АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНИЙ РЕЖИМ У ВІДДІЛЕННЯХ

Прочитайте:
  1. D. режим доби
  2. Адаптация организма к различным температурным режимам
  3. Анализ и обеспечение рабочих режимов в R-C и R-D - делителях напряжения
  4. Анализ и обеспечение усилительного и ключевого режимов в транзисторных делителях напряжения
  5. ВЛИЯЕТ ЛИ РЕЖИМ ПИТАНИЯ НА МЕТАБОЛИЗМ?
  6. Выбор оптимального режима инсулинотерапии
  7. ГРУДНОЕ ВСКАРМЛИВАНИЕ: по режиму или по требованию?
  8. Запись ЭКГ в автоматическом режиме регистрации по трем каналам
  9. Инсулинотерапия - режим малых доз
  10. І. Санітарно-гігієнічний режим в приймальному відділенні

Перед госпіталізацією хворого у палаті ліжко, приліжкову тумбочку, підставку для підкладного судна протирають ганчіркою, змоченою дезінфекційним розчином. Ліжко застилають постільними речами, що пройшли камерну обробку за режимом для вегетативних форм.

Хворому виділяють індивідуальні предмети догляду: плювальницю, поїльник, кухоль або стакан, підкладне судно і та ін., які після використання ретельно миють. Після виписування хворого предмети індивідуального догляду піддають знезараженню.

При госпіталізації до лікарні хворому надають право взяти в палату предмети особистої гігієни.

Хворих із педикульозом, первинно оброблених у приймальному покої, беруть під особливий нагляд і піддають повторній обробці у відділенні до повного знищення вошей.

Кожен хворий приймає у відділенні гігієнічну ванну не рідше одного разу на 7−10 днів (якщо немає до цього медичних протипоказань).

Зміну натільної і постільної білизни проводять не рідше одного разу на 7−10 днів після проходження ванни і, крім того, білизну змінюють кожного разу у випадку забруднення.

При зміні натільної і постільної білизни її ретельно збирають у мішки з бавовняної тканини або в посудину з кришкою. Забороняється скидати використану білизну на підлогу. Сортування і розбирання брудної білизни проводять у спеціально виділеному приміщенні. Після зміни білизни підлогу і предмети в палаті протирають ганчіркою, змоченою в дезрозчині.

Хворих забезпечують безкоштовно послугами перукаря:

а) гоління не рідше 2 разів на тиждень;

б) підстригання волосся за показаннями.

Контроль за виконанням необхідного режиму перукарем здійснює старша медична сестра відділення.

Щодня вранці та ввечері перед сном хворі повинні вмиватися. Перед кожним прийомом їжі хворі обов'язково миють руки. Для тяжких і лежачих хворих умивання організовують біля ліжка хворого. Тяжким хворим щоденно забезпечують догляд за порожниною рота.

Хворим забороняється користуватися для сидіння ліжками сусідніх хворих; відвідувачам не дозволяють сидіти на ліжках хворих, палати повинні бути забезпечені стільцями.

Провітрювання палат проводять не рідше чотирьох разів на день.

Установлена для лікарні післяобідня тиха година повинна суворо дотримуватися всіма хворими і не порушуватися персоналом лікарні (відділення).

У відділеннях лікарень необхідно суворо дотримуватися охоронного режиму і розпорядку дня: неприпустимі гучні розмови хворих та персоналу, прибирання приміщень у ранкові та пізні вечірні години. Вихід хворих в інші відділення забороняється.

Одяг перед передачею його від хворого до іншого хворого піддають камерній обробці.

Виписування хворих проводять в окремому приміщенні.

Тапочки та інше взуття, що було використане, протирають тампоном, змоченим 25% розчином формаліну або 40% розчином оцтової кислоти. Потім взуття упаковують в поліетиленовий пакет на 3 години, після чого виймають і провітрюють впродовж 10−12 годин до зникнення запаху препарату.

Обробку рук обслуговуючого персоналу проводять згідно з наказом МОЗ України № 798 від 21.10.10 року.

Хірургічну дезінфекцію рук, підготовку операційного поля, підготовку хірургічних інструментів до оперативних втручань, стерилізацію хірургічного інструментарію, гумових рукавичок, перев'язувального матеріалу та хірургічної білизни здійснюють відповідно до вимог "Тимчасових методичних рекомендацій з організації та проведення комплексу санітарно-гігієнічних заходів у відділеннях, лікарнях, клініках та інститутах хірургічного профілю".

У відділеннях дотримуються зразкового порядку та чистоти. Прибирання проводять не рідше 2 разів на день вологим способом із застосуванням дезінфекційних засобів.

Прибиральний інвентар (відра, ганчірки, щітки тощо) маркують і застосовують роздільно для вбиралень, палат, ванних та інших приміщень відділення.

