АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЛІМБІЧНА СИСТЕМА

Прочитайте:
  1. IV. Система изложения
  2. IX. Дыхательная система
  3. IX. Система HLA
  4. Автономна нервова система
  5. АНАСТОМОЗИ МІЖ ВЕНОЗНИМИ СИСТЕМАМИ
  6. Антигенная система Резус.
  7. АНТИКОАГУЛЯНТНАЯ СИСТЕМА
  8. Антиноцицептивная система
  9. Артериальная система
  10. АТФ и адениловая система клетки

Лімбічна система складається з філогенетично давніх відділів переднього мозку і є цілісним комплексом, який відповідає за емоційну поведінку.

Найважливішими структурами лімбічної системи є мигдалеподібне тіло, морський коник (hippocampus) і прозора перетинка. Для лімбічної системи дуже характерні численні нервові ланцюги, наприклад коло Папеца, які об'єднують у замкнену мережу різні її утвори, що забезпечує виконання ними складних інтегративних функцій.

Інтегративні функції. Лімбічна система бере активну участь у підтриманні внутрішнього гомеостазу організму.

Мигдалеподібне тіло. Однією з основних особливостей лімбічної системи є функціональна гетерогенність її структур. Так, мигдалеподібне тіло функціонально поділяють на основнобічну і кірковоприсередню частини. Кірковоприсередня (кортикомедіальна) зумовлює підвищення харчової і пригнічення захисної поведінки, а основнобічна (базолатеральна) — навпаки, пригнічення харчової і активування захисної поведінки.

Морський коник (hippocampus) є однією з найважливіших структур лімбічної системи, де розміщені пірамідні нейрони, що продукують регулярний тета-ритм електроенцефалограми, пов'язаний з певним рівнем емоційного напруження типу страху, агресії, сексуальної потреби.

Основні специфічні функції морського коника полягають у регуляції навчання і пам'яті, особливо в консолідації та відтворенні пам'ятного сліду. Вважають, що формування пам'ятного сліду відбувається внаслідок тривалої циркуляції (реверберації) нервових імпульсів замкненими колами нейронів.

Прозора перетинка разом з морським коником забезпечують гнучкість пристосовної поведінки.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 504 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)