АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Заключний етап – 45 хвилин.

Прочитайте:
  1. Заключний етап (25 хв.).

Здійснюється кінцевий тестовий контроль 20 тестів згідно бази КРОК – 2 Центру тестування МОЗ України.

 

1. У чоловіка 42 років діагностовано пневмонію нижньої долі правої легені. Стан пацієнта потребує госпіталізації в стаціонар. Антибактеріальним препаратом якої групи слід надати перевагу в стартовій емпіричній терапії?

А Захищеним амінопеніциліанам

В Фторхінолонам

С Аміноглікозидам

Д Макролідам

Е Цефалоспоринам IV покоління

 

2. У чоловіка 28 років діагностована негоспітальна пневмонія нижньої долі правої легені нетяжкого перебігу. Пацієнт не курить, робота не пов’язана з шкідливими умовами праці, раніше не хворів захворюваннями які б потребували застосування антибактеріальних препаратів. Препарат з якої групи антибіотиків слід призначити емпірично в даній клінічній ситуації?

А З групи фторхінолонів

В 3 групи аміноглікозидів

С 3 групи макролідів

Д 3 групи ІІІ покоління цефалоспоринів

Е 3 групи захищених амінопеніцилінів

 

3. При огляді хворої В., 20 років, на обличчі в області кайми нижньої губи на набряклому, гіперемійованому тлі наявна група пухирців з каламутним вмістом, перед появою яких хвора відмічала печію та болючість в ділянці враження, турбували головний біль, почуття розбитості, болі в суглобах, напередодні захворювання було переохолодження. З метою дії на етіологічний чинник призначають:

А Циклоферон

В Лейкоцитарний інтерферон

С Ламівудин

Д Ацикловір

Е Гентаміцинову мазь

 

4. Хворий на туберкульоз легень приймає ізоніазід, піразинамід, етамбутол, рифампіцин, стрептоміцин протягом 2 місяців. Вчора шкіра хворого пожовтіла. Який препарат став причиною цього?

А Стрептоміцин

В Рифампіцин

С Піразинамід

Д Етамбутол

Е Ізоніазід

 

5. Хвора Д., 25 років, скаржиться на тупий ниючий біль у попереку, біль під час сечовиділення, підвищення температури тіла до 37,60С. Захворіла 5 днів тому після пологів, коли з’явилися перераховані ознаки хвороби. Об’єктивно: пульс – 70 за 1 хв., ритмічний, АТ – 170/100 мм рт.ст., позитивний симптом Пастернацького зліва. Аналіз сечі за Нечипоренком: 81 мл сечі – ер. – 1000 в п/з.л. – 14000 в п/з, циліндрів – 100 в п/з. Який препарат із наведених нижче слід призначити?

А Амброксол

В Азатіоприн

С Ацикловір

Д Альбумін

Е Амоксицилін

 

6. На прийом до венеролога звернувся пацієнт, якому на підставі клінічних проявів і даних лабораторного обстеження був установлений діагноз трихомоніаз. При призначенні лікування цьому хворому основним препаратом варто вважати:

А Інтерферон

В Тінідазол

С Бісептол

Д Пімідель

Е Тетрациклін

 

7. У хворого 20 років діагностовано урогенітальний хламідіоз. Які з названих груп лікарських препаратів приймають для специфічного лікування даної хвороби

А Антигістамінні препарати

В Фторхінолони

С Противовірусні препарати

Д Антималярійні препарати

Е Антибіотики макроліди

 


 

8. У чоловіка, 60 років, який тривалий час страждає на хронічне обструктивне захворювання легень з частими загостреннями, посилився кашель з виділенням слизово-гнійного харкотиння, підвищилася температура тіла до 38,50С, з’явилася загальна слабкість. Рентгенологічно пневмонію не виявлено. ОФВІ – 45% від належної величини. У крові: лейкоцити – 9,5х109/л, ШОЕ – 40 мм/год. З призначення якого антибіотика доцільно почати емпіричну терапію?

А Цефазолін

В Кларитроміцин

С Доксициклін

Д Амоксицилін

Е Бензилпеніцилін

 

 

9. Лікар-інтерн призначив хворому на ентероколіт одночасно прийом фторхінолону (ципрофлоксацину) та обволікаючого засобу (сукральфату). Завідувач відділенням вважає це помилкою. Це так, тому що внаслідок сполучення цих ліків:

А Посилюється токсичність фторхінолонів

В Значно зменшується всмоктування фторхінолонів

С Фторхінолони посилюють свої алергійні прояви

Д Підвищується ризик розвитку ниркової недостатності

Е Посилюється здатність сукральфату викликати закрепи

 

 

10. Хворому 75 років з діагнозом пневмонія та супутнім діагнозом кардіосклероз НК ІІ А ст. Призначено курс гентамицину (по 40 мг 3 рази на добу) та фуросемід в/в протягом тижня. Добовий діурез – 1,5 л. Через декілька днів стан хворого погіршився. Задишка збільшилась, підсилився набряковий синдром, добова кількість сечі – до 200 – 300 мл, креатинін крові підвищився. Які чинники найбільш імовірно призвели до погіршення стану хворого?

