АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фебрильні судоми

Прочитайте:
  1. В приймальному відділенні роділлі стало зле, вона втратила свідомість, почалися судоми. Про яке ускладнення це свідчить?

Це раптові приступи скорочень поперечно-смугастих м’язів, спричинені захворюваннями з високою температурою тіла. Судоми можуть бути клонічними (раптові скорочення і розслаблення окремих груп м’язів, які призводять до швидких стереотипних рухів), тонічними (раптові тривалі скорочення м’язів, які викликають вимушене положення тіла дитини) і змішані (тоніко-клонічні або клоніко-тонічні). Приступ судом розпочинається раптово, у дитини виникає збудження, яке переходить в приступ. На час приступу дитина втрачає контакт з оточуючим середовищем.

Клонічні судоми виявляються скороченнями м’язів обличчя з поступовим переходом на м’язи тулуба і кінцівок. Шкіра обличчя синіє, пульс частий. Після закінчення приступу судом дитина засинає.

При тонічних судомах дитина закидає голову назад, не фіксує погляд, верхні кінцівки притискаються до тіла і згинаються в ліктьових суглобах, нижні кінцівки випрямляються, тулуб напружується. В момент судом дихання припиняється, пульс сповільнюється. Після закінчення приступу дитина робить глибокий і шумний вдих.

Для попередження і лікування фебрильних судом потрібно знизити температуру тіла дитини. Для цього дитину розкривають, до ділянки голови і магістральних судин прикладають міхур з льодом чи холодну воду, розтирають спину і животик горілкою, дають випити води і жарознижувальних препаратів (анальгін, парацетамол тощо). Дитина підлягає негайному огляду лікарем-педіатром.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 409 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)