратегії лікування
  7. Використовувати орально таблетовані токолітики для підтримуючої терапії після успішного лікування передчасних пологів не рекомендується
  8. ВИМОГИ ДО РЕЗУЛЬТАТІВ ЛІКУВАННЯ
  9. Вкажіть клінічний діагноз. Яке призначите лікування (вкажіть медикаменти)? (Фолікулярний мієлоз, В12-фолієва кислота, вітамін В)
  10. Гідролікування

(стандарт діагностики і лікування)

Перелік і об’єм обов’язкових медичних послуг:

Програма лікування гострого ІМ на ранньому госпітальному етапі рекомендована Українською асоціацією кардіологів і оформлена у вигляді стандарту діагностики і лікування.

Всі хворі з ГКС повинні терміново госпіталізуватись у спеціалізоване інфарктне (кардіологічне) відділення стаціонару, бажано у блок інтенсивного спостереження лікування та реанімації в БРІТ.

1. Використовується 2 методи ”відкриття ” оклюзованої коронарної артерії для реперфузії міокарда:

І.Тромболітична терапія шляхом в/в інфузії з використанням стрептокінази, ретеплази, альтеплази або тенектеплази проводиться при відсутності протипоказань і можливості проведення протягом 12 годин від початку ангінозного нападу.

ІІ.Первинне перкутантне коронарне втручання (ПКВ) – в умовах, коли можливо виконати процедуру протягом 90 хв. від першого контакту з лікарем (метод вибору). Залишається також методом вибору впродовж 24 годин від виникнення болю у хворих з кардіогенним шоком. Показання та вибір методу реваскуляризації (аорто-коронарне шунтування (АКШ) або черезшкірне коронарне втручання (ЧКВ) визначаються характером ураження коронарних артерій за даними коронаровентрикулографії (КВГ)

2.Ацетилсаліцилова кислота (аспірин). Першу дозу в 325 мг рекомендують розжувати якомога раніше. Далі лікування продовжують у дозі 80-100 мг на добу.

3.Тієнопіридинові антитромбоцитарні препарати (тиклопідін, клопідогрель 75мг ) показані всім хворим, які не переносять аспірин, а також безпосередньо перед ПКВ і після нього.

4.Нефракціонований гепарин (в/в краплинно протягом мінімум 1-2 діб з подальшим підшкірним введенням) під постійним контролюванням активованого часткового тромбопластинового часу (АЧТЧ) і низькомолекулярні гепарини (натрію еноксапарин 1 мг/кг кожні 12 год., натрію далтепарин 120 МО/кг кожні 12 год.) підшкірно всім хворим. Тривалість терапії 2-5 діб, а при збереженні ознак ішемії – і більше.

5.β-адреноблокатори без внутрішньої симпатоміметичної активності. При наявності СН і/чи систолічної дисфункції ЛШ (ФВ<45%) – метопролол,карведілол.

6. Блокатори кальцієвих каналів. Ділтіазем і верапамі л доцільно застосовувати для лікування хворих, які мають протипоказання до β-адреноблокаторів і у хворих з варіантною стенокардією при відсутності систолічної СН.

Дигідроперидини петардної дії можна використовувати з метою антигіпертензивного та додаткового антиангінального ефектів тільки разом з β-адреноблокаторами.

7.Нітрати (нітрогліцерин 1-5 мкг/кг маси тіла на годину, ізосорбідудинітрат 2-10 мг/год.) за наявності стенокардії та/або ознак ішемії міокарда. Як альтернативу можна сидноніміни (сиднофарм, молсидомін, корватон).

8. Інгібітори АПФ (каптоприл 75-150 мг,лізиноприл 10-20 мг ), при непереносимості – блокатори АТ1 рецепторів ангіотензину ІІ.

9..Статини показані всім хворим із загальним холестерином крові > 4,<5 ммоль/л (симвастатин 20-40 мг, аторвастатин – 10-80 мг, прав астатин -20-40 мг 1 раз на добу). Одночасно для оцінки переносимості контролюють вміст у крові АЛТ, АСТ, і КФК.

Перелік і об’єм додаткових медичних послуг:

1. Для знеболення, при недостатньому ефекті нітратів і

β-адреноблокаторів – ненаркотичні і наркотичні аналгетики.

2. При підвищенні АТ – антигіпертензивна терапія, передусім інгібітори АПФ.

3. Лікування основних ускладнень:

3.1. Гостра лівошлуночкова недостатність (класифікація за Т.Кіllip-J/Kimball, 1969):

3.1.1. початкова та помірно виражена (КіllipІІ):

фуросемід, нітрати (в/в або перорально);

3.1.2. важка (КіllipІІІ): фуросемід (в/в), нітрати (в/в),

допамін (при гіпоперфузії нирок), добутамін (при підвищеному тиску в малому колі кровообігу), ШВЛ; у разі розвитку альвеолярного набряку легень: піногасники, морфін, кровопускання.

3.2.1. кардіогенний шок:

3.2.2. рефлекторний – ненаркотичні та наркотичні анальгетики, симпатоміметики;

3.2.3. аритмічний – ЕІТ або електрокардіостимуляція;

3.2.4. істинний – допамін, добута мін, повна реваскуляризація міокарда (ЧКВ, АКШ), внутрішньо аортальна балонна контр пульсація (при можливості).

3.3 Важкі шлуночкові порушення ритму: лідокаїн, мекситіл, β-адреноблокаторами, аміодарон.

3.4 АВ-блокади: профілактичне встановлення ендокардіального електрода в правий шлуночок (АВ-блокада 2 ступеня Мобітц І при задньому ІМ, АВ-блокада 2 ступеня Мобітц ІІ, АВ-блокада 3 ступеня), при порушенні гемодинаміки – електрокардіостимуляція.

3.5 За наявності тромбоутворення в порожнині ЛШ показана тривала пероральна антикоагулянтна терапія.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 460 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)