А Корковий некроз нирок від фуросеміду

В Передозування гентаміцину

С Алергія на фуросемід

Д Синдром дегідратації від діуретику

Е Нефротоксичність призначеної комбінації препаратів

 

 

11. Чоловік хворіє на хронічну серцеву недостатність ІІ стадії. Регулярно тричі на тиждень приймає фуросемід. У зв’язку з виникненням гострої бронхопневмонії лікарем призначена комбінована фармакотерапія. На п’ятий день проведення її у хворого погіршився слух. Назвіть лікарський засіб, який при сумісному прийомі з фуросемідом спричинив глухуватість.

А Ністатин

В Лінекс

С Амікацин

Д Тавегіл

Е Мукалтин

 


12. Хворий Е., 15 років, скаржиться на підвищення температури тіла до 37,80С, загальну слабкість, біль та почервоніння спочатку лівого, а потім і правого колінного суглоба. 2 тижні тому переніс ангіну. Об’єктивно: ліва межа серця по лівій середньо-ключичній лінії, тони серця послаблені, над верхівкою м’який систолічний шум. На тулубі та гомілках – блідо-рожева кільцеподібна висипка. Аналіз крові: лейкоцитів – 9,8х109/л, ШЗЕ – 37 мм/год., фібриноген – 5 г/л, титр АСЛ – 600 од., СРБ++. Який з наведених нижче лікарських засобів доцільно призначити в даному випадку.

А Тетрациклін

В Кризанол

С Делагіл

Д Бутадіон

Е Бензилпеніцилін

 

13. Студентка, 19 років, що проживає в гуртожитку, госпіталізована до стаціонару на 4-й день хвороби зі скаргами на сухий кашель, слабкість, болі в грудній клітці праворуч. Захворювання почалося з болю в горлі і підвищення температури до 390С. При надходженні стан середньої тяжкості, ЧД – 28 за хвилину, укорочення перкуторного звуку позаду праворуч від 3 – 4, ліворуч – від 5 ребра вниз. У цих зонах вислухуються крепітація та дрібно пухирчасті хрипи, ліворуч шум тертя плеври. АТ – 120/70 мм рт.ст., захворюванням прала, купалася в душовій кімнаті. Етіотропне лікування здійснюється:

А Сульфаніламідами

В Антибіотиками – макролідами

С Специфічною сироваткою

Д Пеніциліном

Е Антибіотиками – аміноглікозидами

 

14. Хвороба почалась гостро: сильний біль голови, температура тіла – 390С, багаторазове блювання. При огляді: стан важкий, на шкірі геморагічна, з ціанотичним відтінком, зірчаста висипка. Пульс – 96 уд./хв., АТ – 75/35 мм рт.ст., Ригідність м’язів потилиці 5 – 6 см. Який антибіотик необхідно застосувати для лікування хворого, зважаючи на його стан?

А Бензилпеніциліну натрієва сіль

В Тетрациклін

С Цефазолін

Д Левоміцетину сукцинат натрію

Е Стрептоміцин

 

15. Больной Ф., 18 лет, с острым миелобластным лейкозом после курса индукции ремиссии по схеме 7+3 (цитозар, идарубицин) получал цефтриаксон, метрогил, амфотерицин В (по 40000 Ед в/в кап. 7 дней). Через 2 недели появились жалобы на резкую слабость, тошноту, головную боль, судороги в икроножных мышцах. В ОАК: Эр. – 29х1012/л, Нв – 97 г/л, Тр. – 40х109/л, Лейк. – 1,6х109/л, Бл. – 0, Э – 3, С – 17, Л – 79, М – 2, СОЭ – 28 мм/ч. ОАМ: Цвет с/ж, уд.вес – 1007, белок – 0,983 г/л, Эр. – 20-25 в п/зо., Лейк. – 4-7 в п/зр. Цилиндры гиал. – ед. в п/зр. Креатинин крови – 286 ммоль/л, кальций – 1,8 ммоль/л, натрий – 135 ммоль/л. В чем причина ухудшения состояния больного?