Маркований прибиральний інвентар зберігають у чітко встановлених місцях і використовують тільки за прямим призначенням. Використання цього інвентарю для інших цілей або для прибирання інших приміщень забороняється. Після використання прибиральний матеріал знезаражують замочуванням на 60 хвилин у 1% розчині хлораміну або 0,5% освітленому розчині хлорного вапна.

Медичні огляди та обстеження персоналу відділень проводять відповідно до чинної інструкції про обов'язкові медичні огляди.

При появі внутрішньолікарняних інфекцій у госпіталізованих осіб проводиться позачерговий медичний огляд усього персоналу.

Виявлення хворих, підозрілих на інфекційні захворювання: у всіх лікарнях забезпечується проведення заходів щодо виявлення інфекційних хворих, для чого запроваджується суворий облік усіх хворих із лихоманкою, у яких період підвищення температури (37,5 °С і вище) триває 5 діб і більше; забір кров для проведення бактеріологічних досліджень (тифопаратифозні, рикетсіозні та інші інфекції).

Примітка. У всіх хворих, у яких спостерігається лихоманка, − громадян, які приїхали з тропіків, впродовж 2 років після повернення, незалежно від первинного діагнозу, обов'язково досліджувати кров (товста крапля, мазок) на наявність паразитів малярії:

- при захворюваннях із триваючими періодичними підвищеннями температури, незважаючи на проведене відповідно до установленого діагнозу лікування;

- при будь-якому захворюванні, що супроводжується підвищенням температури, з неустановленим впродовж перших п'яти діб діагнозом;

- при підвищенні температури, що розвинулася впродовж найближчих трьох місяців після переливання крові;

- при будь-якому захворюванні, що супроводжується підвищенням температури у осіб, які мають в анамнезі захворювання на малярію впродовж останніх двох років;

- при збільшенні печінки і (або) селезінки, анемії нез’ясованої етіології.

При виявленні хворих із наявністю дисфункції кишечнику забезпечується бактеріологічне обстеження для встановлення природи захворювання.

Зазначеним хворим із підозрою на гострі кишкові захворювання забороняється користування загальною вбиральнею; останні забезпечуються індивідуальними суднами.

При виявленні хворого, підозрілого на інфекційне захворювання, слід негайно ізолювати його в окрему палату або ізолятор до переведення в інфекційну лікарню.

У палаті (відділенні), де виявлений хворий, проводяться необхідні протиепідемічні заходи з дезінфекцією приміщення та інвентарю.

Встановлюється спостереження за контактними на час інкубаційного періоду і при виписуванні з лікарні, про контактних повідомити в СЕС за місцем проживання хворого.

Санітарно-гігієнічний режим палат для новонароджених:

- циклічність заповнення палат, палати просторі, світлі, добре провітрювані; 2,5 м на одне ліжко у фізіологічному відділенні; 4,5 м − в обсерваційному відділенні;

- обладнання: функціональні ліжка, бак для брудної білизни, повивальний столик, пристрій для проведення кисневої терапії;

- набір предметів догляду: емальований посуд для сосок, пляшечки, щітки, резинові балони для клізми, шпателі, шприци;

- 3−5 разів на день вологе прибирання із застосуванням дезінфекційних засобів;

- провітрювання кілька разів на день;

- температура повітря 22 °С, відносна вологість повітря 60%;

- протирання ліжечка щоденно 0,5% розчином хлораміну;

- дезінфекція матраців у дезкамері після виписування кожного новонародженого;

- протирання повивального столика 0,5% розчином хлораміну або 3% розчином перекису водню після кожної дитини.

 

Санітарно-гігієнічний режим палат для старших дітей:

- обладнання: ліжка, приліжкові тумбочки або столики, стільці, загальний стіл, вішалка для халатів, бачок для сміття, настінний термометр;

- на кожного хворого в палаті повинно бути 25 м3 повітря, або 7 м2 на одне ліжко, при висоті стіни 3,5 м;

- ліжка розставляють паралельно зовнішній стіні з вікнами; відстань між ліжками близько 1 м; вікна палат орієнтовані на південь або південний схід;

- у плановому порядку 1 раз на тиждень дітей миють під душем або у ванні; після кожного хворого ванну миють і дезінфікують розчином хлораміну;

- освітлення палат − електричне і природне, на лампах − матові плафони;

- електричні розетки, вимикачі на недоступній для дітей висоті;

- температура повітря 18−20 °С;

- провітрювання: взимку − 2−3 рази на день, влітку − цілодобово;

- прибирання 2 рази на добу.

Санітарна обробка санвузла:

- підлоги миють гарячою водою з лугом, протирають ганчіркою, змоченою 1% розчином хлорного вапна;

- унітази миють лужним мильним розчином або 1% освітленим розчином хлорного вапна; 2 рази на місяць обробляють щіткою, змоченою у 2% розчині хлористоводневої кислоти, ополіскують;

- весь інвентар маркований, для кожного приміщення окремий.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1896 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)