А Нефротоксическое действие антибиотиков

В Развитие цитостатической болезни

С Нефротоксическое действие афотерицина В

Д Прогрессия основного заболевания

Е Острый гломерулонефрит

 

16. Хворий, 25 років, звернувся до дільничного терапевта зі скаргами на лихоманку протягом 12 діб, малопродуктивний кашель, біль у суглобах. Дома тримають папугу. Об’єктивно: стан середньої важкості. Пульс – 100 уд./хв., АТ – 130/80 мм рт.ст. Над легенями – легеневий звук, жорстке везикулярне дихання, поодинокі сухі хрипи. Рентгенологічно в легенях дрібно-вогнищева дисемінація, не структурність коренів легень. В крові виявлений підвищений титр антитіл до Chlamydia psittaci. Який антибіотик доцільно призначити пацієнту?

А Цефотаксим

В Амоксицилін

С Кларитроміцин

Д Лінкоміцин

Е Ко-тримоксазол

 

17. 72-річному хворому після операції з приводу холецистектомії з в’язку з лихоманкою призначений гентаміцин (80 мг кожні 8 годин) та цефалотин (2 г кожні 6 годин). Через 10 днів у хворого підвищився креатинін до 310 мкмоль/л. АТ – 130/80 мм рт.ст. Добова кількість сечі – 1200 мл. У аналізах сечі без патології. УЗД: розміри нирок нормальні. Яка найбільш імовірна причина ниркової недостатності?

А Неадекватна інфузія рідини

В Гострий гломерулонефрит

С Кортикальний некроз нирок

Д Нефротоксичність гентаміцину

Е Гепаторенальний синдром

 

18. У пацієнта 62 років встановлено клінічний діагноз стафілококової пневмонії середньої важкості, як ускладнення респіраторної інфекції (не госпітальна, ІІ категорії). Які повинні застосовуватися найбільш припустимі антибіотики, чи монотерапія яким антибіотиком?

А Тетрациклін

В Аміноглікозид

С Біцилін – 3

Д Макроліди та цефалоспорини

Е Ремантадін

 

19. У пацієнта 28 років встановлено клінічний діагноз пневмонії, середньої важкості (не госпітальна І категорії). При емпіричному первинному лікуванні на дому, який повинен застосовуватись найбільш припустимий антибіотик?

А Аміноглікозиди

В Ремантадин

С Пеніцилін

Д Ріфампіцін

Е Нові макроліди

 

20. Хворому на ангіну призначено ампіцилін, який він неодноразово приймав раніше. На другий день лікування прояви ангіни почали зникати, загальний стан нормалізувався, температура знизилась, але на шкірі з’явились у великій кількості розеоли, що супроводжувались свербінням.

А Медикаментозна таксидермія

В Алергійний дерматит

С Простий дерматит

Д Справжня гостра екзема

Е Гостра кропивниця.

 

В кінці заняття проводиться перевірка та аналіз результатів роботи з виставленням відповідних балів і оцінки.

1. Контроль початкового рівня підготовки (вихідний рівень знань); 5 тестів, один правильно вирішений тест – 1 бал. Загальна кількість балів – 5.

2. Основний етап.

а) Курація – максимальна кількість балів – 5

б) Задачі для самоконтролю (2), одна правильно вирішена задача – 1 бал. Загальна кількість балів – 2.

3. Контроль кінцевого рівня підготовки – 20 тестів бази „КРОК – 2”, один правильно вирішений тест – 0,25 балів. Загальна кількість балів – 5.

 

Розподіл балів, присвоюваних студентам

 

При присвоєнні теми „Клініко-фармакологічна характеристика антибактеріальних лікарських засобів” змістовного модуля № 2 за навчальну діяльність студента виставляють оцінки за 4-ри бальною шкалою, які потім конвертуються у бали таким чином:

 

Оцінки Бали
„5” – відмінно 17 балів
„4” – добре 13 – 16 балів
„3” – задовільно 9 – 12 балів
„2” – незадовільно 0 – 8 балів

 


 

Рекомендована література

 

1. Клінічна фармакологія: підручник / кол.авторів; за ред. О.Я. Бабака, О.М. Біловола, І.С. Чекмана. – К.: Медицина, 208, с. 556 – 597.

2. Клінічна фармакологія: підручник / кол.авторів; за ред. О.М. Біловола, О.Ф. Возіанова, І.К. Латогуза та ін. – К.: Здоров’я 2005, Т.1 – с. 264 – 320.

3. Клиническая фармакология: учебник под ред. И.А. Зупанца, С.В. Налетова, А.П. Викторова. – Х.: Изд-во НФа: Золотые страницы 2005, Т.2, с. 163 – 317.

4. Залюбовська О.І., Коваль С.М., Литвинова О.М. Клінічна фармакологія: підручник. – Х.: Видавничий Дім „Інжею”, 2003, с. 250 – 264.

5. Машковський М.Д. Лекарственные средства. – 2005. – 1200 с.

 


 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 555 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.013 сек.)